close search results icon

Ε. Λιακούλη: «Εκβιασμοί και κορώνες, δεν χωράνε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο»

Τα...σέρνει στον Αυγενάκη. 

Σε τείχος κυβερνητικής αδιαλλαξίας προσκρούει η διάσωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη Λάρισα, όπως διαφάνηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Μπροστά στην τεκμηριωμένη και διεξοδική παρουσίαση από τη Λαρισαία Βουλευτή της κρισιμότητας που φέρει η αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, όχι μόνο για τα ίδια τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, αλλά και για την τοπική κοινωνία και τη νέα γενιά, ο κ. Αυγενάκης εμφανίστηκε απολύτως ειρωνικός και αδιάλλακτος στην επίλυση του αδιεξόδου.
Ειδικότερα, η Ε. Λιακούλη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία του Νομού Λάρισας αλλά και της Επικράτειας , εκπέμπουν SOS.
Είναι αδιανόητο ο Υπουργός να εκλαμβάνει την κραυγή αγωνίας του ερασιτεχνικού αθλητισμού ως “εκβιασμό”, όπως με περίσσιο θράσος εκστόμισε σήμερα από το βήμα της Βουλής.
Ξεκαθαρίζω ότι προφανώς είμαστε υπέρ της ύπαρξης Μητρώου. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής άλλωστε είναι η Παράταξη που έκανε πράξη τις πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις για τη Διαφάνεια.
Εν προκειμένω όμως , δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία Διαφάνειας, καθώς η νομιμότητα των σωματείων καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, αλλά για ένα τείχος γραφειοκρατίας με πρακτικά ανεφάρμοστες οδηγίες τις οποίες επιβάλλει ο κ Υπουργός, για τους δικούς του λόγους. Πάσχει όμως βαθύτατα ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλεται το Μητρώο ερήμην της πραγματικότητας. Μετατρέπεται σε ταφόπλακα για την πλειοψηφία των σωματείων, καθώς αφαιρείται από τα σωματεία το δικαίωμα να αγωνίζονται και έτσι στραγγαλίζεται η συλλογική προσπάθεια.
Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες. Η Κυβέρνηση ευθύνεται για τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης. Επιλέγει να πορεύεται χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, αλαζονικά, καθεστωτικά και τιμωρητικά. Δεν νοιάζεται για την κοινωνική προσφορά του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Μεταφέρω σήμερα την πικρία και τον προβληματισμό, όχι μόνο των αθλητών του Νομού μας, αλλά της κοινωνίας της Λάρισας. Η αφαίρεση της διεξόδου του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τους στερεί μια υγιή διέξοδο της νέας γενιάς, καθοριστικής σημασίας κόντρα στις σύγχρονες ατραπούς. Ας μην ξεχνάμε, πως τις αθλητικές εγκαταστάσεις τις συντηρεί ο Ελληνικός Λαός με τη φορολογία και τα τέλη που πληρώνει.
Αυτοί που “ματώνουν τη φανέλα” στα χωριά, έξω από χορό εκατομμυρίων, μακριά από τις διαφημίσεις, τη χλιδή και την επίδειξη πλούτου, αξίζουν τουλάχιστον σεβασμού. Είναι αυτές οι περιπτώσεις αθλητών, που δεν παίζουν για να πληρώνονται, αλλά πληρώνουν -βάζοντας και από την τσέπη τους- για να παίζουν.
Μόνο σεβασμό δεν αποδίδει η διακινούμενη θεωρία περί παράνομων σωματείων, που ως δια μαγείας θα εξαφανίσει ένα Μητρώο. Η νομιμότητα ενός Σωματείου διασφαλίζεται -ούτως ή άλλως- με ένα πλέγμα διατάξεων του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που ρυθμίζουν την σύστασή του, τη διοίκησή του, τους ήδη προβλεπόμενους ελέγχους. Αλίμονο εάν η Πολιτεία εξαρτά τη νομιμότητα αποκλειστικά από την συμπερίληψή του σε ένα Μητρώο.
Υπενθυμίζω, άλλωστε, αντίστοιχη περίπτωση Μητρώου της Κυβέρνησής σας, που είχε εγείρει έντονες συζητήσεις. Αναφέρομαι στο ν.4873/2021. Εκεί συνδέσατε την εγγραφή των κοινωφελών φορέων στο Ειδικό Μητρώο με τη λήψη κρατικής χρηματοδότησης. Όποιος δεν είναι στο Μητρώο δεν χρηματοδοτείται. Δεν παύει όμως να υπάρχει και να δραστηριοποιείται! Εδώ, λοιπόν, γιατί τιμωρείτε την μη εγγραφή στο Μητρώο με αναίρεση του ίδιου του σκοπού ύπαρξης των σωματείων, δηλαδή της αγωνιστικής τους δράσης; Ποιος ο λόγος εξαφάνισης των σωματείων αυτών;
Η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για διαφάνεια, νομιμότητα και ασφάλεια, αφετέρου τις ρεαλιστικές πρακτικές δυσχέρειες.
Το γεγονός ότι 57 ΕΠΣ της χώρας ψήφισαν την αναστολή του πρωταθλήματος και μόνο 4 διαφοροποιήθηκαν , δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε όλη τη χώρα και την παντελή έλλειψη διαβούλευσης του αρμοδίου Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η σημερινή αλαζονική στάση του Υφυπουργού στη Βουλή, ενέτεινε τον προβληματισμό. Απαιτούνται άμεσα τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου.
Χρειάζονται πρόσθετες πρωτοβουλίες για να κρατηθεί ζωντανό και να ενισχυθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στη Λάρισα, αλλά και στην επικράτεια.
Σε ό,τι αφορά το ύφος, το λεξιλόγιο και τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ Υπουργός κατά τη συζήτηση εναντίον μου και προκάλεσαν ακόμη και την παρέμβαση του κ Προέδρου που ζήτησε τη διαγραφή τους από τα πρακτικά, τα αφήνω στην κρίση των πολιτών. »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ