close search results icon

Κοροναϊός: Οι εμβολιασμένοι που μολύνονται ίσως μεταδίδουν λιγότερο την Covid-19

Κοροναϊός: Οι εμβολιασμένοι που μολύνονται ίσως μεταδίδουν λιγότερο την Covid-19

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που προσβάλλονται από Covid-19 μεταδίδουν τον ιό σε λιγότερους ανθρώπους και για μικρότερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με μικρή μελέτη στη Νότια Κορέα.

Ερευνητές δημοσιεύουν στο JAMA Network Open τα αποτελέσματα ανάλυσης 173 υγειονομικούς που κόλλησαν κοροναϊό, από τους οποίους οι 50 προσβλήθηκαν παρόλο που ήταν εμβολιασμένοι.

Το 26% των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων μετέδωσε τον ιό σε άλλα άτομα εντός του νοσοκομείου, ποσοστό που πέφτει στο 7% στην περίπτωση των εμβολιασμένων, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες είχαν συγκρίσιμο ιικό φορτίο κατά τη διάγνωση.

Σε ξεχωριστή ομάδα 45 ατόμων που είχαν τεθεί σε καραντίνα με ήπια Covid-19, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί πριν τη λοίμωξη απελευθέρωναν μολυσματικά ιικά σωματίδια για μικρότερο χρόνο: 4 ημέρες οι πλήρως εμβολιασμένοι, 8 ημέρες σε όσους είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου και 10 ημέρες στους μη εμβολιασμένους.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα «τα δεδομένα της μελέτης προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις ότι, παρά την πιθανότητα λοιμώξεων διαφυγής, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 παραμένει εξαιρετικά σημαντικός για τον έλεγχο της εξάπλωσης του SARS-CoV-2».

πηγή in 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ