close search results icon

Δημήτρης Γιάννου: Ο Δήμος Έδεσσας πρωτοπόρος στην ενέργεια

Δημήτρης Γιάννου: Ο Δήμος Έδεσσας πρωτοπόρος στην ενέργεια

Με ανάρτηση του στα social media o Δήμαρχος Έδεσσας επισημαίνει πως ο Δήμος Έδεσσας είναι πρωτοπόρος στο θέμα της ενέργειας. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κοινοποίησε το ακόλουθο αρθο του Νίκου Αβουκάτου

Ο δήμος Έδεσσας στην Πέλλα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που αντικατέστησε συνολικά 4.490 φωτιστικά σώματα των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λάμπες τεχνολογίας LED.

Η ετήσια δαπάνη ήταν ιδιαίτερα υψηλή και ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της Έδεσσας και των κοινοτήτων του δήμου. Σήμερα, όμως, το κόστος αυτό έχει πέσει σχεδόν στο μισό.

«Σήμερα οι δαπάνες για τον οδοφωτισμό έχουν μειωθεί περί το 40%, γεγονός που μας επιτρέπει να συμπεραίνουμε ότι το κόστος της εγκατάστασης των λαμπτήρων led στον οδοφωτισμό θα αποσβεστεί σε λιγότερο από 5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας τους», είπε στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.

Το όφελος δεν είναι μόνο οικονομικό. Επιπλέον σημαντικό στοιχείο του έργου αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με led είναι ότι:

α) βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα του οδοφωτισμού

β) τονώθηκε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ειδικά σε απομακρυσμένες γειτονιές και οικισμούς που μέχρι τότε δεν είχαν επαρκή φωτισμό

γ) μειώθηκαν δραστικά οι βλάβες στο δίκτυο οδοφωτισμού

δ) μειώθηκαν οι εκπομπές αερίου κατά 40% περίπου από τη μείωση της καταναλισκώμενης ενέργειας.

«Είμαι περήφανος γιατί ο δήμος Έδεσσας είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας που πραγματοποίησε σημαντικά και εμβληματικά έργα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και μάλιστα πολύ πριν την ενεργειακή κρίση που ζούμε. Με τα έργα αυτά αφενός έχουμε εξοικονομήσει πόρους σεβόμενοι τα χρήματα των δημοτών και αφετέρου συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών αερίων. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αυτοδιοίκηση να πρωτοπορεί και να στέλνει ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις και προστατεύοντας το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Γιάννου.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο με αρχικό προϋπολογισμό μελέτης 1.771.811 ευρώ και σύμβαση, μετά τις σχετικές εκπτώσεις που έδωσε ο ανάδοχος, ύψους 927.646 ευρώ.

Ο δήμος Έδεσσας για το έργο αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων με led έχει λάβει δύο βραβεία καινοτομίας και καλών πρακτικών, ένα στα Best City Awards και ένα στα βραβεία Bravo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ