close search results icon

Κορονοϊός: Αλλάζει πάλι η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ - Πότε και πως θα γίνεται

Κορονοϊός: Αλλάζει πάλι η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ - Πότε και πως θα γίνεται

Σε εντατική επιτήρηση των κυριότερων λοιμώξεων του αναπνευστικού προχωρά ο ΕΟΔΥ ο οποίος θα βγάζει μια κοινή επιδημιολογική έκθεση για κορονοϊό, γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Μέχρι σήμερα επιτηρείται ο κορονοϊός και η γρίπη με εκθέσεις εβδομαδιαίες που βγαίνουν κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αντίστοιχα, αλλά όχι ο RSV για τον οποίο φέτος οι επιστήμονες έχουν επιστήσει την προσοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε περίπου δύο εβδομάδες ο ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμος και θα ξεκινήσει να εκδίδει μια κοινή έκθεση και για τις τρεις λοιμώξεις. Η έκθεση θα είναι κάθε Πέμπτη και θα περιλαμβάνει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα για Covid-19 και γρίπη όπως γίνεται και σήμερα καθώς και στοιχεία για τον RSV τα οποία σήμερα δε γίνονται γνωστά.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια συνολική αλλά και συγκριτική ενημέρωση για τις τρεις λοιμώξεις που απασχολούν ήδη την κοινωνία και αναμένεται να την απασχολήσουν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Η Covid-19 συνεχίζει να μολύνει καταγράφοντας πολλές επαναλοιμώξεις τη δεδομένη περίοδο και κάνοντας τους ειδικούς να τονίζουν πως απαιτείται μεγάλη προσοχή και χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσιάζουν σταθερότητα και ειδικά την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι κατά τους ειδικούς γιατί πολλοί πολίτες διενεργούν απλά self test και απομονώνονται στο σπίτι μέχρι να βγουν αρνητικοί. Ωστόσο, με δεδομένη την αλλαγή του καιρού και το μεγαλύτερο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, γιατροί και επιστήμονες τάσσονται υπέρ της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Παράλληλα, ανησυχεί η γρίπη για την οποία οι προβλέψεις του χειμώνα δεν είναι ευοίωνες και ήδη δίνει “σημάδια” που προβληματίζουν. Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) περιλαμβάνουν την Ελλάδα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταγράφεται θετικότητα στα τεστ γρίπης άνω του 10%. Επιπλέον, ήδη σε πολλά σχολεία μικρά παιδιά βρίσκονται θετικά σε ιούς της γρίπης.

Ο RSV είναι το τρίτο “σκέλος” της … τριδημίας για την οποία έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός όπως λέγεται είναι ένας ιός που προκαλεί σοβαρές βρογχιολίτιδες σε παιδιά κάτω των 2 ετών, οδηγώντας συχνά σε ανάγκη για νοσηλεία. Στην Αμερική ήδη καταγράφουν αυξημένες νοσηλείες σε παιδιατρικά νοσοκομεία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι για την Ευρώπη ή την Ελλάδα. Κρίνεται όμως αναγκαία η στενή παρακολούθησή του, μπαίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στις λοιμώξεις που βρίσκονται στο “μικροσκόπιο”.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ