close search results icon

Αθώοι οι ιερείς για τους ομαδικούς βιασμούς του 19χρονου

Αθώοι οι ιερείς για τους ομαδικούς βιασμούς του 19χρονου

Την απαλλαγή των δύο ιερέων από τις κατηγορίες των ομαδικών βιασμών του 19χρονου με νοητική στέρηση σε χωριό του Δήμου Πλατανιά, ζήτησε το πρωί της Πέμπτης ο Εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου με την εκδίκαση της υπόθεσης να μπαίνει πλέον σε τελική ευθεία.

H Εισαγγελική πρόταση ήταν καταδικαστική για τον 68χρονο βασικό κατηγορούμενο για τους βιασμούς του Γιάννη και για τον πατέρα ως προς την παραμέληση εποπτείας του ανήλικου γιου του.

Αναλυτικότερα, o εισαγγελέας, αναλύοντας τα αποδεικτικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μακράς ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και τις εκθέσεις – του ιατροδικαστή αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών- πρότεινε την ενοχή του πρώτου των κατηγορουμένων για έναν βιασμό – και όχι για κατ’ εξακολούθηση βιασμούς, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Για τον πατέρα του 20χρονου Γιάννη, ο οποίος διαμένει μετά τις αποκαλύψεις σε κοινωνική δομή καθώς είναι άτομο με μέτρια νοητική υστέρηση, πρότεινε την αθώωση του για την κατηγορία της συνέργειας στον βιασμό, υποστηρίζοντας πως ο πρώτος κατηγορούμενος δεν προκύπτει ότι έκανε τους κατ’ εξακολούθηση βιασμούς και επομένως δεν μπορεί ο πατέρας να γνώριζε ότι τους έκανε για να συνεργήσει. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κακομεταχείρισης του μικρού Γιάννη, ο οποίος «διέμενε σε συνθήκες ανάλογες με το Κωσταλέξι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. εισαγγελέας, πρότεινε την ενοχή του πατέρα, με τη διαφορά ότι πρότεινε η κατηγορία να γίνει πλημμέλημα, δεδομένου ότι «αποδεχόταν ο ίδιος την κατάσταση και δεν την άλλαζε, ζώντας στις ίδιες συνθήκες».

Για τους τρεις άλλους κατηγορούμενους, έναν 72χρονο ιερέα, αδερφό του πατέρα και θείο του παιδιού, τον 44χρονο επίσης ιερέα και τον 42χρονο ΑμεΑ αδερφό του, ο εισαγγελέας, υποστήριξε πως οι δύο ομαδικοί βιασμοί, για τους οποίους κατηγορούνται, «δεν συνέβησαν ποτέ» και πως οι ισχυρισμοί του παθόντος δεν επιβεβαιώνονται και πως είναι μέρος της φαντασίας του 20χρονου Γιάννη. Επομένως, πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι.

Αναφέρθηκε άλλωστε στην ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που ανέφερε πως ο 20χρονος συχνά συγχέει την πραγματικότητα με την φαντασία, την οποία εμπλουτίζει με διάφορες αναφορές και γι’ αυτό, είπε ο εισαγγελέας, «θα πρέπει κάθε ισχυρισμός του παθόντος να επιβεβαιώνεται πολλάκις».

Ο εισαγγελέας κατά την πρόταση του ανέφερε την ιατροδικαστική εξέταση τον Ιούλιο του 2021 – όταν τελικά αποκαλύφθηκε και η υπόθεση – από την οποία προκύπτει η σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού, όχι όμως και το πρόσωπο, όπως είπε στη συνέχεια.

Για την μία περίπτωση, για την οποία πρότεινε την ενοχή του 68χρονου πρώτου κατηγορούμενου, στηρίχθηκε σε μία εξέταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τον Φεβρουάριο του 2017 και τις καταθέσεις της βασικής μάρτυρος, κατοίκου της περιοχής, η οποία είχε αναφέρει ότι είχε δει τον τότε 15χρονο Γιαννάκη να βγαίνει από το σπίτι του πρώτου κατηγορούμενου μαζί με τον παππού του και τον παππού να φωνάζει στον κατηγορούμενο «τι έκανες στο παιδί; Αν έκανες κάτι στο παιδί, θα σε σκοτώσω». Η μάρτυρας είχε αναφέρει στη συνέχεια ότι όταν ρώτησε το παιδί τι είχε συμβεί, της είχε περιγράψει βιασμό.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται απόψε ή το αργότερο το πρωί της Παρασκευής.

Πηγή: www.zarpanews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ