close search results icon

Έτοιμη η Αθήνα για πρόκληση Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Έτοιμη η Αθήνα για πρόκληση Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Για μια δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προετοιμάζεται η Αθήνα.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα θέσει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

 Αυστηρή απάντηση αναμένεται από τον πρωθυπουργό, ενώ η ελληνική πλευρά είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα.

Αναμένεται κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων

Την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας σε διπλωματικό επίπεδο αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τετάρτη στη Μαδρίτη. Τα μηνύματα και οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση αναφέρονται στην πρόθεση του Τούρκου προέδρου να προβάλει τις προκλητικές και αβάσιμες αξιώσεις του για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου στη συνεδρίαση της Συμμαχίας. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση «εμπρηστική» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, όμως, ότι η ένταση αυτή δεν θα μεταφερθεί στο πεδίο γιατί η τουρκική ηγεσία «γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια καλά εξοπλισμένη χώρα που μπορεί να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά».

Στη Μαδρίτη με πλήρη φάκελο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες ο Μητσοτάκης

Η μάχη θα δοθεί σε διπλωματικό επίπεδο. Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις» είχε προειδοποιήσει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών από τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο. Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στη Μαδρίτη έχοντας στον χαρτοφύλακα του πλήρη φάκελο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνική νησιά και την κρίσιμη για το ΝΑΤΟ περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η απειλή του casus belli από την Άγκυρα για μια χώρα της Συμμαχίας και η αποβατική δύναμη που διαθέτει απέναντι από τα ελληνικά νησιά «είναι ακράδαντα στοιχεία για το ποιος απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Στη σειρά των ομιλητών θα έχει προηγηθεί ο Τούρκος πρόεδρος κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης και όταν -όπως αναμένει η Αθήνα- βάλει το θέμα των ελληνικών νησιών ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει το λόγο και θα απαντήσει με στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική. Άλλωστε μόλις προχθές ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους…κι όπου φτάσει», απειλώντας ευθέως την Ελλάδα.

Εκβιάζει τη Δύση η Τουρκία, που προσπαθεί να κερδίσει ό,τι μπορεί

Διπλωματικές πηγές βλέπουν ότι η Άγκυρα έχει ρίξει τα πάντα σε ένα μύλο εκβιάζοντας την Δύση. Το βέτο με το οποίο απειλεί την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι προκλήσεις έναντι της Ελλάδας θυμίζουν ένα ανατολίτικο παζάρι με στόχο να κερδίσει ότι μπορεί. Όμως, η στάση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό σε πολλές χώρες. Αυτό έγινε φανερό και από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που καταδίκασε απερίφραστα και με σκληρή γλώσσα την συμπεριφορά της Τουρκίας. Βαρύ αναμένεται το κλίμα και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα, άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα είναι σε ανοιχτή γραμμή με χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ τις οποίες έχει ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχτεί καμία τουρκική απειλή ή πολύ περισσότερο έμπρακτη προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας.


 iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ