Πρωταπριλιάτικη φάρσα η χορήγηση Η/Υ σε μαθητές και σχολεία | PellaNews

Πρωταπριλιάτικη φάρσα η χορήγηση Η/Υ σε μαθητές και σχολεία

Στα κορυφαία fake news των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται πλέον οι ειδήσεις ότι το Υπουργείο Παιδείας θα μοιράσει λάπτοπ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Χθες, Τετάρτη 8 Απρίλη, το ΥΠΑΙΘ επιχείρησε να «γοητεύσει» την κοινή γνώμη καθώς πρόβαλλε μέσω των παλατιανών δημοσιογράφων ότι τις επόμενες μέρες κάθε μαθητής θα παραλάβει ένα τάμπλετ.

Με εγκυκλίους που έστειλαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα σχολεία, ζητήθηκε να καταγραφούν οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών σε βασικό εξοπλισμό «προκειμένου να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού».

Kαι έβαλαν τους διευθυντές των σχολείων να συμπληρώνουν φόρμες με ανελαστικές διορίες, δημιουργώντας νέα τεράστια πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα η οποία βομβαρδίζεται τον τελευταίο καιρό με εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις, αλλοπρόσαλλες προφορικές εντολές, παράλογες απαιτήσεις και διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων.

Καθώς η πλειοψηφία των διευθυντών/τριων σχολικών μονάδων, ακολουθώντας τη φωνή της λογικής και την οδηγία των εκπαιδευτικών σωματείων δήλωσαν ανάγκη εξοπλισμού για το σύνολο των μαθητών του σχολείου ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμών, το Υπουργείο έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις.

Αφού έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου στα αγαπημένα τους κανάλια ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν υπολογιστές και λάπτοπ, αφού έκαναν τη φιγούρα τους ότι εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία, η εκπαίδευση λειτουργεί όπως πριν, αποκαλύφθηκε η γύμνια της επικοινωνιακής πολιτικής τους. Έστειλαν νέες οδηγίες: πριν ακόμα εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των στοιχείων, με βάση την εγκύκλιο της 7 – 4 – 2020, το πρωί της 9 – 4 – 2020 νέα εγκύκλιος αναιρεί την προηγούμενη: «Η καταγραφή αυτή σχετίζεται με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων. Επίσης, όπως λένε: «διευκρινίζουμε ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)».

Τα ερωτήματα είναι εύλογα:  Με ποιο κριτήριο θα μετρηθούν οι ανάγκες της σχολικής μονάδας; Με κριτήρια κανονικής λειτουργίας ή πανδημίας και εκ αποστάσεως εκπαίδευση; Θα έχουν ΟΛΟΙ οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί πρόσβαση ή όχι; Μήπως θα υπάρχει ένας υπολογιστής σε κάθε τάξη; Ή μήπως ένας σε κάθε θρανίο; Ή μήπως ένας ανά 5 μαθητές;

Σύμφωνα με το Σύλλογο ΠΕ Α΄Αθήνας, η απάντηση στα παραπάνω δίνεται με πλάγιο τρόπο: Το Υπουργείο Παιδείας με προφορική εντολή που εκτελούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, υποβάλει στα σχολεία ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ (!!) συγκεκριμένες απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσε το ίδιο σε σχέση με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε εξοπλισμό! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από αυτές τις άτυπες ενημερώσεις, κάθε νηπιαγωγείο θα πάρει από ένα (1) λάπτοπ, κάθε δημοτικό σχολείο θα πάρει ένα (1) ανά 45-50 μαθητές, ενώ τα δημοτικά σχολεία που είχαν πάρει το «ερμάριο» (πρώην ΕΑΕΠ), δεν θα πάρουν τίποτα! Ότι κι αν δηλώσουν! Σημειωτέον ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα δανείζεται στους μαθητές! Τότε γιατί ρωτάει τα σχολεία αφού η απάντηση πρέπει να είναι δεδομένη; Επομένως, ζητείται η συναίνεση των σχολικών μονάδων στα παραπάνω στοιχεία, ώστε το Υπουργείο να βγει και να πει στην κοινωνία ότι έδωσε στις σχολικές μονάδες ότι ζήτησαν και ότι χρειάζονταν, άρα, οι διαδικασίες της τηλεκπαίδευσης συνεχίζονται απρόσκοπτα! Με τη σειρά τους, ήδη τα ΜΜΕ αναπαράγουν το μέγα αυτό ψεύδος ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση μοιράζει λάπτοπ στα παιδιά. Επομένως οι γονείς θα αναζητήσουν και πάλι από τους εκπαιδευτικούς τις ευθύνες γιατί δεν πήραν τα λάπτοπ που ήδη διαφημίζει η κρατική τηλεόραση! Ήδη σε σχολεία διαφόρων περιοχών, τα τηλέφωνα έχουν σπάσει από γονείς που ρωτούν τι δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν και πότε θα πάρουν τα λάπτοπ που ανακοινώνονται από την τηλεόραση!

Να τη λοιπόν η ουσία της ιστορίας: Να τι λέει ψυθιριστά στα αυτιά των εκπαιδευτικών : ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ! Γι αυτό, πάρτε την ευθύνη, στείλτε εσείς κάτι λίγο, για να μπορεί το Υπουργείο να πανηγυρίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση αφού τα σχολεία δεν έστειλαν πολλές ανάγκες και, εννοείται, …η ευθύνη όλη δική σας αφού δεν υπάρχει το παραμικρό συγκεκριμένο κριτήριο για να μετρηθούν οι ανάγκες!

ΝΤΡΟΠΗ!

Τα εκπαιδευτικά σωματεία αφού  καταγγέλλουν την απαράδεκτη – υποκριτική, επικίνδυνη και φτηνού επικοινωνιακού χαρακτήρα την πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΑΙΘ επί του ζητήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της υποτιθέμενης χορήγησης Η/Υ σε όλες/όλους τις/τους μαθήτριες/μαθητές και εκπαιδευτικούς, σημειώνουν το αυτονόητο:

Oι εκπαιδευτικοί σε ένα πλήρως υπονομευμένο από κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ περιβάλλον, δίνουν τεράστιο αγώνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, για να κρατηθεί το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα όρθια, με παιδαγωγική ευθύνη και χωρίς αποκλεισμούς. 

πηγή: efsyn.gr (Χρήστος Κάτσικας).