close search results icon

Η Ιταλία χαμηλώνει τους θερμοστάτες και μειώνει τον χρόνο θέρμανσης

Τι γίνεται στις άλλες χώρες. 

Διάταγμα με τα μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν οι Ιταλοί ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας εκδόθηκε από την ιταλική κυβέρνηση. Οι πολίτες θα πρέπει να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους κατά έναν βαθμό, ενώ θα μειωθεί και ο χρόνος θέρμανσης σε όλα τα δημόσια κτίρια και τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσει η χώρα τις ελλείψεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το διάταγμα:

  • Τα κυβερνητικά κτίρια θα θερμανθούν κατά 15 ημέρες λιγότερες από το κατ' έτος προβλεπόμενο. Υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νοσοκομεία.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να μειώσουν τη θέρμανση τους κατά ένα βαθμό και τον χρόνο που θα λειτουργεί η θέρμανση κατά μία ώρα ημερησίως.

Η χώρα συνήθως περιορίζει τη χρήση της κεντρικής θέρμανσης τους θερμότερους μήνες, ωστόσο αυτό καθορίζεται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Η Ιταλία ήταν η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού της θέρμανσης για την αντιμετώπισης της έλλειψης φυσικού αερίου, καθώς πολλά κράτη-μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, η παροχή του οποίου έχει περιοριστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο, η Ιταλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε., με τις εισαγωγές να αποτελούν το 40% του συνολικού εφοδιασμού της. Το ποσοστό αυτό πλέον έχει μειωθεί μόλις στο 10%, καθώς η Ρώμη έχει στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στις άλλες χώρες

Ανάλογα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν ανακοινώσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στη Γαλλία, τα σπίτια και τα γραφεία θα θερμανθούν έως τους 19 βαθμούς Κελσίου, δεν θα υπάρχει ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια, ενώ η θερμοκρασία στις πισίνες και στα γυμναστήρια θα μειωθεί επίσης. Η απαγόρευση να μένουν ανοιχτές οι πόρτες σε θερμαινόμενα ή κλιματιζόμενα καταστήματα, που ίσχυε παλαιότερα σε ορισμένες περιοχές, έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Η Ισπανία είχε επίσης ορίσει ότι οι θερμοστάτες δεν πρέπει να ανεβαίνουν πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, καθώς και να κλείνουν οι πόρτες για να μη γίνεται σπατάλη θερμότητα, ενώ τα φώτα στις βιτρίνες θα σβήνουν μετά τις 22.00.

Η Γερμανία έχει σταματήσει να φωτίζει δημόσια μνημεία και κτίρια για αισθητικούς λόγους και προειδοποίησε ότι η θέρμανση μπορεί να απενεργοποιηθεί στις εισόδους, τους διαδρόμους και τα φουαγιέ των δημόσιων κτιρίων.

Πολλά μεμονωμένα κράτη έχουν ήδη θεσπίσει εθνικά ανώτατα όρια στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές για ενέργεια, ενώ άλλα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ολόκληρο το μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ