Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Ο μεγάλος ασθενής του εκπαιδευτικού μας συστήματος
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

18 Σεπτεμβρίου 2017

γράφει ο Χρήστος Ζηκούλης*

Αναμφίβολα, και παρά την τεράστια συμβολή του στην ορθή επιλογή ενός επαγγέλματος, ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ) στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αν και τυπικά υπάρχει ως μάθημα, ουσιαστικά έχει καταστεί εδώ και χρόνια ανενεργό, ενώ τη διδασκαλία του πραγματοποιούν συνήθως άσχετες με το αντικείμενο ειδικότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να οδηγούνται στη σημαντικότερη ίσως απόφαση της ζωής τους, αυτήν της επιλογής του επαγγέλματος, δίχως να διαθέτουν πλήρη εικόνα όλων των παραμέτρων που αφορούν την εργασία την οποία πρόκειται να ασκήσουν.

Είναι, νομίζουμε, καιρός το Υπουργείο Παιδείας να επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες που θα αναβαθμίσουν το μάθημα θέτοντάς το, όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων του. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί δυνατό μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις.

Αρχικά, θα πρέπει το μάθημα του ΣΕΠ να πραγματοποιείται από καταρτισμένους καθηγητές, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα παρακολουθούν σεμινάρια που στόχο θα έχουν τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους σχετικά με τη «διαχείριση» του μαθήματος, αλλά και την πληροφόρησή τους με οποιοδήποτε νέο στοιχείο προκύπτει από τις τάσεις της αγοράς.

Σημαντική κρίνεται, επίσης, και η χρήση ενός κατάλληλα διαμορφωμένου τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα έχει βέβαια συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ατόμων δηλαδή που έχουν ασχοληθεί εδώ και χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πέραν όλων αυτών, όμως, και ανεξάρτητα από τις επιλογές και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, τη δέουσα προσοχή πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να επιδείξουν κυρίως οι ίδιοι οι γονείς και οι μαθητές αντιλαμβανόμενοι τη μέγιστη σημασία της ορθής επιλογής του επαγγέλματος. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουν και να προμηθευτούν έγκυρα βιβλία που θα τους παράσχουν ακριβείς πληροφορίες, ενώ σημαντική είναι και η πραγματοποίηση αξιόπιστων τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Τονίζουμε τη λέξη «αξιόπιστων», διότι δυστυχώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν υποτιθέμενα τεστ, κάποια εκ των οποίων μάλιστα ολοκληρώνονται σε λιγοστά λεπτά (!), τα οποία περισσότερο σύγχυση παρά ουσιαστική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν.

Κλείνοντας, πιστεύουμε πως ήρθε η στιγμή η πολιτεία να αντιληφθεί τη θεμελιώδη σημασία του ΣΕΠ και να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω σε αυτόν, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για το μέλλον της σύγχρονης γενιάς. Διότι αποτελεί αδιαμφισβήτητη διαπίστωση πως το μέλλον μιας κοινωνίας εξαρτάται άρρηκτα από το μέλλον των παιδιών της!

*Κλασσικός Φιλόλογος - Συγγραφέας

ΠελλαNews

Αργυρουπόλεως 6,
58500, Σκύδρα
Τηλέφωνο: +3023810.81811
Fax: +3023810.81812
Mail: info@pellanews.gr
Mail: pellanews@otenet.gr