Ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας με τη χρήση Φωτοβολταϊκών συστημάτων

Το ότι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδηγούν αυτή τη στιγμή τον ενεργειακό χώρο είναι κάτι περισσότερο από προφανές. Οι μεγάλες χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν την «ενεργειακή τους ανεξαρτησία». Για παράδειγμα η Αγγλία, που το 2008 για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατανάλωσε 47,8 εκατομμύρια τόνους γαιάνθρακα εκ των οποίων τα 43,9 τα εισήγαγε από άλλες χώρες, επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (τον Απρίλιο του 2010 ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρόγραμμα Feed In Tariff ώστε να δώσει κίνητρα στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής Ανανεώσιμης ενέργειας). Πολλές είναι και οι εταιρίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτήν την όλο και περισσότερα υποσχόμενη αγορά.

Εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων, που για το 2009 σημείωσε αύξηση περίπου 6,4GW. Έτσι η συνολική παγκόσμιας εγκαταστημένη ισχύ των Φ/Β συστημάτων φθάνει σήμερα τα 20GW σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (EPIA). Ο σύλλογος υπογραμμίζει στην ετήσια αναφορά του, πως αυτή είναι η πιο σημαντική ετήσια αύξηση στον τομέα των Φ/Β συστημάτων που συνέβη ποτέ. Παρόλο την οικονομική κρίση που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη.

Και για το 2009 η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά Φ/Β συστημάτων με δεύτερη την Ιταλία, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Ο Ευρωπαϊκός σύλλογος προβλέπει πως η Γερμανία θα παραμείνει πιθανότατα και το 2010 η χώρα με τη μεγαλύτερη εγκαταστημένη ισχύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση Φ/Β συστημάτων (το Μάιο του 2010 είχε συνολικά 9GW εγκαταστημένη ισχύ εκ των οποίων τα 3GW εγκαταστάθηκαν το 2009). Ο Σύλλογος αναφέρει πως, παρόλο το ότι η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στο χώρο τον Φ/Β συστημάτων, τα νέα μέτρα της Γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την περεταίρω ανάπτυξη της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, η πιο πολλά υποσχόμενη αγορά αυτήν τη στιγμή είναι η Ιταλική, όπου το 2009 εγκαταστάθηκαν 700MW.

Όπως αναφέρει στην ετήσια αναφορά του ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκόυ Σύλλογου Φωτοβολταϊκών Συστημάτων κύριος Adel El Gammal: «είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για την ύπαρξη υποστηριχτικών μηχανισμών, οι οποίοι να εξασφαλίσουν μακροχρόνια και ασφαλή ανάπτυξη για την αγορά των Φ/Β συστημάτων». Στην Ελλάδα βέβαια ούτε λόγος για κάτι τέτοιο, εδώ θα μου πείτε δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να εξασφαλίζουν τον σωστό και ασφαλή σχεδιασμό Φ/Β συστημάτων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενασχόληση με το χώρων πολλών τυχοδιωκτών… Τα συμπεράσματα δικά σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Αθανάσιος Κατεβαίνης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών (ΔΠΘ)
MSc Renewable Energy (Newcastle University)
MSc Project Management (Sunderland University)
Email: athanasios.katevainis@yahoo.gr