Άρθρο βόμβα του Θοδωρή Δεληγιάννη: Επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν οι Βουλευτές σε 200
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

19 Ιουλίου 2018

Άποψη με τα ανάλογα επιχειρήματα καταθέτει σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα το pellanews.gr ο Βιοϊατρικός Μηχανικός MSc Θόδωρος Δεληγιάννης, όσον αφορά ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και συζητήσιμο πολλές φορές απο τον ίδιο τον κόσμο, όπως είναι η μείωση των Βουλευτών. Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

Δεληγιάννης Θοδωρής: Επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν οι Βουλευτές σε 200

Σε μια εποχή που ήδη έχουμε διανύσει 8 χρόνια βίαιου οικονομικού πλέον και Εθνικού στραγγαλισμού με παραχωρήσεις άνευ όρων, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, το πολιτικό προσωπικό της χώρας έδειξε πόσο μεγάλη απόσταση το χωρίζει από την Kοινωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα  ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση και το σπάσιμο της ΄Β Αθηνών σε μικρότερες περιφέρειες. Επίσης πριν δυο χρόνια ψηφίστηκε και η απλή αναλογική για τις εθνικές εκλογές.

Όλο αυτό το διάστημα δεν άνοιξε καμία κουβέντα για τη μείωση του αριθμού των Βουλευτών, καθώς και για τον περιορισμό ορισμένων προνομίων τους, που δε συνάδουν με αυτά που έχούν περάσει όλοι οι Έλληνες πολίτες από το 2010 μέχρι σήμερα. Διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει με νόμο, καθώς όπως ορίζει το Άρθρο 51 του Συντάγματος «ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους, ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους».

Κατά καιρούς πολλοί έχουν εκφραστεί θετικά για τη μείωση του αριθμού των Βουλευτών με πρώτο το σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που το 2014 ως υπουργός τότε Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρότεινε μείωση των βουλευτών σε 200 και περιορισμό ορισμένων προνομίων τους. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι όπως ο Αντώνης Σαμαράς το 2014 ως Πρωθυπουργός, η Ντόρα Μπακογιάννη με κατάθεση μάλιστα και πρότασης νόμου το 2012, καθώς και πολιτικοί σχηματισμοί όπως το Ποτάμι και η Ένωση Κέντρου που πρότειναν 255 και 200 βουλευτές αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια εκκωφαντική σιωπή για το συγκεκριμένο θέμα από όλους όσους έχουν διατυπώσει στο παρελθόν θετική άποψη.

Το επιχείρημα περί αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι άκυρο,  εκτός και αν θεωρούν τους εαυτούς τους υποδεέστερους από συναδέλφους τους άλλων χωρών με παρεμφερή πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία που διαθέτει 230 Βουλευτές, η Αυστρία με 183 και το Βέλγιο με μόνο 150.

Κατά το παρελθόν δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο επιτυχημένης ηγεσίας, που ζητά από όλους τους άλλους να αλλάξουν εκτός από την ίδια.

Όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή έχουν ψηφιστεί δεκάδες νομοσχέδια, που άλλαξαν με βία προς το χειρότερο τη ζωή όλων μας, αλλά κανένα δεν αφορούσε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου αλλά και τους ίδιους τους Βουλευτές.  

Δεν είναι τόσο η μείωση του κόστους όσο το θέμα της αξιοπιστίας τους και η συναίσθηση της ευθύνης τους, γι αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η συναίσθηση της ευθύνης τους για την αξιοπρέπεια που έχασαν οι συνταξιούχοι,για την ανεργία αλλά και για τους μισθούς εργασίας, για τους νέους που η μόνη διέξοδός τους είναι η μετανάστευση και για τα ισοπεδωμένα συστήματα Υγείας και Παιδείας.

Αντιθέτως οι πολίτες παρακολουθούν μια Βουλή που αποτελεί τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών πρώην Βουλευτών, μια Βουλή που αποτελεί μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης ανεπάγγελτων συγγενών και κουμπάρων, μια Βουλή που αντιστέκεται σχεδόν ομόφωνα σε κάθε αλλαγή, που αφορά κυρίως τα προνόμιά της αλλά και τη λειτουργία της.

Όλα αυτά έχουν κάνει τους πολίτες να στέκονται μόνιμα επικριτικά απέναντι σε κάθε είδους εξαγγελίες για «έκρηξη ανάπτυξης», για «νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας» και ο «κανένας» αποτελεί πλέον συνειδητή επιλογή, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Δυστυχώς χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία, ελπίζω να μην ήταν η τελευταία, να βγουν οι πολιτικοί μπροστά από τη κοινωνία, να δείξουν ότι δε τους νοιάζει το προσωπικό τους κόστος και να δώσουν ένα πραγματικό όραμα για τη χώρα της επόμενης μέρας, γιατί οι μεγάλες μάχες πάντα κερδίζονται από τη συμμετοχή όχι από την αποχή.

Δεληγιαννης Κ. Θεόδωρος

Βιοιατρικός Μηχανικός MSc

ΠελλαNews

Αργυρουπόλεως 6,
58500, Σκύδρα
Τηλέφωνο: +3023810.81811
Fax: +3023810.81812
Mail: info@pellanews.gr
Mail: pellanews@otenet.gr