Ζωή Κουτσοκώστα: "Η παρουσία της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη" | PellaNews

Ζωή Κουτσοκώστα: "Η παρουσία της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη"

«Σήμερα όμως έχει φτάσει όχι μόνο να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενους και προμηθευτές από τους προηγούμενους καποδιστριακούς δήμους, αλλά να είναι σε θέση να πληρώνει τους προμηθευτές του. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα, για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται η σημερινή δημοτική αρχή». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και εκ νέου υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη του Γρηγόρη Στάμκου στον Δήμο Πέλλας Ζωή Κουτσοκώστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Πέλλαnews. Η κ. Κουτσοκώστα μιλά για τα οικονομικά, τον ρόλο της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση, τη δική της πορεία και την κάθοδο της στη νέα εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου.

Περάσατε δύο αντιδημαρχίες, δύο θέσεις ευθύνης, οι οποίες θέλουν η καθεμία της τη δική της μεταχείριση. Πώς πιστεύετε ότι τα πήγατε;

Τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβα ως Αντιδήμαρχος Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Πολιτικής, θέση στην οποία βρέθηκα για τους επόμενους έξι μήνες. Μια θέση που σε φέρνει σε άμεση επαφή με τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Φυσικά, ως επαγγελματίας δικηγόρος, έχοντας καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μας, είχα μάθει να γνωρίζω πώς μπορώ αρχικά να προσεγγίσω τα προβλήματα και πώς είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους. Όμως, ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής αφουγκράστηκα περισσότερο τα προβλήματα κυρίως των ευπαθών ομάδων, τα οποία επιζητούσαν άμεση επίλυση, καθώς αφορούσαν κυρίως στην καθημερινότητά τους. Σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου καταφέραμε να προσφέρουμε την όποια βοήθεια σε συνδημότες μας με προβλήματα καθημερινής επιβίωσης συγκεντρώνοντας ρούχα και τρόφιμα, να ενημερώνουμε και να διεκπεραιώνουμε τις διαδικασίες για τα προνοιακά και λοιπά επιδόματα, αλλά και να συνδράμουμε σε συμπολίτες μας με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της κύριας κατοικίας τους. Παράλληλα, δεν έλλειψαν και οι ενημερώσεις των συμπολιτών μας με διαδραστικές δράσεις για θέματα που τους απασχολούν, όπως εκείνη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας των ηλικιωμένων.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα διατελώ Αντιδήμαρχος Οικονομικών στον Δήμο Πέλλας, έναν από τους σημαντικότερους και νευραλγικότερους τομείς του Δήμου μας. Η ανάθεση της διαχείρισης των οικονομικών ενός τόσο μεγάλου Δήμου σε μια εποχή που η κρίση στην χώρα μας διανύει τον ένατό της χρόνο, ήταν για εμένα μια πρόκληση. Έχοντας μάθει ως επαγγελματίας να είμαι τυπική και συνεπής στις λεπτομέρειες, να εξετάζω τα πράγματα και από μια δεύτερη σκοπιά, να προλαμβάνω εκτροπές, προσπάθησα από πλευράς μου να συμβάλλω στην διαχείριση και εξομάλυνση της καθημερινότητας. Με την άριστη συνεργασία με τους υπαλλήλους του Τμήματος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και ενόψει του Κτηματολογίου καταγράφηκε η δημοτική περιουσία σε όλες τις δημοτικές ενότητες και προχωρήσαμε σε αξιοποίηση αυτής. Με την κατηγοριοποίηση των εσόδων του Δήμου καταφέραμε να δρομολογήσουμε τρόπους είσπραξης, ενώ σήμερα είμαστε σε θέση να καλύπτουμε τις λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την τιμολόγησή τους.

Ποιο είναι αυτό το σημείο που σας μένει ως προσφορά στους δημότες του Δήμου Πέλλας, από τους οποίους ζητάτε να σας εκλέξουν και πάλι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο;

Δεν θα μακρηγορήσω, καθότι στο ερώτημα αυτό ήδη με την ομιλία του ο Δήμαρχος, κ. Γρηγόρης Στάμκος έχει ήδη δώσει την απάντηση αυτή. Ο Δήμος Πέλλας, όταν δημιουργήθηκε, ήταν ένας από τους 10 πιο χρεωμένους δήμους σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα όμως έχει φτάσει όχι μόνο να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενους και προμηθευτές από τους προηγούμενους καποδιστριακούς δήμους, αλλά να είναι σε θέση να πληρώνει τους προμηθευτές του. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα, για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται η σημερινή δημοτική αρχή. Στόχος μας είναι ο Δήμος Πέλλας να παραμείνει ένα πρότυπο νοικοκυρεμένου δήμου.  

Όμως, ο Δήμος Πέλλας έχει επιδείξει και μια αναπτυξιακή προοπτική. Δώσαμε έμφαση στα σχολεία. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι πραγματοποιήθηκαν πολλές ενεργειακές παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου, ενώ δαπανήθηκε ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ από ίδιους πόρους για τον καλλωπισμό, τον εξωραϊσμό και τις αποκαταστάσεις φθορών σε παιδικούς σταθμούς, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και νηπιαγωγεία, καθώς και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Από την άλλη δε πλευρά, εξασφαλίστηκαν χρήματα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την διενέργεια διαφόρων έργων  (όπως την ανακατασκευή 17 παιδικών χαρών), εντάχθηκε ο Δήμος μας στο Πράσινο Ταμείο, ενώ παράλληλα επέδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο στους συνδημότες μας υποστηρίζοντας όλες τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, παρέχοντας ενημέρωση και βοήθεια σε συνδημότες μέσω ειδικά καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού.

Θα σας ζητούσα να μου πείτε για τον διαφορετικό, ίσως ρόλο της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση. Παρατηρήσατε κάτι τέτοιο εν παραδείγματι;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος, στον οποίο είναι έντονη η άμεση επαφή και επικοινωνία με τον πολίτη. Έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά του και συνεπώς στις αποφάσεις και στις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης επίκεντρο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Πράγματι, για μια γυναίκα, η οποία είναι επιφορτισμένη με πολλούς ρόλους, η ενασχόλησή της με τα κοινά απαιτεί χρόνο, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα αφαιρεθεί από την εργασία της, την οικογένειά της και κυρίως από τον εαυτό της. Ίσως για έναν άνδρα να είναι πιο εύκολο να ασχοληθεί με τα κοινά.

Το 2014 εκλέχτηκα για πρώτη φορά και η συμμετοχή μου σε ένα δημοτικό συμβούλιο απαρτιζόμενο από 41 άτομα, εκ των οποίων μόλις 5 (μεταξύ των οποίων και εγώ) ήμασταν γυναίκες, ήταν μια εικόνα συνήθης για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί η εικόνα αυτή να μας φαίνεται οικεία, όμως δεν θα έπρεπε. Δυστυχώς, στις μέρες μας ορισμένοι (κακώς κατ΄ εμέ) βλέπουν με καχυποψία τις γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά, γεγονός που ενδεχόμενα να δυσκολεύει την πορεία μιας γυναίκας στην πολιτική. Εάν με ρωτάτε, αν κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά το αισθάνθηκα, με λύπη μου θα απαντήσω πως ναι.

Όμως, σημασία έχει πώς το διαχειρίζεται κανείς. Το να ασχοληθεί κάποιος με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια προσωπική επιλογή και αυτό που έχει σημασία είναι η προσφορά. Η συμμετοχή των γυναικών είναι πολιτικό δικαίωμα και δεν αφορά μόνο στη λειτουργία της δημοκρατίας. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή ενός τόπου. Η κοινωνία μας είναι πολυσύνθετη και διαρκώς μεταλλάσσεται. Η παρουσία της γυναίκας στην άσκηση της διοίκησης και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία, καθώς τα προβλήματα πολλές φορές είναι σύνθετα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες από την φύση τους έχουν οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, μπορούν και ξέρουν να συνθέτουν, να κατανέμουν αρμοδιότητες, να συμβουλεύουν. Με γνώση και ευαισθησία μια γυναίκα μπορεί να συμβάλλει στα προβλήματα του τόπου μας και να φανεί αντάξια σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμά σας, στον δρόμο προς την κάλπη της 26ης Μαΐου, προς τον κόσμο.

Φίλες και Φίλοι,

Με όπλα μας την εμπειρία, τη γνώση, την εργατικότητα και την συνέπεια ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την προσπάθεια για έναν σύγχρονο Δήμο, με επίκεντρο τον πολίτη.  Σας ζητώ να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου τιμώντας με την ψήφο σας.