close search results icon

ΗΠΑ: Ισχυρά παραμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση

Ανεβαίνουν οι μισθοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 

ΗΠΑ: Ισχυρά παραμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση

Ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ανησυχίες για ύφεση της οικονομίας, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αφήνοντας έτσι περισσότερα περιθώρια ελιγμών στη Federal Reserve σε ό,τι αφορά την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι νέες προσλήψεις τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 315.000, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν 318.000.

Οι προσλήψεις εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν σταθερά τον Αύγουστο εν μέσω μιας κατά τα άλλα επιβραδύνουσας οικονομίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7% καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι εντάχθηκαν ξανά στο εργατικό δυναμικό.

Ανεβαίνουν οι μισθοί

Οι μισθοί συνέχισαν επίσης να αυξάνονται, αν και ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3% για τον μήνα και 5,2% σε σχέση με πέρυσι, και οι δύο 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις εκτιμήσεις.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να ενισχύουν τα διλήμματα για μια Ομοσπονδιακή Τράπεζα που προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Ασος στο μανίκι της Fed

Η αύξηση σε προσλήψεις και μισθούς καταγράφονται εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού και ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία έχει ήδη καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, εκπληρώνοντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η αγορά εργασίας αφήνει στο τραπέζι της Fed μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα.

Κάποιοι περίμεναν πως η αγορά εργασίας θα παρουσιάσει σημάδια επιβράδυνσης ακολουθώντας την ανάλογη συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, η ισχυρή εικόνα στο μέτωπο της απασχόλησης δικαιώνει όσους αναλυτές και αξιωματούχους ισχυρίζονται πως με τόσο καλή εικόνα στην αγορά εργασίας, η ύφεση… δεν είναι ύφεση.

Αστείο να μιλάμε για ύφεση

Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης, , αλλά είναι «απλά αστείο» να το περιγράφουμε ως ύφεση, σχολίασε προ ημερών ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομολόγος Ρίτσαρντ Θάλερ.

«Δεν βλέπω τίποτα που να μοιάζει με ύφεση. Έχουμε χαμηλό ρεκόρ ανεργίας, υψηλό ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας. Αυτό μοιάζει με μια ισχυρή οικονομία», είπε ο Θάλερ στο CNBC.

«Η οικονομία αναπτύσσεται, απλώς αναπτύσσεται ελαφρώς λιγότερο γρήγορα από τις τιμές. Και αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ έπεσε λίγο, αλλά νομίζω ότι είναι απλώς αστείο να το αποκαλούμε ύφεση», είπε. «Δεν είναι σαν οποιαδήποτε ύφεση που έχω δει στη μάλλον μακρά ζωή μου», τόνισε.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, ή το ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Δύο διαδοχικές πτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ, ανταποκρίνονται στον παραδοσιακό ορισμό της ύφεσης.

πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ