close search results icon

Κλειστές δημοφιλείς χιονοδρομικές πίστες λόγω ρεκόρ ζέστης

Οκτώ χώρες σε όλη την Γηραιά ήπειρο κατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου από ποτέ.

Ο ζεστός χειμωνιάτικος καιρός στην Ευρώπη που έσπασε ρεκόρ κρατά κλειστές τις πίστες του σκι και ανάγκασε τα θέρετρα να ανοίξουν καλοκαιρινά μονοπάτια ή να κλείσουν εντελώς, καθώς το γρασίδι και η λάσπη αντικαθιστούν το εποχικό χιόνι από το Σαμονί στη Γαλλία έως το Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

Οκτώ χώρες σε όλη την Γηραιά ήπειρο κατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου από ποτέ, με το θερμόμετρο σε περιοχές της Ελβετίας και της νότιας Γερμανίας να ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου και 90 σταθμούς παρακολούθησης στη Γαλλία να σημειώνουν νέα ρεκόρ τη νέα χρονιά.

Η MeteoSwiss, η εθνική υπηρεσία καιρού και κλίματος της Ελβετίας, δήλωσε ότι ένας ήπιος νοτιοδυτικός άνεμος σε συνδυασμό με το φαινόμενο Foehn δημιουργούσαν θερμοκρασίες στη βόρεια πλευρά των Άλπεων που ταίριαζαν στον Ιούνιο.

Το ελβετικό θέρετρο Adelboden, το οποίο αυτό το Σαββατοκύριακο φιλοξενεί μια εκδήλωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκι στην κλασική διαδρομή Chuenisbärgli, έχει κάνει γνωστό ότι σχεδόν όλος ο αγώνας του φετινού θα διεξαχθεί σε τεχνητό χιόνι, με θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν ακόμη και στα 2.000 μέτρα.

«Το κλίμα αλλάζει, αλλά τι πρέπει να κάνουμε εδώ; Να σταματήσουμε τη ζωή;» είπε ο διευθυντής μαθημάτων σκι Toni Hadi. «Όλα είναι δύσκολα – όχι μόνο η προετοιμασία μιας πίστας σκι».

Το υψόμετρο δεν αποτελεί εγγύηση. Το ανατολικό ελβετικό θέρετρο Splügen, που θεωρείται από καιρό «ασφαλές για το χιόνι» στα 1.500 μέτρα, έκλεισε τη Δευτέρα όλες τις πλαγιές των 30 χιλιομέτρων μέχρι νεωτέρας, κατηγορώντας την «έλλειψη χιονιού, έντονες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες».

Ο Hacher Bernet, ο επικεφαλής του χειριστή ανελκυστήρων του θέρετρου, έδειξε το γιατί στις ελβετικές τηλεοπτικές κάμερες. Μαζεύοντας μια χούφτα χιόνιείπε: «Είναι πραγματικά πολύ υγρό, όπως την άνοιξη. Για το σκι, το χιόνι πρέπει να συγκρατείται – απλώς έχει πάρα πολύ νερό».

Στη Γαλλία, το Méteo France είπε ότι το 2022 μας αποχαιρέτησε με μερικές από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες που έχουν βιώσει ποτέ για την εποχή του χρόνου. Η χιονόπτωση ήταν σχεδόν κανονική στις νότιες Άλπεις και στο υψόμετρο στα βόρεια, είπε, αλλά πολύ σπάνια κάτω από τα 2.200 μέτρα και στα Πυρηναία.

«Υπήρξε μια καλή αρχή στη σεζόν, με ένα κρύο κύμα στα μέσα Δεκεμβρίου που οδήγησε λίγο χιόνι σε όλους», δήλωσε ο Laurent Reynaud, του οργανισμού Domaines Skiables de France (DSF), που εκπροσωπεί τους χειριστές ανελκυστήρων. «Αλλά την περασμένη εβδομάδα υπήρχε αρκετή βροχή και ζεστές θερμοκρασίες, οπότε οι διαδρομές έπρεπε να κλείσουν ξανά». Μόνο οι μισές από όλες τις πίστες της Γαλλίας ήταν ανοιχτές τις γιορτές, είπε η DSF, με πολλά θέρετρα, ιδιαίτερα στο Jura, να έχουν κλείσει εντελώς.

Τα γαλλικά θέρετρα σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως το Les Deux Alpes, όπου σχεδόν το 70% των πλαγιών είναι πάνω από 2.000 μέτρα, έχουν άφθονο χιόνι και σημείωσαν κρατήσεις 100% τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αλλά τα θέρετρα μεσαίου και χαμηλού επιπέδου αντιμετωπίζουν μια ζοφερή εποχή - και μέλλον.

pista.jpg
Πίστα σκι με τεχνητό χιόνι στο αλπικό θέρετρο Villars-sur-Ollon, στην Ελβετία Laurent Gillieron/Keystone via AP

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ