Μηνάς Γρηγοριάδης: Αποκαλυπτική συνέντευξη για όλα από τον υπ. Πρόεδρο για τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών | PellaNews

Μηνάς Γρηγοριάδης: Αποκαλυπτική συνέντευξη για όλα από τον υπ. Πρόεδρο για τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών

συνέντευξη στον Παύλο Νεκτάριο Παπαδόπουλο

Ενώ έχουμε διανύσει μία μακρά περίοδο που έβριθε από κάλπες, ακόμη δεν έχουν τελειώσει όλες! Στις 28 Ιουλίου 2019, ημέρα Κυριακή, από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα στα Γιαννιτσά, στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών (οδός Αδελφών Παπαϊωάννου 36, ισόγειο) θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, τις οποίες…προκάλεσε ο πρώην Πρόεδρος Στάθης Φουντουκίδης, εξαιτίας της παραίτησης του από τη θέση, για να έχει τη δυνατότητα να κατέλθει ως υποψήφιος Βουλευτής, στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως και έγινε. Έτσι, θα μπει και πάλι κάλπη για να αναδειχθεί Πρόεδρος, με δύο υποψήφιους, τον Μηνά Γρηγοριάδη και τον Χρήστο Τανάσκο.

Εις εκ των υποψηφίων, ο Μηνάς Γρηγοριάδης, που διετέλεσε στο παρελθόν Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (επί Δημαρχίας Στέλιου Βαμβίνη), μίλησε στο "pellanews.gr" και στην έντυπη "Πέλλαnews", αναφέροντας ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα, μεταξύ των οποίων οι στόχοι που έχει θέσει για τον Σύλλογο, την πόλη, αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν τα Γιαννιτσά.  

~ κ. Γρηγοριάδη, σας ευχαριστώ καταρχάς που δεχθήκατε, έστω και με κάποια πίεση μπορώ να πω, να μας παραχωρήσετε την συνέντευξη αυτή εν όψει των εκλογών για την θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο προέκυψαν οι εκλογές αυτές και γιατί δεν είδαμε στον τύπο και στο διαδίκτυο, παρά μόνο σε ένα τοπικό site, δηλώσεις σας για την υποψηφιότητα σας;

Να σας ευχαριστήσω εγώ για το ενδιαφέρον σας καταρχάς για τις εκλογές που έχει ο δικηγορικός σύλλογος Γιαννιτσών για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Δ.Σ., θέση η οποία έμεινε κενή μετά την παραίτηση του προέδρου μας, κ. Ευσταθίου  Φουντουκίδη, λόγω του ασυμβίβαστου για την υποβολή της  υποψηφιότητας του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας να σας υπενθυμίσω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών είναι αφενός, όπως άλλωστε όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας , Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και δεν συνάδει η προβολή υποψηφιότητας με το λειτούργημα του δικηγόρου  η οποία προβολή λειτουργεί και ως διαφήμιση εις βάρος των λοιπών συναδέλφων και αφετέρου σε ένα μικρό σύλλογο με 92 μέλη, όπως ο δικός μας, η επικοινωνία είναι κάτι παραπάνω από άμεση και όλοι γνωριζόμαστε. Συνειδητά δεν απέστειλα στον τύπο ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου παρά σε έναν τοπικό ιστότοπο διότι μου ζητήθηκε η δήλωση που απέστειλα  στους συναδέλφους. Και τώρα, που αναφέρομαι σε αυτή σε εσάς, λόγω της δικής σας, τολμώ να πω, επιμονής.

~ κ. Γρηγοριάδη, βλέπω ότι στην ανακοίνωση σας κάνετε λόγο για ενίσχυση των νέων δικηγόρων. Μπορείτε να μου πείτε επιγραμματικά αν εσείς ο ίδιος έχετε κάνει κάτι για αυτό και τι προτίθεστε να κάνετε στην πράξη;

Επί χρόνια άκουγα παραμονές κάθε εκλογικής διαδικασίας για την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των νέων δικηγόρων . Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, ότι στην συλλογική προσπάθεια του συλλόγου μας - στην σύμπραξη που συστήσαμε - ένα κοινό ταμείο δηλαδή για την διεκπεραίωση των υποθέσεων του κτηματολογίου, εγώ αν και δεν ήμουν μέλος της διοίκησης, συνεισέφερα όλες τις υποθέσεις που έρχονταν στο γραφείο μου μέχρι τέλους σε αυτό, έστω και αν λειτούργησε εις βάρος του γραφείου μου και των συνεργατών μου εκ του αποτελέσματος, με σκοπό μόνο και μόνο την ενίσχυση έμπρακτα και όχι με λόγια των νέων συναδέλφων. Επίσης οφείλει ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί να παρέμβει στον Δήμο Πέλλας για την πλήρωση 2ης θέσης νομικού Συμβούλου αλλά και για την ανάθεση υποθέσεων  σε νέους συναδέλφους της μεγαλύτερης και τεράστιας σε όγκο υποθέσεων Δημοτικής Επιχείρησης της ΔΗΚΕΠΑΠ και των σχολικών επιτροπών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που δεν καλύπτονται από τους δικηγόρους του Δημοσίου. Έχω λοιπόν επιδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μου για τους νέους δικηγόρους και δεν έχω περιοριστεί σε ευχολόγια και οι προτάσεις μου είναι άμεσα εφαρμοστέες έστω και αν τυχόν θίγονται κάποιοι.

~ Βλέπω ότι στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας  θέτετε ως προσωπικό σας στοίχημα το κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων και των Δικαστικών αρχών της πόλης  των Γιαννιτσών. Πείτε μου τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό το θέμα  που δεν έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Το δικαστικό μέγαρο Γιαννιτσών  πρέπει να γίνει όχι αύριο αλλά προχθές και κυριολεκτώ επ’ αυτού. Σε νεότατη ηλικία ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Γιαννιτσών και σε άριστη συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του  Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών και αγαπητό φίλο κ. Μαυρουδή Κέφαλο είχαμε φτάσει το έτος 2006 στο σημείο της δωρεάς στο Υπουργείο  Δικαιοσύνης δημοτικού οικοπέδου έκτασης 3.500 τ.μ  στην κάτω πλευρά του πρώην στρατοπέδου Καψάλη, ενώ δημοσιεύθηκε και ΦΕΚ για την ανέγερση του Κτηρίου και την προμήθεια του εξοπλισμού του. Δυστυχώς εν έτη 2019 είμαστε ακόμα όσο αφορά την προσπάθεια αυτή στο 2006. Θα μου πείτε ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας σίγουρα θα επηρέασε και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και να το δεχτώ αυτό ως ένα σημείο. Βλέποντας όμως ότι στην Έδεσσα από  το πουθενά στην κυριολεξία όσο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς   του οικοπέδου και με την συνεργασία Δημάρχου, Προέδρου  του  Δικηγορικού Συλλόγου Εδέσσης και της συναδέλφου δικηγόρου Γιαννιτσών και Βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη, προχωράει  η διαδικασία για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα με την σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) χωρίς την επιβάρυνση του Δημοσίου μάλιστα. Άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για την πολύχρονη αυτή καθυστέρηση. Η ανέγερση  του δικαστικού μεγάρου Γιαννιτσών είναι για μένα πράγματι ένα στοίχημα που μπορώ να φέρω εις πέρας με την αρωγή και συνεργασία της δημοτικής αρχής, βουλευτών με τον συντονισμό  εμού ως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, αν με εμπιστευτούν οι συνάδελφοι μου φυσικά στην θέση αυτή.  

~ κ.  Γρηγοριάδη, βλέπω πάλι στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας ότι θέλετε να καταστήσετε τον δικηγορικό σύλλογο Γιαννιτσών εκπαιδευτικό κέντρο. Τι ακριβώς εννοείτε;

Ο σύλλογός μας θα έπρεπε ήδη να έχει καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο δικηγόρων, διαμεσολαβητών αλλά και πολλών άλλων ειδικοτήτων πέριξ της νομικής ιδιότητας, εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον και έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα. Ευτυχώς, χάρη σε πρωτοβουλία του απερχόμενου προέδρου, του κ Ευσταθίου Φουντουκίδη συστήθηκε το Ινστιτούτο  Κατάρτισης Διαμεσολαβητών στο οποίο εκπαιδεύτηκαν υποψήφιοι διαμεσολαβητές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών, άλλα και της Έδεσσας. Πιστεύω ότι δεν είναι αργά και με δεδομένο ότι ο Σύλλογος μας έχει το έμψυχο αναγκαίο δυναμικό αλλά και την δυνατότητα χρήσης απαραιτήτων κτηριακών εγκαταστάσεων να γίνει ένα κέντρο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης με την ωφέλεια  του άμεση ειδικά για τους νέους δικηγόρους του Συλλόγου μας οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούν να απασχοληθούν σε αυτό αν επιθυμούν και να εκπαιδευτούν με μηδενικό κόστος.

~ Ωραία όλα αυτά αλλά για την καθημερινότητα των συναδέλφων που δεν ακούω ότι είναι και εύκολη ούτε και ρόδινη. Τι προτίθεστε να πράξετε αν εκλεγείτε;

Αυτό για το οποίο θέλω να δεσμευτώ είναι ότι η πόρτα του γραφείου μου και το τηλέφωνο μου θα είναι πάντα ανοιχτά για τους συναδέλφους. Είμαι έτοιμος - και το έχω αποδείξει - για ρήξεις με ότι έρχεται σε εμπόδιο με την ομαλή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος των συναδέλφων στην πράξη. Ο πρόεδρος θα πρέπει να λειτουργεί όχι στα πλαίσια ενός αυστηρού πρωτοκόλλου αλλά ως μπροστάρης για τα δικαιώματα των συναδέλφων εντός και εκτός δικαστηρίων. Απαραίτητο επίσης θεωρώ τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, την συνδρομή σε περισσότερες τράπεζες νομικών πληροφοριών, αλλά και την αρωγή σε συναδέλφους που για οποιοδήποτε λόγο δυσχεραίνονται  οικονομικά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι του  Συλλόγου για την άσκηση του λειτουργήματος μας - άλλωστε αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξής του, αλλά και του τοπικού λογαριασμού ενίσχυσης και ασφάλισης που έχουμε και λειτουργεί ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Ακόμη  δεσμεύομαι – κάτι το οποίο είχα προτείνει και παλιότερα αλλά δεν εισακούσθηκα – για  την προστασία του δικηγορικού λειτουργήματος από τους  δεκάδες δυστυχώς κάθε απίθανης ειδικότητας που το αντιποιούνται εντός και πέριξ των Γιαννιτσών, εμφανιζόμενοι ως παρέχοντες νομικές εργασίες και συμβουλές, χωρίς να είναι δικηγόροι.

Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των συναδέλφων απαιτεί φαντασία και όρεξη για δουλειά, ενώ η διεκπεραίωση των τρεχόντων ειδικά στην σημερινή εποχή  της τεχνολογίας και της πληροφορικής, δεν είναι επίτευγμα, είναι υποχρέωση, ελάχιστη μάλιστα, έναντι των συναδέλφων.

Επίσης θεωρώ αναγκαία την ενημέρωση των μελών τουλάχιστον ανά τρίμηνο για την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου μας ούτως ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος για το πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ από το υστέρημα του, με την εξής απλό τρόπο, την αποστολή με mail κάθε παραστατικού εξόδων του συλλόγου, διότι η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται, και μάλιστα στην πράξη. Αυτονόητο επίσης είναι  ότι θα είμαι  μπροστάρης  στους  συνεχιζόμενους αγώνες της ολομέλειας  των δικηγορικών συλλόγων  για την μείωση της υπέρμετρα άδικης  και ληστρικής  φορολογίας  του κλάδου μας, της επίλυσης του ασφαλιστικού ζητήματος  και της κατάργησης του αδιανόητου  για νομικές υπηρεσίες Φ.Π.Α .

~ κ. Γρηγοριάδη, από ότι γνωρίζω δεν έχετε ασκήσει διοίκηση  στο Σύλλογο σας. Η έλλειψη εμπειρίας μήπως είναι ένα στοιχείο που δρα κατά της υποψηφιότητας σας;

Είναι γεγονός πράγματι ότι δεν έχω ασκήσει διοίκηση καθώς δεν  έχω εκλεγεί στο παρελθόν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Συλλόγου μας, κάτι το οποίο δεν θα ήταν δύσκολο λόγω του ότι  στις προπροηγούμενες εκλογές ειδικά ο αριθμός των υποψηφίων ήταν ο ίδιος με τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο νομοθέτης ορθώς έθεσε περιορισμούς στον αριθμό των θητειών  του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, απαγορεύοντας τρίτη συνεχόμενη, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου απαγορεύοντας τέταρτη συνεχόμενη, και μάλιστα στην με αριθμό ΣτΕ 2519/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας   αναφέρεται και πολύ σωστά ότι ο περιορισμός αυτός που προβλέπεται από την διάταξη του άρθρου 97 παρ. 5 του Κώδικα περί Δικηγόρων, δεν αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1 και 12, ούτε στην αρχή της αναλογικότητας, δεδομένου ότι: εξυπηρετεί προφανείς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται, προεχόντως, στην ανάγκη εναλλαγής προσώπων στην διοίκηση επαγγελματικών οργανώσεων με έντονα δημόσιο χαρακτήρα, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα δημιουργίας ισχυρών προσωπικών δεσμών μεταξύ των ασκούντων διοίκηση και των μελών τους, απότοκα της μακροχρονίου παραμονής των ίδιων προσώπων στην διοίκηση, με συνέπεια να απομειώνεται σοβαρά, κατά την κοινή πείρα, η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης διοικήσεως, αλλά και να δημιουργούνται αμφισβητήσεις ως προς τον σύννομο και χρηστό χαρακτήρα της ασκήσεώς της.

Ο Νομοθέτης και ο αναιρετικός δικαστής συνηγορούν λοιπόν στο ότι η πολύχρονη παραμονή στην διοίκηση των Δικηγορικών Συλλόγων πέραν των άλλων οδηγεί και στην εργαλειοποίηση του  θεσμού από ένα πρόσωπο που εκ των πραγμάτων ταυτίζεται με αυτόν και μάλιστα εις βάρος των υπολοίπων μελών του Συλλόγου  και λόγω της προβολής του στην τοπική κοινωνία.  Επίσης  και το γνωρίζουν αυτό οι συνάδελφοι πάντα ήμουν μπροστάρης  σε όλες τις κοινές συλλογικές προσπάθειες του Συλλόγου  μας έστω και αν  δεν διετέλεσα  μέλος της Διοίκησης του

~ Σας ευχαριστώ πολύ  για το χρόνο που διαθέσατε και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.