close search results icon

Η ευσέβεια του λαού προς την Παναγία

Δεν είναι σύμβολο αλλά μητέρα του Θεού 

Η ευσέβεια του λαού προς την Παναγία

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ευσέβεια και η αγάπη του λαού μας προς την Μητέρα του Θεού. Όλοι οι Ορθόδοξοι και ειδικά οι Έλληνες έχουμε δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με την Παναγία μας. Δεν υπάρχει άλλωστε ορθόδοξο ελληνικό σπίτι στο πέρασμα των αιώνων που να μην έχει την εικόνα της Παναγίας μας. Η αγάπη του ελληνικού λαού προς το πρόσωπο της Θεομήτορος φάνηκε και τον φετινό 15 Αύγουστο, όπου οι πιστοί κατέκλυσαν κυριολεκτικά τόσο τα μεγάλα προσκυνήματα όσο και τα μικρά χωρία, τα οποία ζωντάνεψαν προς δόξα της Παναγίας.

Ένας ιερός ύμνος της Θεοτόκου αναφέρει:

ΧΑΙΡΕ ΚΛΙΜΑΞ ΕΠΟΥΡΑΝΙΕ, ΔΙ’ ΗΣ ΚΑΤΕΒΗ Ο ΘΕΟΣ, ΧΑΙΡΕ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑΓΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΕΚ ΓΗΣ ΠΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΝ

Η Πανάμωμος Μητέρα του Θεού είναι η γέφυρα η οποία οδηγεί τους ανθρώπους προς τον Ουρανό και την βασιλεία του Υιού της. Βέβαια για να μας οδηγήσει η Παναγία στον Ουρανό και στον παράδεισο απαραίτητη προϋπόθεση είναι εμείς οι ίδιοι να ζούμε μέσα στην Ορθόδοξη εκκλησία, να τηρούμε τον λόγο του Ευαγγελίου αλλά και να έχουμε πνευματική ζωή με εξομολόγηση, μετάνοια, νηστεία, προσευχή αλλά και με θεία Κοινωνία. Δεν νοείται να ακούγεται στο δημόσιο διάλογο πως η Παναγία σώζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης, διότι κάτι τέτοιο προμηνύει και την παγκόσμια θρησκεία και έρχεται σε αντίθεση με την Ορθοδοξία. Η Παναγία καλεί όλους τους ανθρώπους για την σωτηρία τους και είναι μεσίτρια σωτηρίας, όμως για να βρούμε την σωτηρία πρέπει όπως αναφέρουν και οι πατέρες της εκκλησίας να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του Υιού της και Θεού μας.

Η Υπεραγία Θεοτόκος, αυτό το πράγμα υπηρέτησε. Το θέλημα και την επιθυμία και το σχέδιο του Παναγάθου καί Φιλανθρωποτάτου Θεού, για την ανάπλασή μας, με το αίμα Του και με το σώμα Του, από τη φθορά της αμαρτίας. Γι’ αυτό ονομάζεται και είναι Θεοτόκος. Ονομάζεται και από εμάς Θεοτόκος και είναι η μεγαλύτερη ευεργέτιδα του κόσμου και της ψυχής του καθενός μας χωριστά. Δεν είναι ένα σύμβολο όπως θέλουν κάποιοι να την ονομάζουν αλλά είναι η ζωντανή Μητέρα του Θεού και όλων όσων βαφτίστηκαν στο όνομα του Χριστού.

"Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής" αναφέρει το απολυτίκιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

 Η Παναγία είναι το στήριγμα των πιστών, η χαρά των θλιβομένων, η προστάτιδα των αδικουμένων, η βοηθός των χηρών και των ορφανών, η ιατρός των ασθενούντων, η παραμυθία των τεθλιμμένων και πενθούντων, η συναντιλήπτορας των αγωνιζομένων υπέρ της πίστεως του Χριστού, και η Υπέρμαχος Στρατηγός των μαχομένων υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Έτσι ως και δική μας Μητέρα, πρεσβεύει για όλους εμάς που σεβόμαστε  και επικαλούμαστε  το άγιο όνομά Της.
«Καὶ σὲ μεσίτριαν ἔχω, πρὸς τὸν φιλάνθρωπον Θεόν, μή μου ἐλέγξῃ τὰς πράξεις, ἐνώπιον τῶν Ἀγγέλων, παρακαλῶ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι ἐν τάχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ