Επίσκεψη Μηταράκη σε Λέρο, Κω και Σάμο | PellaNews

Επίσκεψη Μηταράκη σε Λέρο, Κω και Σάμο

Διαδοχικές επισκέψεις σε Λέρο, Κω και Σάμο θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πρώτος σταθμός αύριο, Σάββατο, η Λέρος όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, συνοδευόμενος από την Αναπληρώτρια Διοικητή του ΚΥΤ και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέρου και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πολεμικού Ναυτικού. Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης θα συμμετάσχει στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέρου. Αμέσως μετά, θα αναχωρήσει για την Κω, προκειμένου να λάβει μέρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

Την Κυριακή, ο κ. Μηταράκης θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω και θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί από τον Διοικητή του ΚΥΤ και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κω και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ελληνικού Στρατού. Τέλος, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας Πυλίου.

Τη Δευτέρα ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί στη Σάμο, όπου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τους δημάρχους του νησιού. Κατόπιν, θα παραχωρήσει συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων και τέλος θα συμμετάσχει στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Ψυχογιός: Το παιχνίδι στις πλάτες προσφύγων και τοπικών κοινωνιών συνεχίζεται

«Δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Η επανασύσταση του υπουργείου για την Μεταναστευτική Πολιτική δεν είναι πανάκεια. Αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών, η χώρα θα συνεχίσει να εκτίθεται και να απομονώνεται» τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως σημειώνει, «ο κύριος Μηταράκης συναντήθηκε με τον κύριο Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών εμμένοντας στο απαράδεκτο και αδιέξοδο σχέδιό του για δημιουργία κλειστών κέντρων όπου θα κρατούνται και οι ευάλωτες ομάδες μέχρι 36 μήνες, θα δεινοπαθούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα, θα δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις για τις τοπικές κοινωνίες και θα καταδικάζεται η χώρα σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και οργανισμούς. Μιλούν για ανθρώπινες ζωές σαν να πρόκειται για εμπορεύματα που έχουν στιβάξει στις αποθήκες και δεν έχουν τι να τα κάνουν».

Σύμφωνα με τον Γ. Ψυχογιό, «το σχέδιο στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο απάνθρωπο, εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας αλλά και χρηματοδότησης, που εξευτελίζει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις δεν είναι μόνο δικές μας. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα όσα αναφέρει στο Δελτίο Τύπου της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που έκανε αυτοψία στη ΣΑΜΟ, με τo κοινό ανακοινωθέν 17 ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Συντάσσονται με τα όσα είχε επισημάνει η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς και ο Ύπατης Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κύριος Γκράντι».

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή κοινοβουλευτικά και κινηματικά, όχι μόνο γιατί θεωρούμε όλους τους ανθρώπους ίσους, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη, οι αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας, η πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία είναι προς όφελος όλων και εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη. Θα είμαστε δίπλα στους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας που τα προηγούμενα χρόνια είχαν θέσει σε σταθερές βάσεις την διαχείριση του προσφυγικού.

Τέλος, ο κ. Υπουργός και οι συνάδελφοί του θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι οι ροές θα συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω των γεωπολιτικών λόγων και να αφήσουν την ρητορική αποτροπής στα σύνορα που προσβάλλει τη χώρα, αλλά και τις Υπηρεσίες της που έκαναν υπέρβαση τα προηγούμενα χρόνια και να πιέσουν την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: efsyn.gr