close search results icon

ΗΠΑ: Το 1/3 των εργαζόμενων οικογενειών δεν καλύπτει ούτε τα βασικά - Η κρίση ροκανίζει το εισόδημα

Πλήττονται και όσοι "έχουν"...

ΗΠΑ: Το 1/3 των εργαζόμενων οικογενειών δεν καλύπτει ούτε τα βασικά - Η κρίση ροκανίζει το εισόδημα

Νωρίτερα από τις προβλέψεις εμφανίζονται τα ολέθρια αποτελέσματα των σκληρών lockdowns,του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης - απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία - και τα «τερτίπια» των ηγετών, με τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ να δέχονται ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα, που οδηγεί σταθερά το status quo της χώρας σε ανισορροπία.

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας γαυριάζει για τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε, η ζοφερή πραγματικότητα αποτυπώνεται σε έρευνα, η οποία καταδεικνύει ότι περισσότερο από το 1/3 των οικογενειών στις ΗΠΑ, δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν ούτε τα πάγια έξοδά τους, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της διατροφής και της φροντίδας των παιδιών τους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brandeis διαπίστωσαν ότι το 35% των αμερικανικών οικογενειών δεν καλύπτουν τον «προϋπολογισμό βασικών οικογενειακών αναγκών», δηλαδή το ποσό που απαιτείται για να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο, το φαγητό, τις μεταφορές, την ιατρική περίθαλψη και τα ελάχιστα έξοδα του νοικοκυριού, παρά το γεγονός ότι εργάζονται με πλήρη απασχόληση όλο τον χρόνο.

Φυλετικές διακρίσεις

Η οικονομική κατάσταση, επιδεινώνεται στις οικογένειες που αποτελούνται από αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους, καθώς πάνω από το 50% αυτών, αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά ακόμη και τα αυτονόητα.

Ταυτόχρονα, το 1/4 των λευκών οικογενειών και το 23% των οικογενειών των νησιών της Ασίας και του Ειρηνικού αγωνίζονται να πληρώσουν τη στέγη τους και να αγοράσουν τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι διατηρούν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι χαμηλού εισοδήματος οικογένειες με παιδιά, βρίσκονται σε χειρότερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα, με περισσότερα από τα 2/3 των εργαζομένων «full time», να αποτυγχάνουν να κερδίζουν αρκετά για τα προς το ζην.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα, οι περισσότερες από αυτές τις οικογένειες θα έπρεπε να κερδίζουν περίπου 11 δολάρια περισσότερα την ώρα για να καλύψουν πλήρως τα βασικά τους έξοδα ή περίπου 23.500 δολάρια σε πρόσθετες ετήσιες αποδοχές, ενώ την ίδια στιγμή, οι έγχρωμες και οι ισπανόφωνες οικογένειες θα πρέπει να βγάζουν περισσότερα από 12 δολάρια την ώρα.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι το ‘καμπανάκι’ για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε πολιτικές αντιμετώπισης της φυλετικής εισοδηματικής ανισότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν πραγματικές ευκαιρίες οικονομικής αυτάρκειας», δήλωσε η Δρ. Πάμελα Τζόσι, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 98.000 νοικοκυριά, διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερες από τις μισές οικογένειες ισπανόφωνων χαμηλού εισοδήματος δεν διαθέτουν ασφάλεια υγείας και περισσότερες από τα ¾, δεν παίρνουν συντάξεις.

«Όταν οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις βασικές τους ανάγκες, ασκείται πίεση στην υγεία των γονέων, που με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα να στερήσουν από τα παιδιά τους την ευημερία», δηλώνει η Ντολόρες Γκαρσία, συν-επικεφαλής της μελέτης.

Πλήττονται και όσοι «έχουν»

Παράλληλα, σε μια πιο πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της Gallup που διεξήχθη τον περασμένο μήνα εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 56%), δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του ράλι ανόδου στις τιμές των προϊόντων.

Από αυτούς που ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν οικονομική δυσχέρεια, το 12% περιέγραψε την κατάσταση ως σοβαρή, ενώ το 44% δήλωσε ότι ήταν μέτρια.

Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί με χαμηλότερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, με το 26% αυτών που λαμβάνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 48.000 δολάρια να αναφέρει σοβαρές δυσκολίες, σε σύγκριση με το μόλις 12% των μεσαίων εισοδημάτων και το 4% των υψηλών.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση ξεκάθαρα επισημαίνει ότι οι οικογένειες με μεσαίο και υψηλό εισόδημα, ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν οικονομική δυσπραγία από το περασμένο φθινόπωρο και μετά (αύξηση 17% και 12% αντίστοιχα), θυσιάζοντας δραστηριότητες που είχαν συνηθίσει στη ζωή τους. Το 24% των ερωτηθέντων μάλιστα ανέφερε ότι περιορίστηκε στην αγορά μόνο των βασικών ειδών.

Ένα επιπλέον 17% δήλωσε ότι ταξιδεύει λιγότερο και ακυρώνει διακοπές για να εξοικονομήσει χρήματα, ενώ ακόμη ένα 17% δήλωσε ότι οδηγεί λιγότερο για να εξοικονομήσει χρήματα στο φυσικό αέριο, το οποίο εκτοξεύτηκε σε πάνω από 5 δολάρια το γαλόνι σε εθνικό επίπεδο τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, άλλοι αναγκάστηκαν να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες, όπως να καθυστερήσουν ιατρικά ραντεβού και επεμβάσεις (3%), να εκποιήσουν υπάρχοντα ή να απολύσουν προσωπικό από την επιχείρησή τους (2%).

Και εάν στις ΗΠΑ ήρθαν τα πάνω κάτω μέσα σε λίγους μήνες, μάλλον δεν χρειάζεται να μαντέψουμε πόσο δύσκολος θα είναι για εμάς ο χειμώνας που έρχεται. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα μας βρει όσο απροετοίμαστους φανταζόμαστε…

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ