close search results icon

Φυσικό αέριο: Πληροφορίες για νέο κοίτασμα στην Κύπρο - Έρχονται ανακοινώσεις

Φυσικό αέριο: Πληροφορίες για νέο κοίτασμα στην Κύπρο - Έρχονται ανακοινώσεις

Νέο κοίτασμα μεγέθους περίπου 3.5 tcf φαίνεται να εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κυπριακή ΑΟZ και συγκεκριμένα στον στόχο «Ζευς 1» στο οικόπεδο 6 από το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TotalEnergies. Πληροφορίες αναφέρουν, όπως γράφει το «sigmalive» πως εντός της ημέρας θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Ενέργειας.

Μιλώντας χθες η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τα οποία όπως είπε αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας για την όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαζί με τα 3.5 Tcf του Ζευς και τα 2,5 tfc από γεώτρηση «Κρόνος-1» (Τεμάχιο 6), έχουμε μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύψεις φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 15 με 18 Tcf.

Συγκεκριμένα, στο Τεμάχιο 12 το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτιμάται στα 4.5 Tcf, ενώ η αρχική εκτίμηση του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο Τεμάχιο 10 ήταν στα 5 με 8 Tcf. Επιπλέον, στο Τεμάχιο 6 είχε επίσης ανακαλυφθεί το 2018 ταμιευτήρας φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας στον στόχο «Calypso-1.

Ερωτηθείσα ακόμη για το πότε αναμένεται να βγάλουμε τελικά φυσικό αέριο, η κυρία Πηλείδου ανέφερε χθες ότι ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός κάνει λόγο για το 2027 ωστόσο, σημείωσε θα πρέπει να δούμε και να αποφασίσουμε πόσες ποσότητες και που θα εξάγουμε, σε ποιες τιμές, τι ποσότητες θα απορροφά η ίδια η αγορά της Κύπρου και πολλές άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.

Σύμφωνα και με την κυρία Πηλείδου θα πρέπει να αναμένουμε και τις ανακοινώσεις από την εταιρεία Chevron για να δούμε πώς προχωράμε.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ