Δραματική προειδοποίηση Μακρόν: Η Ευρώπη θα καταρρεύσει! | PellaNews

Δραματική προειδοποίηση Μακρόν: Η Ευρώπη θα καταρρεύσει!

Η ΕΕ κινδυνεύει με κατάρρευση ως «πολιτικό εγχείρημα» αν δεν υποστηρίξει τις πληττόμενες από τον κορονοϊό οικονομίες, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από τη σύσταση ενός ταμείου που «θα μπορεί να εκδίδει αμοιβαίο χρέος με μια αμοιβαία εγγύηση» έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται τα κράτη μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους.

Η θέση αυτή βρίσκει αντίθετες κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία «στιγμή αλήθειας» καλούμενη να αποφασίσει αν είναι κάτι περισσότερο από απλά μία οικονομική ένωση, με την έλλειψη αλληλεγγύης να είναι πιθανότατο πως θα ενισχύσει τον λαϊκισμό.

«Πιστεύω πως η ΕΕ είναι ένα πολιτικό εγχείρημα. Αν είναι ένα πολιτικό εγχείρημα, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν υπόψη. (…) Η οικονομία έπεται αυτού και ας μην ξεχάσουμε ότι τα οικονομικά είναι μία ηθική επίσημη», επεσήμανε ο Πρόεδρος Μακρόν.

Ερωτηθείς αν η αποτυχία συμφωνίας επί ενός τέτοιου αμοιβαίου ταμείου θα διακινδύνευε την κατάρρευση της ευρωζώνης, ο κ. Μακρόν απαντά: «Ναι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι – και επίσης (την κατάρρευση) της ευρωπαϊκής ιδέας».

tromaktiko.gr