close search results icon

Κορβέτες: Ώρα αποφάσεων! Οι ξεκάθαροι Γάλλοι και οι αστερίσκοι Ιταλών

Κορβέτες: Ώρα αποφάσεων! Οι ξεκάθαροι Γάλλοι και οι αστερίσκοι Ιταλών

Το Πολεμικό Ναυτικό και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης καλούνται να εισηγηθούν ποια κορβέτα προκρίνουν για τον ελληνικό Στόλο - Ικανοποιούν απόλυτα οι προτάσεις Ιταλών και Γάλλων - Ποιος κερδίζει στα σημεία και το γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Και τώρα η απόφαση! Στα χέρια της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού πλέον οι τελικές προτάσεις των «μνηστήρων» για την πρόγραμμα απόκτησης κορβετών, που θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας.

Τόσο οι Γάλλοι της Naval Group, όσο και οι Ιταλοί της Fincatieri συναντήθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, αλλά και με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, παρουσιάζοντας με κάθε λεπτομέρειες τις ανανεωμλενες προτάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να είναι απολύτως ικανοποιημένο με τις προσφορές των δύο διεκδικητών, επισημαίνοντας και προς τον υπουργό πως ουσιαστικά όποια κορβέτα κι αν επιλεγεί, είτε η γαλλική Gowind είτε η ιταλική Doha, θα ικανοποιεί απόλυτα τις επιχειρησιακές του ανάγκες του Στόλου.

Πού θα παιχτεί λοιπόν η τελική απόφαση; Η αλήθεια είναι πως για το ζήτημα των κορβετών επικρατεί ένα πολύ έντονο παρασκήνιο εδώ και πολύ καιρό, με εμπλοκή των ναυπηγείων και την διαδικασία εξυγίανσής τους. Θυμίζουμε πως οι Ιταλοί της Fincantieri είχαν δεσμευτεί η ναυπήγηση όλων των πλοίων να πραγματοποιηθεί στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ωστόσο, η κατάσταση εκεί είναι μάλλον απαγορευτική για να προχωρήσει ένα πρόγραμμα τόσο απαιτητικό και σημαντικό όσο των κορβετών, μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν βασικές δομές για την υποστήριξη του κατασκευαστικού έργου. Αν και η εταιρεία ΟΝΕΧ και ο Πάνος Ξενοκώστας έχουν αναλάβει την πλήρη εξυγίανση των ναυπηγείων και έχουν δεσμευτεί ότι τα προγράμματα ναυπήγησης μπορούν να προχωρήσουν κανονικά, πολιτικοί και στρατιωτικοί εκφράζουν επιφυλάξεις και φοβούνται μη τυχόν η ναυπήγηση βαλτώσει.

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους είναι πιο ξεκάθαροι. Κατέθεσαν μια πρόταση χωρίς ερωτηματικά, χωρίς αστερισκούς, με σαφή χρονοδιαγράμματα παράδοσης των πλοίων και σε δελεαστική αναμφίβολα τιμή. Πιο συγκεκριμένα, η προσφορά των Γάλλων περιλαμβάνει:

- 4 κορβέτες Gowind με 3 να κατασκευάζονται τοπικά από τα Ελληνικά Ναυπηγεία σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού και τους χρονικούς περιορισμούς

- Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή χάρη στην απαράμιλλη τεχνογνωσία και το ιστορικό της Naval Group

- σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή του 30% με τοπική παραγωγή και κατασκευή στην Ελλάδα

- μια μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα σε συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας

- Υποστηρικτικά της προσφοράς, προτείνεται επίσης μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες πληρωμές

Οι κορβέτες θα παραχθούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή της ένταξη από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή 3 κορβετών τοπικά. Αυτό θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το ΠN και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική ναυτική και αμυντική βιομηχανία και για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα.

Όσο για τους χρόνους παράδοσης, στοιχείο που πραγματικά «καίει» το Πολεμικό Ναυτικό, οι Γάλλοι δεσμεύονται να παραδώσουν το πρώτο πλοίο σε 32 μήνες, παράλληλα σχεδόν με την πρώτη Belh@rra.

Το κόστος, επίσης, εξαιρετικά δελεαστικό, μιας και είναι λίγο πάνω από τα 1,6 δισ. ευρώ για 4 πλοία με τον οπλισμό τους, την εκπαίδευση του προσωπικού και την μετέπειτα υποστήριξη.

Πανίσχυρη η Gowind

Όσον αφορά τα συστήματα μάχης, η Gowind ενσωματώνει αισθητήρες και όπλα τελευταίας γενιάς ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε μπλε και ρηχά νερά. Το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος στη προσφερόμενη Hellenic Gowind είναι κοινό με το FDI HN. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των αισθητήρων και των όπλων είτε είναι το ίδιο ακριβώς προϊόν είτε ανήκουν στην ίδια οικογένεια προϊόντων

Το σύστημα μάχης της Gowind είναι ενσωματωμένο μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS. Δοκιμασμένο σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης επί των φρεγατών του Γαλλικού Ναυτικού και καθοδηγούμενη από τις απαιτήσεις του Γαλλικού Ναυτικού, το Setis επί του σκάφους Gowind παρέχει στους χειριστές την πιο σαφή και ακριβή τακτική εικόνα, καθώς και αποτελεσματική και ασφαλή εμπλοκή των όπλα.

Χάρη στην κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία και τις υποκείμενες αρχές (π.χ. κοινή διαδικασία αξιολόγησης απειλών και κατανομής όπλων), οι χειριστές και το προσωπικό συντήρησης θα αλλάζουν με ευκολία από το ένα πλοίο στο άλλο.

Διαλειτουργικό εντός των Ναυτικών Δυνάμεων ΕΝΑ μέσω κοινών συστημάτων επικοινωνίας, το SETIS ενσωματώνει επίσης τις συνδέσεις και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ που τοποθετούνται στο Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με το ίδιο απαιτητικό επίπεδο απόδοσης που απαιτείται για τις γαλλικές FDI και Rafale. Το SETIS είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της διευρυμένης ικανότητας κοινού πολέμου Ναυτικού/Αεροπορίας.

Εάν απαιτηθεί από το ΠN, οι προσομοιωτές που προσφέρει η Naval Group για την εκπαίδευση των χειριστών CIC θα επιτρέψουν στα πληρώματα τόσο των FDI όσο και της Gowind για το Ελληνικό Ναυτικό να μάθουν το χειρισμό SETIS. Η Naval Group μπορεί να προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την εκπαίδευση πληρωμάτων του ΠN και στα δύο πλοία και όταν τα σενάρια απαιτούν σύγχρονισμό, μπορεί να παρέχεται ταυτόχρονη εκπαίδευση.

Η Gowind® ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε ανοιχτές θάλλασες αλλά και ρηχές. Αισθητήρες (sonars, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός) και όπλα (πυροβόλα, πύραυλοι επιφανειας, τορπίλες) ως κύρια σημαντικά παραδείγματα, είναι κοινά με ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων Belharra/FDI. Η Gowind έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ασφάλεια, να απονηώνει και να ανακτά την ίδια κατηγορία βαρέων βαρών ελικοπτέρων με τη Belh@rra/FDI. Το πλοίο λειτουργεί επί του παρόντος και επιτυχώς στα διάφορα περιβάλλοντα της Μεσογείου, η οποία έχει πολλά κοινά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά με το Αιγαίο και την Ερυθρά Θάλασσας.

Η Gowind ενσωματώνει τις ίδιες αποδεδειγμένες τεχνολογίες μάχης και τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ όπως οι φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού που επιχειρούν σε κρύες και ζεστές θάλασσες, ανοιχτούς ωκεανούς με μεγάλους κυματισμούς καθώς και σε πιο κοντινές περιοχές με ήπιους κυματισμούς.

Πάνω από το νερό, η Gowind® ενσωματώνει μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band με αποδεδειγμένη απόδοση έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Ένα κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων RF και IR παρέχει στο Gowind® μια εκτεταμένη ικανότητα αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια.

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Gowind® ενσωματώνει μια σταθερή ανθυποβρυχιακή δυνατότητα (ASW) με μια φημισμένη σουίτα σόναρ, ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των εργασιών ASW σε μπλε και ρηχά νερά. Δοκιμασμένα στη θάλασσα με περισσότερες από 300 θάλασσιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών βολών, και πάνω από 1.000 παραγόμενες μονάδες, η ελαφριά τορπίλη MU90 εγγυάται πλήρη λειτουργική ωριμότητα και αξιοπιστία. Λόγω της απαράμιλλης απόστασης εμπλοκής του και της μοναδικής του ικανότητας σε πολύ ρηχά νερά, είναι το αποτρεπτικό όπλο για την προστασία των θαλάσσιων προσεγγίσεων και των ναυτικών σας δυνάμεων. Το MU90 θα κρατήσει οποιοδήποτε σύγχρονο υποβρύχιο σε ασφαλή απόσταση και το σύστημα άμυνας τορπιλών που είναι τοποθετημένο στο σκάφος είναι η μόνη λύση ικανή να προστατεύει τα σκάφη επιφανείας από τα πιο προηγμένα και τις προηγούμενες γενιές τορπιλών

Πολιτικό πρασκήνιο

Είναι σαφές πως η τελική απόφαση για τις κορβέτες θα είναι πολιτική. Άλλωστε, το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί επαφές τόσο του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουίντο Κροσέτο, όσο και με τον Γάλλο Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Θυμίζουμε επίσης πως και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνομίλησε με τον Ιταλό ομόλογό του, θέτοντας επί τάπητος κυρίως ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο Στόλων. Στα σκαριά είναι επίσης και συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός Δεκεμβρίου, με τον Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ