Μαρία Ζωγράφου: Γνώση, εντιμότητα και ικανότητα, με γυναικεία δυναμική, για την Πέλλα | PellaNews

Μαρία Ζωγράφου: Γνώση, εντιμότητα και ικανότητα, με γυναικεία δυναμική, για την Πέλλα

«Στις επαφές που είχα κι έχω με τον κόσμο, έχω επικεντρωθεί στην επικοινωνία και συζήτηση με τους πολίτες των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pellanews.gr και στην έντυπη Πέλλαnews η υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ στην Πέλλα Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη. Ανέφερε πως «η συμμετοχή μου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μ’ έχει βοηθήσει να γνωρίσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πέλλας, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις διαδικασίες για την προώθηση της Ανάπτυξης», ενώ επισήμανε πως «βρίσκομαι σε ένα πολύ καλό σημείο της ζωής μου και περισσότερο ώριμη και έτοιμη από ποτέ, να μπορέσω να αφοσιωθώ σε μια υψηλότερη βαθμίδα προσφοράς». 

~ Έχουν απομείνει λίγες μέρες για το άνοιγμα της κάλπης. Πώς διανύσατε όλη αυτήν την περίοδο ως υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ, με όλες τις επαφές που έχετε κάνει;

Είναι αλήθεια ότι από την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης των υποψηφίων από τη ΝΔ, μέχρι την κρίσιμη ημέρα των εκλογών, ο χρόνος είναι λίγος. Όπως γνωρίζετε όμως, συμμετέχω ενεργά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε, έχω γνώση των σημαντικών ζητημάτων και έχω συνεργασίες με πολλά πρόσωπα που διαχειρίζονται τις τοπικές υποθέσεις σε πολλούς διαφορετικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Συνειδητά προτίμησα να αξιοποιήσω τον λιγοστό χρόνο που αναφέρετε, σε επαφές με τους πολίτες, τις τοπικές αρχές και παραγωγικούς φορείς και, επίσης, με τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας. Οι επαφές μου με τους πολίτες, πάντα, ήταν και είναι από τα ομορφότερα αισθήματα που μπορεί να ζήσει κανείς, υπηρετώντας μια θέση ευθύνης. Όταν οι άνθρωποι σου εκθέτουν το πρόβλημά τους και καταλαβαίνουν ότι έκανες ή θέλεις να κάνεις το καλύτερο, τότε αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης. Με δυο κουβέντες ειλικρινούς εκτίμησης. Γιατί δεν τους ξεχνάς, γιατί δεν προδίδεις την εμπιστοσύνη τους. Σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, αισθάνομαι την ίδια έκφραση εμπιστοσύνης. Ειδικά οι επαφές που έχω με τους αγρότες είναι πολύ σημαντικές καθώς, αυτό το διάστημα, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω των απανωτών θεομηνιών που έπληξαν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και ζητήματα για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Επίσης, στις επαφές που είχα κι έχω με τον κόσμο, έχω επικεντρωθεί στην επικοινωνία και συζήτηση με τους πολίτες των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες γιατί η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μοναδική και την πλέον αξιόπιστη λύση στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

~ Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015. Πού πιστεύετε ότι έφτασε η χώρα, σε τι σημείο βρισκόμαστε και θα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της ΝΔ;

Το τι υποσχέθηκε η έως τώρα κυβέρνηση και το πόσο αναξιόπιστη αποδείχθηκε, είναι γνωστό σε όλους. Οι μαξιμαλιστικές διακηρύξεις τόσο προς τους Έλληνες όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είχαν πάντα απογοητευτική έως τραγική κατάληξη εις βάρος της χώρας και των πολιτών. Κυρίως στα εθνικά θέματα και την οικονομία. Σημαντικές αποτυχίες κατέγραψαν στην παιδεία, την αγροτική πολιτική, την υγεία και σε θέματα ασφάλειας των πολιτών. Θα θυμόμαστε όλοι αυτήν την κυβέρνηση για την αλαζονεία και την ανεπάρκεια των στελεχών της. Και για κάτι ακόμη χειρότερο. Για τα ψέματα που είπε. Γιατί πάντα γνώριζε την αλήθεια, αλλά συνειδητά υπόσχονταν το αντίθετο.

Νομίζω ότι οι πολίτες νιώθουν στην καθημερινότητά τους ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε λύσεις στα προβλήματα, ούτε δημιούργησε προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Η αριστερή κυβέρνηση με τον δήθεν κοινωνικό προσανατολισμό, χρησιμοποίησε –δυστυχώς- τις κοινωνικές παροχές που δόθηκαν μ’ ένα αντιαναπτυξιακό πνεύμα. Θυμηθείτε ότι ενώ είμαστε στην αιχμή της αγροτικής παραγωγικής περιόδου, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Έλληνες εργάτες γης στην Πέλλα και Ημαθία. Παραπέρα,  δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση σήμερα για τις συντάξεις, ενώ οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό και καμία προοπτική επενδύσεων δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να εγγυηθεί την Ανάπτυξη την οποία περιμένει η Ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα μας είναι ρεαλιστικό και επίκαιρο. Καλούμαστε να βάλουμε σε τάξη μια ιδεοληπτική πολιτική που οδήγησε σε πτώχευση την ραχοκοκαλιά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Τη μεσαία τάξη των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αγροτών, των επιχειρηματιών. Είμαστε αντίθετοι στην επιδοματική τακτική όταν αυτή γίνεται εργαλείο υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών. Εμείς θέλουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους, ώστε να σταματήσει η μετανάστευση του πιο ελπιδοφόρου κοινωνικού στρώματος. Των νέων μας. Στόχος μας οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, μέσα από ένα αυστηρό σύστημα κανόνων που στόχο έχει τη διασφάλιση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Θέλουμε μια χώρα στην οποία η αξιοσύνη και η ικανότητα θα επιβραβεύονται και θα ενισχύονται, ενώ θα υπάρχει η αυτονόητη κοινωνική πρόνοια για τις πληθυσμιακές ομάδες όπως τους ανθρώπους με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες, τους μετανάστες, τους Ρομά και τους εξαρτημένους από ουσίες συμπολίτες μας. Εφαρμόζουμε μια αγροτική πολιτική που δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα, περνώντας σε μια νέα εποχή με ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και νέες θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα θέματα που αφορούν την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την ασφάλεια, είναι θέματα δημοκρατίας στην οποία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι σταθερά προσανατολισμένο από την ιδρυτική του διακήρυξη. Διαθέτει και πρόκειται να εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο, με επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις που έχουν προκύψει μέσα από Συνέδρια, εθνικό διάλογο και τη συμβολή πολλών καταξιωμένων επιστημόνων και κοινωνικών εταίρων.

~ Ποια είναι τα προβλήματα που πιστεύετε, που έχετε διαπιστώσει ό,τι χρειάζεται να προχωρήσουν προς επίλυση για την ΠΕ Πέλλας;

Η ΠΕ Πέλλας έχει μεγάλο έλλειμμα σε αναπτυξιακές υποδομές οι οποίες χρειάζεται να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα. Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για την Πέλλα: ο Αγροτικός τομέας και ο Τουρισμός. Τα σημαντικά έργα υποδομών τα οποία χρειάζεται να προωθήσουμε όλοι μαζί από κοινού και για την υλοποίηση των οποίων υπάρχει δέσμευση από τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι:

Το ενιαίο έργο των περιφερειακών οδών Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, για τη γρήγορη και ασφαλή μετάβαση προσώπων και αγαθών από την Πέλλα προς Θεσσαλονίκη και Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

Το Φράγμα πολλαπλών χρήσεων της Καλής, που θα δώσει μία νέα δυναμική στις αγροτικές καλλιέργειες της Πέλλας και θα προστατέψει την Σκύδρα και Κρύα Βρύση από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος με ενδιάμεσους σταθμούς στα Γιαννιτσά και γιατί όχι και στην Αριδαία, που θα καταστήσει την Πέλλα μία ελκυστική περιοχή για κατοικία και ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις στην τουριστική προβολή της περιοχής μιας και η Πέλλα μπορεί να έχει τουρισμό 4ων εποχών με σημεία-σταθμούς Καϊμάκτσαλάν-Έδεσσα, Καταρράκτες, Λουτρά Πόζαρ, αρχαιολογικός χώρος και Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Οθωμανικά Μνημεία πόλης Γιαννιτσών, ναυταθλητικός τουρισμός ποταμού Λουδία, λίμνη Βεγορίτιδα-αγροτουρισμός.

~ Η εμπειρία σας μέσα από την Περιφερειακή διοίκηση αποτελεί όπλο για τη συνέχεια; Σας είδαμε σε πολλές θέσεις ευθύνης και ουκ ολίγα έχετε αντιμετωπίσει.

Πράγματι η συμμετοχή μου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μ’ έχει βοηθήσει να γνωρίσω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πέλλας, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις διαδικασίες για την προώθηση της Ανάπτυξης. Διετέλεσα Πρόεδρος Αναπτυξιακής Πέλλας ΑΕ-ΟΤΑ, Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Όραμα, μέλος επιτροπών οικονομικής, ανάπτυξης και αγροτικής ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής μέριμνας. Πρόκειται για ένα σύνολο θέσεων ευθύνης, χωρίς αντιμισθία, αλλά με πολύ και πλούσιο έργο. Είναι σημαντικό τα πολιτικά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το μέλλον της χώρας να διακρίνονται για την εντιμότητά τους, την ικανότητά τους να προτείνουν και να παρακολουθούν λύσεις στα προβλήματα και, επίσης, να έχουν γνώση της ατζέντας των σημαντικών ζητημάτων. Σε όλα αυτά έχω εντρυφήσει κι έχω ασκηθεί, μέσα από τη συνεργασία μου και την πολύ επιτυχημένη θητεία του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιτυχία του συνδυασμού «Αλληλεγγύη» στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές και νομίζω ότι ο κόσμος επιβράβευσε τις επιλογές μας, για ισόρροπη ανάπτυξη με μέτρο τον άνθρωπο και τον τόπο.

~ Η Παιδεία είναι ένας τομέας που γνωρίζετε από το άλφα έως το ωμέγα. Στην Πέλλα υπάρχουν πολλές ελλείψεις ή είμαστε σε καλό σημείο. Και εννοώ σχολικών μονάδων, προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.

Η Παιδεία είναι το μέλλον. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν μπορούν να δουν την Παιδεία με μία μακροχρόνια προοπτική. Κάθε κυβέρνηση οραματίζεται μία νέα μεταρρύθμιση η οποία αναιρείται από την επόμενη και οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Δυστυχώς, δαπανώνται τεράστια ποσά, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταποδοτικότητα. Ευτυχώς, οι Έλληνες επενδύουν στη μόρφωση των παιδιών τους. Σήμερα τα Ελληνόπουλα είναι περιζήτητα, λόγω του υψηλού μορφωτικού τους επιπέδου και της ικανότητας που έχουν να κινούνται σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ως στόχο να συγκρατήσει στο εσωτερικό αυτά τα σπουδαία μυαλά με νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για μόρφωση σε νέους και εργαζόμενους. Ακόμη, στον σχεδιασμό της είναι να αντιμετωπίσει και το πολύ αρνητικό φαινόμενο της διαρροής πολλών φοιτητών για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Η Ελλάδα, κοιτίδα του παγκόσμιου Ελληνισμού, εκτός από τα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτει στο εξωτερικό, τον τουρισμό υψηλού επιπέδου στα νησιά και στην ενδοχώρα, μπορεί να προσφέρει και σπουδές που προάγουν την κριτική γνώση και τον ανθρωπισμό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει αξιόλογη εκπαιδευτική πύλη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο (έναν ρόλο που διεκδικεί σήμερα, με πολύ καλά αποτελέσματα η Κύπρος και ακόμη και η Τουρκία).

Ειδικά στην Πέλλα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη βελτίωση των κτιριακών υποδομών για τα περισσότερα σχολεία και στους 4 Δήμους, ενώ γίνονται προσπάθειες για κάποια ειδικά σχολεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε (αθλητικά και μουσικά). Τόσο η Πρωτοβάθμια, όσο και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση υλοποιούν πολύ μεγάλο αριθμό δράσεων ανοικτών στην κοινωνία, που προάγουν τη συναδέλφωση των λαών, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την απόκτηση των κομβικών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι μαθητές ώστε να είναι πολίτες του κόσμου, με αφετηρία όμως και κύριο όπλο τη γνώση του Ελληνικού πολιτισμού.

~ Δώστε μας ένα μήνυμα για την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Γιατί ο κόσμος να επιλέξει Νέα Δημοκρατία, γιατί να επιλέξει Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη;

Ζητώ τη στήριξη του κόσμου και την προσωπική και συνειδητή ψήφο του στις 7 Ιουλίου, γιατί μπορώ να εκπροσωπήσω την Πέλλα συνολικά, με γνώση, εντιμότητα και ικανότητα που έχει αποκτηθεί μέσα από την εμπειρία μου. Η εκλογή μου επανειλημμένως σε  θέσεις υπηρεσιακής ευθύνης και στην τοπική αυτοδιοίκηση δε θα είχαν ουσιαστικό νόημα αν δεν συνοδεύονταν από επιτυχείς αξιολογικές κρίσεις. Και τέτοιες θετικές κρίσεις είχα πολλές. Δεν είμαι «ουρανοκατέβατη» στα πολιτικά δρώμενα και, μέσα από τις διαχρονικές συνεργασίες μου, έχω αναπτύξει σήμερα μία σημαντική δυναμική που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της Πέλλας και των ανθρώπων της. Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ καλό σημείο της ζωής μου και περισσότερο ώριμη και έτοιμη από ποτέ, να μπορέσω να αφοσιωθώ σε μια υψηλότερη βαθμίδα προσφοράς. Αισθάνομαι όμως ότι χρωστάω και κάτι ακόμη. Πρέπει να δώσω από το περίσσευμα των δυνάμεών μου ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια χώρα περήφανη. Να ανακτήσουμε τη χαμένη ατομική και εθνική μας περηφάνια.

Πρόοδος στη Πέλλα λοιπόν, με τη Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, τη γυναικεία δυναμική της Πέλλας στην Ελληνική βουλή. Σας ευχαριστώ…