close search results icon

Φουλ επίθεση Γαλλίας κατά της Ιταλίας για τη στάση της με το Ocean Viking

Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο «θα επιστραφούν αμέσως».

Η γαλλική κυβέρνηση ανήγγειλε την αναστολή της υποδοχής 3.500 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία εξαιτίας της στάσης που κρατά η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι απέναντι στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό.

Το σκάφος Ocean Viking θα ελλιμενιστεί αύριο στο λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, με το «ένα τρίτο» των μεταναστών επιβατών του να πρόκειται να «μετεγκατασταθούν στη Γαλλία», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, χωρίς να αφήνει στην άκρη και την επίθεση κατά της Ιταλίας, την οποία κατήγγειλε για «απαράδεκτη συμπεριφορά» σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστών.

Το σκάφος των 231 μεταναστών, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανοιχτά της Κορσικής, αναμένεται να φθάσει την Παρασκευή το πρωί στην Τουλόν, δήλωσε ο Νταρμανέν μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Υποδεχόμαστε κατ'εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής δεκαπέντε ημερών στη θάλασσα στην οποία οι ιταλικές αρχές εξανάγκασαν τους επιβαίνοντες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επίσης, διευκρίνισε ότι όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο «θα επιστραφούν αμέσως».

Αναφορικά με τις ευθύνες που βαραίνουν την Ιταλία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών την κατηγόρησε ότι «επέλεξε να μην συμπεριφερθεί ως υπεύθυνο ευρωπαϊκό κράτος» και ως αντίποινα η χώρα του αποφάσισε να αναστείλει «με άμεση ισχύ» την υποδοχή 3.500 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Ο Νταρμανέν υπενθύμισε πως ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιτρέπει τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες των προσφύγων που φθάνουν κυρίως στην Ιταλία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και κάλεσε «όλους τους άλλους συμμετέχοντες (σε αυτό τον μηχανισμό), κυρίως τη Γερμανία» να πράξουν το ίδιο με τη Γαλλία ως παραδειγματισμό για την αντιμεταναστευτική πολιτική της νέας ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα για την «ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα» με την Ιταλία και θα «εξάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις διμερείς σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

«Η κατάσταση στο Ocean Viking δείχνει πως είναι επείγον οι ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή έναν διαρκή μηχανισμό κατανομής» για τους μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια της ΜΚΟ SOS Méditerranée, Σοφί Μπο, καταγγέλλοντας «το μαρτύριο που έζησαν οι διασωθέντες πάνω» στο σκάφος ανθρωπιστικής διάσωσης.

Νωρίτερα σήμερα η γαλλική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την απομάκρυνση, για ιατρικούς λόγους, τριών από τους 234 μετανάστες που επιβαίνουν στο Ocean Viking, που παρέμενε εγκλωβισμένο στη Μεσόγειο καθώς δεν είχε λάβει άδεια για αποβίβαση, με φόντο διπλωματική κόντρα μεταξύ Ιταλίας-ΕΕ.

«Η γενική γραμματεία θάλασσας με οδηγίες της πρωθυπουργού θέτει σε εφαρμογή επιχείρηση υγειονομικής απομάκρυνσης στη θάλασσα τεσσάρων μεταναστών που βρίσκονται πάνω στο Ocean Viking», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη SOS Méditerranée, πρόκειται για τρεις μετανάστες και έναν συνοδό, οι οποίοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. «Ένας από τους ασθενείς είναι σε ασταθή κατάσταση και δεν ανταποκρίνεται στις φροντίδες που παρέχονται πάνω στο σκάφος από τις 27 Οκτωβρίου. Οι άλλοι δύο υπέστησαν τραύματα στη Λιβύη τα οποία, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στη θεραπεία, κινδυνεύουν τώρα να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της SOS Méditerranée στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ocean Viking διέσωσε τους μετανάστες αυτούς, ορισμένους από τους οποίους πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με πρόχειρα σκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο, η ΕΕ έχει εγκαθιδρύσει ένα σύστημα μετεγκατάστασης που προβλέπει πως δέκα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, δέχονται εθελοντικά 8.000 μετανάστες που φθάνουν σε χώρες που είναι κοντά στις λιβυκές ακτές, όπως η Ιταλία.

Ωστόσο μόνο 164 μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί το 2022 από την Ιταλία σε άλλες χώρες των «27» εκ των οποίων 117 χάρη στον μηχανισμό που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο.

Ανεπαρκή αποκάλεσε τον αριθμό αυτό η Ιταλία, η οποία υποστηρίζει πως περί τους 88.100 μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της από την 1η Ιανουαρίου, εκ των οποίων μόνο 14% μέσω σκαφών ανθρωπιστικής διάσωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ