close search results icon

Βόρεια Κορέα: Με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων «χαιρέτισε» την αποχώρηση της Κάμαλα Χάρις από τη Σεούλ

Η επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που υπάρχει ανησυχία ότι η Πιονγκγιάνγκ πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.

Βόρεια Κορέα: Με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων «χαιρέτισε» την αποχώρηση της Κάμαλα Χάρις από τη Σεούλ

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι φαίνεται πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Νωρίτερα, ο νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο αγνώστου ταυτότητας στην θάλασσα, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση από την Νότια Κορέα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία επισκέφθηκε τα οχυρωμένα σύνορα της Νότιας Κορέας με την Βόρεια Κορέα.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο αγνώστου ταυτότητας στην Ανατολική Θάλασσα», περισσότερο γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Κάμαλα Χάρις: Χώρα με βάναυση δικτατορία η Βόρεια Κορέα

Λίγες ώρες νωρίτερα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις – χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα – δήλωνε ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα «με βάναυση δικτατορία», όπου γίνονται κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Χάρις στην πρώτη επίσκεψή της στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα επεσήμανε ότι η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη αποτελεί ξεκάθαρη υπενθύμιση των «δραματικά διαφορετικών δρόμων» που έχουν λάβει οι δύο χώρες.

«Στον βορρά βλέπουμε μια βάναυση δικτατορία, κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα παράνομο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ και ο κόσμος επιζητούν μια σταθερή και ειρηνική κορεατική χερσόνησο, στην οποία η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», πρόσθεσε.

Η Χάρις επισκέφθηκε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αφού έφτασε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας νωρίτερα σήμερα.

Η επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που υπάρχει ανησυχία ότι η Πιονγκγιάνγκ πρόκειται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την έβδομη πυρηνική της δοκιμή από το 2006 — την πρώτη από το 2017.

Η Χάρις είχε συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ- γελ στη διάρκεια των οποίων καταδίκασε την «προκλητική πυρηνική ρητορική» της Βόρειας Κορέας και «τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων».

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την απάντησή μας σε ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις, και μέσω μιας τριμερούς συνεργασίας με την Ιαπωνία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι Χάρις και Γιουν εξέφρασαν τον κοινό τους στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμβουλοι δήλωσαν ότι η επίσκεψη της Χάρις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η πρώτη που πραγματοποιεί αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, έχει στόχο να καταδείξει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Νότιας Κορέας.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ