Αύριο, Πέμπτη (24/08/2017), θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επίσπευση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε να ανακοινωθούν οι βάσεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, κατέστη δυνατή καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Επισήμως το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την τελική ημερομηνία σήμερα το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 24 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι υποψήφιοι των σεισμόπληκτων περιοχών που φτάνουν τις 2.000 παίρνουν επιπλέον ποσοστό θέσεων (1,5% των υποψηφίων των ΓΕΛ και 1% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή τους στις σχολές.

Η εκτίμηση για τις Βάσεις 2017

Η αγωνία για τους χιλιάδες υποψήφιους χτυπάει «κόκκινο». Σύμφωνα με όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως τις δημοσιότητας, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις Βάσεις 2017, για μερικές από τις «δυνατές» σχολές, έχουν ως εξής:

Νομική Αθήνας 18.250

Νομική Θεσσαλονίκης 17.965

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας 18.500

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 17.950

Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας 16.800

Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης 15.650

Ιατρική Αθήνας 19.150

Ιατρική Θεσσαλονίκης 19.050

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας 15.300

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης 14.300

Τα στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας

Τα μαθηματικά και η βιολογία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017. Οι σχολές ανά επιστημονικό πεδίο κυριολεκτικά έρχονται… τα πάνω-κάτω με μειώσεις και αυξήσεις έκπληξη καθώς εφέτος εκτινάχθηκε το ποσοστό όσων δεν έπιασαν τη βάση. Αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις ο μέσος όρος των γραπτών και ο υψηλός ανταγωνισμός φαίνεται ότι εκτινάσσουν τις βάσεις προς τα επάνω.

Στα Παιδαγωγικά Τμήματα οι βάσεις σύμφωνα με την εκτίμηση δείχνουν, ειδικά στα τμήματα της επαρχίας να εκτινάσσονται ως και 1.000 μόρια. Αντίθετα στις Πολυτεχνικές σχολές οι βάσεις φαίνεται ότι θα πέσουν ως και 500 μόρια, αν και σε αυτή την περίπτωση οι σχολές υψηλής ζήτησης με βάση άνω των 17.500 μορίων δεν θα έχουν τόση μεγάλη πτώση.

Πολύ μεγάλη ωστόσο αναμένεται να είναι η πτώση στις οικονομικές σχολές καθώς ένα τεράστιο ποσοστό, άνω του 80% έγραψε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά κατεύθυνσης. Στο 5ο πεδίο οι σχολές πληροφορικής και ειδικά εκείνες που ανήκουν και στο 2ο μπορεί να μην σημειώσουν τόσο μεγάλη πτώση, οι οικονομικές όμως θα κάνουν βουτιά προς τα κάτω.

Τα στοιχεία για τις βαθμολογίες για τα Αποτελέσματα Πανελληνίων 2017

Μεγάλος πρωταγωνιστής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ήταν τα μεγάλα ποσοστά που σημειώθηκαν κάτω της βάσης στα περισσότερα μαθήματα, κάτι που προβληματίζει, καθώς κατά γενική ομολογία, τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν διαβαθμισμένα.

Στα περισσότερα μαθήματα, η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογίας βρίσκεται μεταξύ 0 και 10, ενώ στην Ιστορία γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά προσανατολισμού (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι αποκαρδιωτικά:

Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, αξίζει να δώσει κανείς προσοχή στο ότι, από τους συνολικά 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία πανελλαδικά, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση στην Ιστορία. Αντίστοιχα, από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά σε όλη την επικράτεια, μόλις 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.

Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είχαν επίσης υψηλό ποσοστό κάτω της βάσης, της τάξης του 68,8%, ενώ τα Μαθηματικά προσανατολισμού (θετικών σπουδών), 56,26%.

Μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας από 0 έως 10 είχαν οι υποψήφιοι και στην Ιστορία προσανατολισμού (44,14%) και τη Βιολογία γενικής Παιδείας: (51,26%).

Αναλυτικά, τα ποσοστά κάτω της βάσης ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού

Γενικής Παιδείας

—> Νεοελληνική Γλώσσα: 13,58%

—> Ιστορία: 90,3%

—> Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 68,8%

—> Βιολογία: 51,26%

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

—> Αρχαία Ελληνικά: 40,89%

—> Λατινικά: 32,13%

—> Ιστορία: 44,14%

Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

—> Βιολογία: 31,66%

—> Μαθηματικά προσανατολισμού: 56,26%

—> Φυσική: 27,91%

—> Χημεία: 24,78%

Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής

—> Μαθηματικά: 83,45%

—> Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 36,41%

—> ΑΟΘ: 36,09%

 

newsit

Η Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από το σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της, που συνδέεται άρρηκτα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα στο βορειοανατολικό τμήμα της, το οποίο είναι πλούσιο σε μεικτά θειούχα μεταλλεύματα. Επίσης, είναι η περιοχή στην οποία οι μεταλλευτικές δραστηριότητες ξεκίνησαν πιο νωρίς από ό,τι σε άλλες ρωμαϊκές κτήσεις, κατά τη Ρωμαιοκρατία.

Τα μεταλλεία της Κασσάνδρας εκτείνονται σε μία ευρύτερη περιοχή συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ολυμπιάδας, Στανού, Μεγάλης Παναγίας και Ιερισσού. Περιλαμβάνουν τα κοιτάσματα θειούχων βασικών και πολύτιμων μετάλλων Ολυμπιάδας, Μαντέμ Λάκκος, Μαύρες Πέτρες, τα κοιτάσματα μαγγανίου-χρυσού της Πιάβιτσας και Βαρβάρας και το κοίτασμα χαλκού-χρυσού των Σκουριών, Μεγάλης Παναγίας.

Τα μεταλλεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου της βόρειας Χαλκιδικής (Στρατώνι και Ολυμπιάδα) αποτέλεσαν τον κυρίαρχο χρηματοδότη του μακεδονικού βασιλείου και των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Κορνήλιος Λ. Σαγκουί στο άρθρο του «The ancient Mining Works of Cassandra», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economic Geology, ισχυρίζεται ότι βρήκε εδώ, στις στοές των μεταλλείων της Lipzada (Ολυμπιάδα), νομίσματα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.

Στην περιοχή σώζονται περισσότερα από 300 πηγάδια και περίπου 200.000 κυβικά μέτρα αρχαίων μεταλλουργικών απορριμμάτων, των κοινών «σκουριών» από την εκκαμίνευση των μεταλλευμάτων. Με βάση ιστορικές πηγές και τα αποτελέσματα άμεσων και έμμεσων αναλύσεων και προσδιορισμών που έχουν γίνει στις παραπάνω σκουριές, η έναρξη της δραστηριότητας εντοπίζεται στις αρχές της κλασικής αρχαιότητας.

Ο καιρός στην ώρα του!

Σκύδρα

Σήμερα στην Σκύδρα θα έχουμε αίθριο καιρό και αεράκι που θα πνέει με ταχύτητα 3 Μπφ και κατεύθυνση ΝΑ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14°C έως 31°C

Αύριο θα έχουμε βασικά αίθριο καιρό και εξασθένηση των ανέμων στα 2 Μπφ ΒΔ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15°C έως 32°C

Γιαννιτσά

Σήμερα στα Γιαννιτσά μας δίνει καθαρό καιρό και εξασθένηση των ανέμων στα 2 Μπφ ΒΑ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15°C έως 31°C

Αύριο θα έχουμε καθαρό καιρό και ανέμους που θα φτάσουν τα 2 Μπφ με κατεύθυνση ΒΑ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16°C έως 32°C

Έδεσσα

Στην Έδεσσα θα έχουμε καθαρό καιρό και εξασθένηση των ανέμων στα 2 Μπφ με κατεύθυνση ΒΔ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15°C έως 28°C

 Αύριο θα έχουμε παρόμοια καιρικά φαινόμενα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13°C έως 30°C

Αριδαία

Σήμερα στην περιοχή της Αριδαίας θα έχουμε αίθριο καιρό και εξασθένηση των ανέμων στα 2 Μπφ με κατεύθυνση ανέμου ΒΔ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15°C έως 32°C

Αύριο θα έχουμε θα έχουμε παρόμοια καιρικά φαινόμενα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16°C έως 33°C

 

Την πρώτη του… εμφάνιση έκανε στην Ελλάδα το φυτικό ναρκωτικό Σάλβια. Πρόκειται για το ναρκωτικό των Σαμάνων του Μεξικού. Το παραισθησιογόνο βρέθηκε στην κατοχή Αλβανού διακινητή που συνελήφθη, ο οποίος είχε επίσης στην κατοχή του κοκαΐνη και χασίς.

Ο 31χρονος Αλβανός συνελήφθη στο λιμάνι του Λαυρίου ενώ λίγο πριν είχε πουλήσει ναρκωτικά σε μια γυναίκα, την οποία δεν κατάφεραν να εντοπίσουν στην συνέχεια οι αστυνομικοί.

Τα ναρκωτικά τα είχε κρύψει σε ειδική κρύπτη στο κλιματισμό του οχήματος. Εκτός λοιπόν από τις ποσότητες της κοκαΐνης και του χασίς, οι αστυνομικοί εντόπισαν 24 γραμμάρια τις φυτικής ουσίας Σάλβια.

Πρόκειται για ψυχοτρόπο ναρκωτικό, προερχόμενο από το ομώνυμο φυτό που βγαίνει κυρίως στην επαρχία Οαξάκα του Μεξικό και είναι γνωστή στους Ινδιάνους της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ευρώπη, καθώς το συγκεκριμένο ναρκωτικό προκαλεί έντονες παραισθήσεις, ενώ θέτει ακόμα και κίνδυνο την ζωή του χρήστη από τα όσα ακραία μπορεί να κάνει λόγω των παραισθήσεων.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η ονομασία που έχουν δώσει στους χρήστες τις Σάλβια τους οποίους χαρακτηρίζουν “ψυχοναύτες”.

Ήδη στην Ευρώπη έχουν σημειωθεί θάνατοι χρηστών, οι οποίοι νόμιζαν πως μπορούσαν να πετάξουν και τελικά επεσαν απο μεγάλο ύψος και σκοτώθηκαν.

 

newsit.gr

 Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, η Διεθνής Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την μνήμη του δουλεμπορίου και την κατάργησή του, είναι μια ευκαιρία υπευνθύμισης του τραγικού διατλαντικού δουλεμπορίου, των ιστορικών αιτιών, των μεθόδων και των συνεπειών του εμπορίου σκλάβων.

Kάθε χρόνο, ο ΟΗΕ καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, φοιτητών και καλλιτεχνών, να οργανώσουν εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στο θέμα της ημέρας. Θεατρικές εταιρείες, πολιτιστικοί οργανισμοί, μουσικοί και καλλιτέχνες λαμβάνουν μέρος εκφράζοντας την αντίστασή τους ενάντια στη σκλαβιά μέσα από παραστάσεις που αφορούν τη μουσική, το χορό και το θέατρο.

Εκπαιδευτικοί προωθούν την ημέρα ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το εμπόριο σκλάβων, τις συνέπειες του, προωθώντας παράλληλα την ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων νεολαίας, κυβερνητικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, λαμβάνουν ενεργό μέρος σε εκδηλώσεις για την εκπαίδευση της κοινωνίας σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του δουλεμπορίου.

 

Ιστορικά στοιχεία

Στα τέλη Αυγούστου του 1791, πραγματοποιήθηκε εξέγερση στο Σάντο Ντομίνγκο (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), που είχε σημαντική επίδραση στην κατάργηση του διατλαντικού δουλεμπορίου. Η εξέγερση των σκλάβων στην περιοχή αποδυνάμωσε το αποικιακό σύστημα στην Καραϊβική,προκαλώντας μια εξέγερση που οδήγησε στην κατάργηση της δουλείας και δίνοντας στο νησί την ανεξαρτησία του. Απο αυτό το γεγονός σηματοδοτήθηκε η αρχή της κατάργησης του συστήματος της δουλείας, το δουλεμπόριο και η αποικιοκρατία.

Η Διεθνής Ημέρα για την μνήμη του δουλεμπορίου και την κατάργηση της γιορτάστηκε για πρώτη φορά σε πολλές χώρες, ιδίως στην Αϊτή, στις 23 Αυγούστου του 1998 και στη Σενεγάλη στις 23 Αυγούστου του 1999. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί επίσης φόρο τιμής σε εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και της δουλείας σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευση αυτή και οι ενέργειες που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του συστήματος της δουλείας είχαν αντίκτυπο στο κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σελίδα 1 από 2386

ΠελλαNews

Αργυρουπόλεως 6,
58500, Σκύδρα
Τηλέφωνο: +3023810.81811
Fax: +3023810.81812
Mail: info@pellanews.gr
Mail: pellanews@otenet.gr