Αγρότες: Εν αναμονή της φιλοσοφίας της Κυβέρνησης-Τι περιμένουν και οι συνεταιριστές | PellaNews

Αγρότες: Εν αναμονή της φιλοσοφίας της Κυβέρνησης-Τι περιμένουν και οι συνεταιριστές

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, όσον αφορά στο τι θα ακολουθηθεί ως πολιτική στα αγροτικά ζητήματα (και στα κτηνοτροφικά σαφώς), με τα νέα πρόσωπα της νέας Κυβέρνησης. Ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Σκρέκας είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος των αγροτικών θεμάτων, που είτε χρονίζουν, είτε προκύπτουν λόγω αλλαγής συνθηκών, όπως είναι και οι νέες απαιτήσεις με τις οποίες πρέπει να εναρμονιστεί η χώρα, τόσο από άποψη καιρικών συνθηκών, όσο και από άποψη των αναγκών των αγορών. Κοντά στα πρόσωπα αυτά, που αποτελούν την κορυφή της ηγεσίας του Υπουργείου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.

Βορίδης, Σκρέκας και Κασίμης βρέθηκαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των θεμάτων υπήρχε στην ατζέντα και η εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των προϊόντων, κάτι που θέτει προ των ευθυνών τους και τους αγρότες. Οι οποίοι όμως περιμένουν να δουν τα ζητήματα που τους απασχολούν να προχωρούν.

Αυτό που σίγουρα μπορούμε να αναφέρουμε είναι σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχει μία αναμονή, μία «ανιχνευσιμότητα» από πλευράς αγροτών, για το τι μπορούν να περιμένουν από τα νέα πρόσωπα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει μια πρώτη «γεύση» την οποία πήραν οι αγρότες, μιας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορές για τους αγρότες και μία από αυτές ήταν η μείωση της φορολογίας στο 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιριζόμενων αγροτών. Καλό ως μέτρο, αλλά δεν αρκεί βέβαια. Και ειδικά για την Πέλλα, μιας και το 80% κατά προσέγγιση κομμάτι των αγροτών δεν είναι συνεταιριζόμενοι, αλλά μεμονωμένοι. 

Τα πρώτα καυτά θέματα

Οι αγρότες περιμένουν η νέα Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να «απλώσουν» την φιλοσοφία τους πάνω στο πώς θα κινηθούν στα αγροτικά ζητήματα και ειδικά σε 2-3 πρώτα θέματα που καίνε.

Η στρεμματική ενίσχυση και η άμεση προκαταβολή με αμέσως επόμενη κίνηση την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων θα ήταν δύο μέτρα που μπορούν τρέξουν πρώτα απ’ όλα, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα όλους τους αγρότες. «Η σταδιακή με το σταγονόμετρο αποζημίωση που διδόταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι χειρότερο. Πώς να δουλέψεις έτσι και τι να προγραμματίσεις πρώτα», σημειώνουν αγρότες από τον χώρο του συνδικαλισμού, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα (το οποίο δεν θα αργήσει) θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον Υπουργό και τους συν αυτώ για να θέσουν μια σειρά ζητήματα.

Συνάντηση των συνεταιριστών

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες της “Πέλλαnews”, τις προηγούμενες ημέρες έγινε συνάντηση συνεταιριστών στην Πέλλα, με κύριο θέμα το πρόγραμμα της χυμοποίησης και της εφαρμογής του. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση παρίστατο και πολιτικό πρόσωπο και συγκριμένα Βουλευτής της Ν.Δ. Οπότε, θα υπάρχει μια πρώτη γνωστοποίηση του θέματος, δημιουργώντας τα εχέγγυα να προχωρήσει και να μην «στραβώσει» κάτι στη συνέχεια. Αν και οι συνεταιριστές της Πέλλας έχουν δείξει ότι δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα τους.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τα αγροτικά ζητήματα, θα είναι καθοριστικό για να «γνωριστούν» οι δυο πλευρές, πολιτικής ηγεσίας και αγροτών μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, αλλά και οι συνεταιριστές, που επιδιώκουν να πάρουν την τελική «σφραγίδα» της εφαρμογής όλων όσων έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα.   

Π.Ν.Παπαδόπουλος