Οι αιτίες που κινδυνεύει απο πυρκαγιές η Πέλλα-Ακόμη και οι...βροχοπτώσεις φέρνουν κίνδυνο!
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

20 Ιουλίου 2018

Διανύουμε το μέσον του καλοκαιριού, μία επικίνδυνη περίοδο που ανά πάσα στιγμή και από πολλές και διάφορες αιτίες μπορεί να εκδηλωθεί πυρκαγιά και αναφερόμαστε σε δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζονται δύσκολα. Φέτος, ένεκα και των συνεχών βροχοπτώσεων που είχαμε αλλά και αυτές που σπασμωδικά έχουμε συνεχώς, έχουμε μπόλικο και πράσινο χορταράκι, που ναι μεν είναι όμορφο και γραφικό, όμως θα ξεραθεί και θα είναι η πρώτη αιτία πυρκαγιάς. Πρώτος υπαίτιος μιας φωτιάς είναι ο άνθρωπος και η απροσεξία του αλλά υπάρχουν και άλλες απρόσμενες και φυσιολογικές αιτίες. Αυτές αφορούν κεραυνούς, κάποια τροχαία ατυχήματα καθώς και τα πανταχόθεν πεταμένα σκουπίδια και δυστυχώς τέτοιους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους έχουμε εκατοντάδες στον Νομό Πέλλας, παρότι οι Δήμοι και οι αρμόδιοι το αρνούνται, αλλά είμαστε πρόθυμοι να τους δείξουμε πού είναι και ποιοι είναι! Όπως κάθε καλοκαίρι έγινε και φέτος η καθιερωμένη συγκέντρωση φορέων και αρμοδίων για την αντιπυρική προστασία, που πολλά ακούστηκαν και είναι απορίας άξιο τι απ’ αυτά γίνεται.

Έτσι το κύριο βάρος ή μάλλον όλο το βάρος, πέφτει και πάλι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και επικουρικά αλλά με σημαντική συμμετοχή και βοήθεια συνδράμουν οι Δήμοι, η Αστυνομία και ο στρατός. Οι συμμετέχοντες φορείς όπως Ορειβατικοί Σύλλογοι, Κυνηγετικοί, Ραδιολέσχες κλπ. ναι μεν συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό, πλην όμως η βοήθεια τους είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Ακόμη και οι Δήμοι που υποτίθεται ότι έχουν για άμεση επέμβαση χωματουργικά μηχανήματα όταν αυτά χρειάζονται είτε έχουν βλάβη, είτε ψάχνουν να βρούνε τους χειριστές και γίναμε μάρτυρες πολλών τέτοιων γεγονότων. Δυστυχώς για μια χρονιά ακόμη από τον σχεδιασμό απουσιάζει η τοπική Αερολέσχη, που όμως συχνά πυκνά όταν ίπτανται τα σκάφη εντοπίζουν και ενημερώνουν για φωτιές, καπνούς και συμβάντα, για όλη σχεδόν την Κεντρική αλλά και τη Δυτική Μακεδονία. Όπως προείπαμε το κύριο βάρος πέσει στις τρεις(3)Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού, οι οποίες, ελλείψει και προσωπικού και μέσων, υπερβάλλουν εαυτόν και, δόξα τον Ύψιστο, μέχρι σήμερα τα καταφέρνουν!

Το αυτό συμβαίνει και με τα άλλοτε κραταιά δασαρχεία Αλμωπίας και Έδεσσας, που σήμερα εκλιπαρούν για οχήματα, καύσιμα και προσωπικό και που είναι γνώστες του ανάγλυφου του Νομού Πέλλας, των πάσης φύσεως δρόμων και μονοπατιών δασικών εκτάσεων.

Έτσι προσέχουμε για να έχουμε και οι τρεις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού καθ’ όλη τη διάρκεια της επικίνδυνης περιόδου έχουν περιπολούντα οχήματα και χώρους για παρατήρηση, χωρίς καμία άλλη έξωθεν βοήθεια, παρά τα παχιά λόγια που ακούγονται στις προ αντιπυρικής περιόδου συγκεντρώσεις. Το να προσέχουμε σημαίνει πως από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο ειδικά δεν ανάβουμε φωτιές σε χωράφια, δεν κάνουμε εργασίες που να ενέχουν κινδύνους σπινθήρα σε αγροτικές εκτάσεις και βέβαια, αυτονόητο είναι πως, μετά την απόλαυση του τσιγάρου σε δασικές εκτάσεις, όχι μόνο δεν το πετάμε αλλά το σβήνουμε επιμελώς, ενώ καλό θα ήταν να κόψουμε το κάπνισμα για παντός, σε κάθε χώρο και για λόγους υγείας.

Το σύνηθες φαινόμενο που ευτυχώς ελαττώθηκε, χωρίς όμως δυστυχώς να εξαλειφτεί, το να πετάμε αναμμένο το τσιγάρο από το αυτοκίνητο, ενέχει και μεγάλο πρόστιμο και ελλείψει ελεγκτικών οργάνων ο καθένας από εμάς όταν βλέπει κάποιον ανόητο να το κάνει ας τα καταγγέλλει. Όσον αφορά τώρα την ενημέρωση των αρμοδίων αρχών, όταν και ω μη γένειτω, δείτε καπνό και φωτιά να ενημερώνεται άμεσα αστυνομία και πυροσβεστική. Δυστυχώς το ανάγλυφο της Πέλλας είναι τέτοιο ώστε ακόμη και στο Νοσοκομείο της Έδεσσας ή των Γιαννιτσών να είστε και να εντοπίσετε φωτιά, εάν πάρετε τηλέφωνο στο 199 της Π.Υ. απαντά η Υπηρεσία της…Βέροιας. Το αυτό συμβαίνει και από την περιοχή του Πάϊκου, όπου όταν καλείτε το 199 απαντά η Π.Υ. Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν μπορέσαμε ποτέ να το καταλάβουμε γιατί μέχρι να συνεννοηθεί κάποιος που είδε τη φωτιά και που ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος και πότε θα ειδοποιηθεί η Π.Υ. της περιοχής που γίνεται το κακό…πάει το δάσος!

Γι’ αυτό η ΠΕΛΛΑNEWS σας πληροφορεί ότι για Γιαννιτσά καλείται το 2382090100, για Έδεσσα το 2381022044 και για Αριδαία το 2384022199. Το 199, όπως και το 100, μπορείτε να τα καλείτε ακόμη κι αν δεν έχετε μονάδες στο κινητό σας, ενώ υπάρχει και το χωρίς χρέωση 112, που αν δώσετε στοιχεία για την τοποθεσία που βρίσκεστε ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τα τηλέφωνα αυτά είναι και για ατυχήματα και δυστυχήματα. Αχρείαστα να είναι όλα αυτά…

Μάκης Κωνσταντινίδης

ΠελλαNews

Αργυρουπόλεως 6,
58500, Σκύδρα
Τηλέφωνο: +3023810.81811
Fax: +3023810.81812
Mail: info@pellanews.gr
Mail: pellanews@otenet.gr