Ο Ρούπερτ Μέρντοκ κλείνει 150 εφημερίδες στην Αυστραλία – Η μεγάλη στροφή του μεγιστάνα των media | PellaNews

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ κλείνει 150 εφημερίδες στην Αυστραλία – Η μεγάλη στροφή του μεγιστάνα των media

Σε βαθιές περικοπές εν μέσω πανδημίας προχωρά ο Ρούπερτ Μέρντοκ. Ο Αυστραλός μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας News Corp θα μειώσει το «ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού» καταργώντας έως και 150  έντυπα και ενισχύοντας την ανάπτυξη στα ψηφιακά.  Η κίνηση αυτή μεταφράζεται σε κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας μετατρέποντας σε ψηφιακές πολλές από τις τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες στην Αυστραλία διατηρώντας μόνο τις ναυαρχίδες Daily Telegraph και Herald Sun. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp Australasia, Michael Miller, υπαινίχθηκε ότι η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών και εξελίσσεται από «ένα δίκτυο εφημερίδων» σε ένα « κορυφαίο δίκτυο δημοσιογραφίας της Αυστραλίας». Η αυτοκρατορία Μέρντοκ απλώνεται σε τέσσερις ηπείρους, καλύπτοντας ψυχαγωγία, αθλητισμό και ειδήσεις.

Οι περικοπές σε θέσεις εργασίας, προειδοποίησε ο Μίλερ,  είναι «αναπόφευκτες» μετά την κατάρρευση της διαφημιστικής αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αναμένεται να πλήξει το τοπικό και περιφερειακό προσωπικό, καθώς και τους μεγάλους τίτλους της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian οι περικοπές θα μπορούσαν να αφορούν έως και το 30% του προσωπικού σε ολόκληρη την εταιρεία, πολλές θα είναι αναγκαστικές απολύσεις, και όχι εθελοντικές.

Η αυτοκρατορία του Μέρντοκ δεν είναι μόνη της που κάνει σημαντικές περικοπές και οι δύσκολες στιγμές έπληξαν άλλους εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των Australian Community Media και Nine Entertainment ενώ έκλεινσα τα Ten Daily και BuzzFeed Australia.

Στροφή στην ποιοτική δημοσιογραφία

Οι περικοπές στη News Corp ανακοινώθηκαν μια εβδομάδα αφότου η εταιρεία διόρισε τον βετεράνο δημοσιογράφο Peter Blunden που εδρεύει στη Μελβούρνη, σε ρόλο του executive editor ενώ δημιούργησε εξειδικευμένες ομάδες για «για την παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου».

Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι θα δίνουν τα θέματά τους για κοινή χρήση σε όλες τις εφημερίδες του ομίλου, Telegraph, Herald Sun και Courier Mail.

Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για την δημιουργία μιας ενιαίας δεξαμενής περιεχομένου που καταργεί πολλές θέσεις εργασίας.

Η News Corp αναμένεται να σταματήσει την εκτύπωση έως και 100 εντύπων – με αναγνωστικό κοινό περίπου 6 εκατομμύρια .«Η ποιοτική δημοσιογραφία θα έχει μεγαλύτερους πόρους σε σχέση με το παρελθόν. Ποιοτικό περιεχόμενο που θα αναπτύσσεται, θα δημοσιεύεται και θα κοινοποιείται σε όλες τις μορφές για να αυξήσει το κοινό και τις συνδρομές. δήλωσε ο Μίλερ.

Τον Απρίλιο, η News Corp ανέστειλε την εκτύπωση 60 από τις τοπικές εφημερίδες της, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Manly Daily, η οποία εκδίδεται από το 1906. Ο Μίλερ είπε ότι η απόφαση να σταματήσει η εκτύπωση ελήφθη καθώς στέγνωσε η διαφημιστική αγορά στον τομέα του real estate και της ψυχαγωγίας.

Ο 89χρονος σήμερα Μέρντοκ ιδιοκτήτης μιας αχανούς αυτοκρατορίας τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία έχει δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής στους γιους του.

Το 2019 πούλησε την 21st Century Fox, τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά της στούντιο, το FX και τα λοιπά συνδρομητικά της κανάλια, το ινδικό δίκτυο Star India και την πλειοψηφία του National Geographic αντί 71,3 δισ. δολαρίων στην Disney

newmoney.gr