close search results icon

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι πρώτοι νόμοι που θα ψηφιστούν

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι πρώτοι νόμοι που θα ψηφιστούν

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στο 39,85% διαμορφώνεται το ποσοστό της ΝΔ με την ενσωμάτωση στο 99,83% των εκλογικών τμημάτων.

«Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θα δουλέψω σκληρά για να πείσω και τους συμπολίτες που δεν μας στήριξαν» τόνιζε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα ότι «έχω πλήρη επίγνωση της εθνικής ευθύνης, στέκομαι με σεμνότητα απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία αλλά και με δύναμη για την επόμενη ημέρα».

Ο νέος πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στους Έλληνες του εξωτερικού από τους οποίους ζήτησε «να έχετε το βλέμμα και την καρδιά στραμμένη στην Ελλάδα». «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και ήρθε η ώρα να το δείξουμε στην πράξη» τόνισε στην ομιλία του.

«Ζήτησα ισχυρή εντολή που μου τη δώσατε και δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες μου» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στην οικογένειά του, τη σύζυγο και τα παιδιά του.

«Η χώρα σηκώνει και πάλι περήφανα το κεφάλι και εμείς τα μανίκια, το κύρος των Θεσμών θα αποκατασταθεί, στόχος μας να κάνουμε τη ζωή καλύτερη των Ελλήνων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δίνοντας ξανά ένα στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει είπε ότι «έχω δεσμευτεί για μείωση φόρων και ανάπτυξη που θα φέρει νέες δουλειές και για ένα αποτελεσματικό κράτος που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια. Η λογοδοσία επιστρέφει στη χώρα, δυναμώνει η φωνή μας στην Ευρώπη με στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων».

«Δεν ζητώ περίοδο χάριτος γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ενωμένοι μπορούμε να γράψουμε ιστορία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πρώτες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας

Μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων που εστιάζουν στο τετράπτυχο «ανάπτυξη, επενδύσεις, δουλειές και ασφάλεια» αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης έχει προετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο εξάμηνο είναι πρακτικά έτοιμος και αφού μπουν οι τελικές πινελιές από τους υπουργούς, θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του, με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να τηρούνται.

Μετά τη μεγάλη νίκη που εξασφάλισε στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 13:00, θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και να λάβει από τον Προκόπη Παυλόπουλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει έως το απόγευμα σήμερα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα. Οι πληροφορίες θέλουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη με την πλήρη σύνθεσή του και εκεί κάθε μέλος του να παραλαμβάνει φάκελο με τις προτεραιότητες του τομέα του που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα.

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ετοιμάζονται από τη Νέα Δημοκρατία είναι οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κατάργηση του ασύλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εκφράσει την άποψη ότι η κατάργηση του ασύλου θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς όπως έχει πει σήμερα μικρές ομάδες εμποδίζουν την πλειοψηφία.

Το ζήτημα της φορολογίας είναι άλλο ένα θέμα που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προαναγγείλει αποκλιμάκωση της φορολογίας που «θα πρέπει να φθάσει για τις επιχειρήσεις στο 20% μέσα σε δύο χρόνια». Όπως είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε χθες, η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2020. «Με τον προϋπολογισμό του 2020 ξεκινάει η μείωση φόρων» είπε. Δεσμεύτηκε για μείωση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο εισαγωγικός συντελεστής στο 9%, το αφορολόγητο, που θα μείνει εκεί που είναι σήμερα, η μείωση φόρου στα μερίσματα και η πρώτη δόση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 24%.

Επιπλέον κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της ασφάλειας, με θέματα όπως η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και η μεταφορά των τρομοκρατών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας να έχουν άμεση προτεραιότητα. «Καταργούμε αμέσως το νόμο Παρασκευόπουλου για να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα» έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.  Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευθεί για επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυσης της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και για την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών για περιπολίες σε 24ωρη βάση.

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένονται και στο θέμα των επενδύσεων.  Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφισθούν αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων. Επίσης, αναμένονται νομοσχέδια για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη «δεύτερη ευκαιρία» καθώς όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο χιλιάδες πολίτες είναι όμηροι των οφειλών τους σε κράτος και τράπεζες. Για αυτό έχει ετοιμαστεί σχέδιο για γρήγορη και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. «Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του, το σύστημα είναι άδικο, πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης μετά το χθεσινό εορταστικό κλίμα αναμένεται να «πιάσει δουλειά» και να σχηματίσει την νέα κυβέρνηση. Σήμερα θα γίνουν τα τελευταία τηλεφωνήματα και το απόγευμα θα μάθουμε επίσημα την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μέχρι τότε υπάρχουν ονόματα που θεωρούνται σχεδόν σίγουρα για υπουργικές θέσεις. Πρόκειται για πρόσωπα προερχόμενα κατά πλειοψηφία από την παραδοσιακή πολιτική δεξαμενή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αφήσει ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα, είναι αυτό που ακούγεται πολύ έντονα για το υπουργείο Οικονομικών, με ορισμένους να αναφέρονται και στον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου. Ως αναπληρωτής αναφέρεται ο νυν διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να αναλάβει ο Νίκος Δένδιας, ενώ πολύ κοντά στο υπουργείο Άμυνας είναι όπως όλα δείχνουν ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το χαρτοφυλάκιο των Επενδύσεων, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Παιδείας. Ένα υπουργείο για το οποίο ακούγεται και το όνομα της Νίκης Κεραμέως.

Ο Γιάννης Βρούτσης είναι το πρόσωπο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας. Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται να οδεύει προς το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο πιθανόν να ενοποιηθεί με το Τουρισμού. Ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών, δείχνει να έχει κλειδώσει για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ένα πρόσωπο που φαίνεται να προορίζεται για το Προστασίας του Πολίτη είναι εκείνο τουΜιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για την προεδρία της Βουλής ακούγεται έντονα ο Κώστας Τασούλας, ενώ ενεργό ρόλο αναμένεται να έχει και ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Οι τρεις «σωματοφύλακες» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τρία πρόσωπα θα αποτελέσουν τους «σωματοφύλακες» του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον νέο ένοικο του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού 19 θα ακολουθήσει καταρχάς ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης που αναμένεται να επιτελέσει χρέη διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Πρόκειται για πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη και μετείχε σε αρκετές συσκέψεις της Πειραιώς για την επιλογή των υποψηφίων που θα φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου αναμένεται να αναλάβει ο κ. Άκης Σκέρτσος, μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, θέση την οποία διατηρούσε από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα ήταν διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014).

Γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να έχει και ο εκλεγμένος πλέον βουλευτής (τρίτος κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος) και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης. Απλώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη ή υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει αναφερθεί και στους τεχνοκράτες που θα συμπεριληφθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Τα ονόματα που ακούγονται έντονα είναι τα εξής:

Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με μακρά και σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Άγγελος Συρίγος, καθηγητής στο Πάντειο, ο οποίος και θεωρείται από τα νέα «αστέρια» της ΝΔ.

Θοδωρής Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, οικονομολόγος, σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του προέδρου της ΝΔ.

Γιώργος Ζαββός, πρώην ευρωβουλευτής και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομικός σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν.

Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κυριάκος Πιερρακάκης, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις (think tank)

Γιώργος Στεργίου, ηλεκτρολόγος, μηχανικός. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες.

Ακόμα, όσον αφορά στη στελέχωση του Μαξίμου, τα ονόματα που ακούγονται έντονα, πέρα από αυτά του Άκη Σκέρτσου και του Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι και αυτό του Γιώργου Μυλωνάκη, οι οποίοι είναι εξ απορρήτων συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Τέλος προς αξιοποίηση σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα φαίνεται πως θα είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπεύθυνος στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, η Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζούλας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

 

 

πηγή:newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ