Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

27 Φεβρουαρίου 2018

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Γράφει ο Δημήτριος Γ. Καμενίκης

Το «ναυάγιο» της εξαγοράς της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ένα ακόμη μελανό σημείο στο «success story» της προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας. Αν και οι λόγοι που η συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε δεν αφορούν ως συνήθως την ελληνική γραφειοκρατία ή διάφορες ομάδες συμφερόντων όπως οικολογικές οργανώσεις ή συλλογικότητες πολιτών κτλ εντούτοις καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών καθώς την όλη διαδικασία επόπτευε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στον διεθνή διαγωνισμό που ενήργησε η Εθνική Τράπεζα για την πώληση ποσοστού 80% της θυγατρικής της πλειοδότρια εταιρεία ανακηρύχθηκε η Exin Group, η οποία αποτελεί κοινοπραξία των Calamos, Koudounis και Mat Fairfild με τίμημα 718 εκατομμύρια ευρώ. Η Exin όμως, όσο περνούσαν οι μέρες για την καταλυτική ημερομηνία υποβολής του ποσού δεν παρουσίαζε ένα τελικό μετοχικό σχήμα με τα ποσοστά κάθε εταίρου στην κοινοπραξία, κάτι που δημιούργησε σύννεφα στην διαδικασία. Ονόματα όπως του διάσημου επενδυτή Warren Buffer και του fund PIMCO ακούστηκαν πως θα συμμετάσχουν στο μετοχικό σχήμα χωρίς κανένα να επιβεβαιωθεί.

Φτάνοντας τελικά στο σημερινό φιάσκο με την αγωγή των Calamos και Koudounis προς την πλευρά Fairfild. Πλέον οι μόνες ελπίδες της Εθνικής Τράπεζας για την διάσωση της πώλησης, η οποία θα ενισχύσει τα ποσοστά ρευστότητας της ενόψει των επικείμενων stress test, είναι η να απευθυνθεί στον δεύτερο υποψήφιο την κινέζικη Fosun με δεδομένο πάντα πως η προσφορά της ήταν κατά 150 εκατομμύρια δολάρια μικρότερη από αυτήν της Exin Group.

Οι όποιες ευθύνες για την όλη διαδικασία είναι γεγονός πως θα επηρεάσουν τους συσχετισμούς τόσο στα ανώτερα κλιμάκια των στελεχών της Εθνικής Τράπεζα όσο και στους κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιατί δεν υπήρξε πιο έγκυρη διερεύνηση της ρευστότητας των υποψηφίων από πλευράς της Εθνικής Τράπεζας και γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν πραγματοποίησε καμία ενέργεια ώστε να μην φτάσει η διαδικασία στην σημερινή κατάσταση; Είναι δύο μόνο από τα πολλά ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν.  

*από την στήλη του «Ναός του Χρήματος» στην έντυπη Πέλλαnews

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠελλαNews

Αργυρουπόλεως 6,
58500, Σκύδρα
Τηλέφωνο: +3023810.81811
Fax: +3023810.81812
Mail: info@pellanews.gr
Mail: pellanews@otenet.gr