Μετά από 37 χρόνια, το Brexit ανοίγει Σάββατο τη βρετανική βουλή | PellaNews

Μετά από 37 χρόνια, το Brexit ανοίγει Σάββατο τη βρετανική βουλή

Ημέρα Σάββατο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, μετά από 37 χρόνια, το βρετανικό κοινοβούλιο και φυσικά αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, για τις 19 Οκτωβρίου, είναι το Brexit. 

Eκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι η συνεδρίαση θα λάβει χώρα, ανεξάρτητα από το εάν το Λονδίνο θα έχει καταλήξει σε μιά συμφωνία με τους ηγέτες των 27 κρατών- μελών της ΕΕ, για να την παρουσιάσει στους βουλευτές.

Η τελευταία φορά που η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδρίασε Σάββατο ήταν κατά τον πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982 και πριν από αυτό, κατά την Κρίση του Σουέζ, το 1956.

Οι βουλευτές έχουν ψηφίσει νόμο που υποχρέωνε τον Τζόνσον να αιτηθεί τρίμηνης παράτασης του Brexit, εάν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους, στη Σύνοδο της 17ης-18ης Οκτωβρίου. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από την κοινότητα στις 31 Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει βρει τρόπο να παρακάμψει το νόμο και τους βουλευτές.

Έτσι, περίπου 20 ημέρες πριν απο την εκπνοή της προθεσμίας, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και κυρίως πώς η Βρετανία θα εξέλθει από την Ένωση. 

Η απόφαση για την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής ανακοινώθηκε την ώρα που οι πληροφορίες, για το εάν είμαστε κοντά σε συμφωνία, είναι αντικρουόμενες. Σύμφωνα με τους Times, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για μία «μεγάλη υποχώρηση». 

πηγή: efsyn.gr