​Περιοδεία του πρώην Υπουργού Γιώργου Καρασμάνη στα χωριά που χτυπήθηκαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση | PellaNews

​Περιοδεία του πρώην Υπουργού Γιώργου Καρασμάνη στα χωριά που χτυπήθηκαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση

Την έκταση και το μέγεθος της νέας καταστροφής που έπληξε τους παραγωγούς στα χωριά των πρώην Δήμων Μενηίδας και Κύρου το βράδυ της Δευτέρας, διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν ο Γιώργος Καρασμάνης που περιόδευσε τις περιοχές που χτυπήθηκαν.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση, με επίκεντρο Καλή, Άνυδρο και Μάνδαλο, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές κυρίως στα βερίκοκα, αλλά και στα νεκταρίνια και τα ροδάκινα, ιδίως δε στις πρώιμες ποικιλίες η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι άνθρωποι αυτοί, που ακόμη δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από την περσινή χαλαζόπτωση, είδαν να χάνεται η σοδειά τους ένα μήνα πριν τη συγκομιδή. Μάλιστα τώρα, με την τελευταία θεομηνία, δεν έχασαν μόνον το εισόδημα από το μόχθο μιας χρονιάς. Είναι και υποχρεωμένοι σε καινούργιες άμεσες δαπάνες για ραντίσματα κλπ για να φροντίσουν τα δέντρα τους και να τα προστατέψουν από φυτασθένειες.

Ασφαλώς θα υπάρξουν δηλώσεις ζημιών και θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις. Αυτά είναι τα αυτονόητα.

Άλλα είναι τα ακατανόητα.

Ότι 50 εκατομμύρια από τις εισφορές των παραγωγών – δικά τους λεφτά δηλαδή – τα έχουν ¨παρκάρει¨ εδώ και τέσσερα χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδας, την ώρα που οι άνθρωποι αυτοί  πληρώνονται τις αποζημιώσεις τους, με… δόσεις, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι που προέκυψε η «πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση»!

Όπως επίσης ακατανόητα αλλά και εξοργιστικά είναι:

 Ότι από ασυγχώρητη κυβερνητική αδράνεια αφέθηκαν να χαθούν τα 200 εκατομμύρια κοινοτικοί πόροι του μέτρου Μ17 για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, τις οποίες πλέον ζούμε καθημερινά! Ακόμη, ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν ενεργοποιούν τον Νόμο 4235/14 Άρθρο 71 , προσωπική πρωτοβουλία και τροπολογία του Καρασμάνη - που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα της Βουλής – και με την εφαρμογή του θα αποζημιώνονταν η ακαρπία (όπως φέτος για τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα)  από οποιαδήποτε αιτία!

Εκείνο που χρειάζεται επιτέλους ο παραγωγός, είναι ένα ισχυρό σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος. Και ο Καρασμάνης δεσμεύεται ότι, με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η προσπάθεια αυτή – την οποία ο ίδιος ως Υπουργός είχε ξεκινήσει – θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.  

 Τούτη τη στιγμή, αυτό που επείγει είναι να δοθούν άμεσα οι περσινές αποζημιώσεις στο 100% και χωρίς δόσεις. Για δε την τελευταία θεομηνία, να δρομολογηθούν επίσης άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε το ταχύτερο δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν και να σταθούν στα πόδια τους.