Η νέα συγγραφέας, Ματίνα Δαραβάνη αποκαλύπτεται στο pellanews.gr | PellaNews

Η νέα συγγραφέας, Ματίνα Δαραβάνη αποκαλύπτεται στο pellanews.gr

Έχοντας ολοκλήρωσει τις σπουδές της στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Κοινωνική Διοίκηση, η Ματίνα Δαραβάνη "μπλέχτηκε" στα δίχτυα της συγγραφής και της ποίησης γράφοντας το πρώτο της βιβλίο, Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα.

1. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή; 

Η ανάγκη για εκτόνωση, για εξωτερίκευση των πιο βαθιών συναισθημάτων μου, αυτών που αδυνατούσα να εξομολογηθώ στους ανθρώπους γύρω μου. Η συγγραφή είναι ένας τρόπος έκφρασης που μπορεί να ακούσει τις πληγές σου και να τις απαλύνει, χωρίς να τις κρίνει. 

2. Να αναφερθούμε στο πρώτο σας συγγραφικό εγχείρημα.

Το πρώτο μου βιβλίο λέγεται Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα, των εκδόσεων Ιωλκός και αναφέρεται στον έρωτα τον εξιδανικευμένο, αυτόν που επηρεάζει όλη σου τη ζωή, που μπορεί να σε οδηγήσει σε πράξεις που δε νόμιζες ότι μπορούσες. Να κλαις και να γελάς στο έπακρο, να ονειρεύεσαι χωρίς να φοβάσαι και να νοιάζεσαι για τη δυστυχία του κόσμου, ακόμα κι αν εσύ νιώθεις πλήρης και ευτυχισμένος. Σύμφωνα με τον Freud δεν υπάρχουν ένστικτα στους ανθρώπους, παρά μόνο ενορμήσεις. Ο έρωτας και ο θάνατος είναι οι δύο μεγαλύτερες και σημαντικότερες από αυτές, που μπορούν να καθορίσουν και να ταρακουνήσουν την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλο της το μεγαλείο.  

3. Τι θα διαβάσουν οι αναγνώστες στο βιβλίο σας;

Τίποτα άλλο πέρα από εμένα την ίδια. Όταν έγραφα δεν σκεφτόμουν την έκδοση, ήταν ένας τρόπος να απαλλαγώ απ΄ τη συναισθηματική φόρτιση στην οποία βρισκόμουν, με σκοπό τη λύτρωση. Όμως δε θα διαβάσουν μόνο δικά μου βιώματα, αλλά και δικά τους. Σε κάθε στίχο θα ταυτιστούν με προσωπικές τους σκέψεις και συναισθήματα που δίσταζαν να παραδεχτούν. 

4. Αγαπημένο σας είδος είναι η ποίηση. Πολλοί λένε ότι πεθαίνει αυτό το είδος λογοτεχνίας. Ποια η γνώμης σας; 

Πεθαίνει μόνο γι’ αυτούς που δεν την έχουν αγγίξει ποτέ. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί τα οφέλη της ποίησης, γιατί αρνείται να «σπαταλήσει» χρόνο ψάχνοντας το νόημα πίσω από τις λέξεις. Όμως αυτή είναι η ομορφιά της. Κανένα άλλο φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει τόσο γρήγορα μια αρρωστημένη ψυχή, όσο η ποίηση. Θα πρέπει οι νέοι να δώσουν μια ευκαιρία σε αυτήν και να μη της γυρνούν τη πλάτη, γιατί αν το κάνουν θα την αγαπήσουν. 

5. Τι απαντάτε σε αυτούς που μπορεί να πιστεύουν ότι μια ωραία εμφάνιση και μια συγγραφική καλλιέργεια είναι ασύμβατα;

Θα έλεγα πως ούτε ο ρομαντισμός είναι συμβατός με την εποχή μας. Σε μια εποχή που προωθεί τον ατομισμό και την εγωπάθεια και που κάθε ίχνος μαγείας έχει χαθεί. Είναι λοιπό πράγματι ασύμβατο να έχεις μια ωραία εικόνα και ταυτόχρονα να δουλεύεις και το μέσα σου, να ασχολείσαι με την πνευματική σου ωριμότητα όταν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτό δε θεωρείται απαραίτητο για να σου ανοίξει την πόρτα η επιτυχία. Είναι ασύμβατο στο σήμερα να βλέπεις νέους ανθρώπους να λατρεύουν την ποίηση και να νοσταλγούν το παρελθόν. Κι όμως αυτό δεν είναι το ωραίο; 

6. Αν η ζωή σας ήταν βιβλίο τι τίτλο θα είχε; 

Συναισθηματική επιβίωση. Είναι τόσο δύσκολο να επιβιώσεις, όταν είσαι διαφορετικός. Όταν η εμπιστοσύνη σου κλονίζεται κάθε φορά που σου προσφέρουν τριαντάφυλλα κι εσύ τα δέχεσαι κι όμως συνεχίζεις να πιστεύεις στους ανθρώπους γιατί ο εαυτός δεν αλλάζει όσο κι αν προσπαθούμε να ξεχάσουμε την αλήθεια..

Βρείτε τη Ματίνα Δαραβάνη στο facebook