close search results icon

Ξέχασε ο Γεωργαντάς τις ενισχύσεις de minimis στις αυτόχθονες φυλές βοοειδών

Τι δηλώνει ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών.

Την απόφαση για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτόχθονων φυλών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «η βοοτροφία ήταν από τους λίγους κλάδους της κτηνοτροφίας που δεν έλαβε ενίσχυση λόγω της πανδημίας. Ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Λιβανός, αντιλαμβανόμενος της αδικίας που υπήρξε, είχε στείλει ένα πακέτο με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε κάποιους κλάδους στο Υπουργείο Οικονομικών. Μέσα σε αυτό το πακέτο είχαν συμπεριληφθεί και οι αυτόχθονες φυλές βοοειδών (το θέμα αφορά συνολικά τέσσερεις φυλές). Όταν άλλαξε η ηγεσία στο ΥπΑΑΤ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης επέστρεψε τον φάκελο στο νέο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά για να τον υπογράψει. Σε συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ΥπΑΑΤ με τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου τον ενημερώσαμε για το αίτημά μας και μας είπε ότι θα στείλει τον σχετικό φάκελο στον υπουργό κ. Γεωργαντά για υπογραφεί. Από τότε δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Βλέπουμε ότι οι άλλοι κλάδοι που ήταν στο «πακέτο» έχουν εισπράξει τις ενισχύσεις. Έχουμε στείλει και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το αίτημά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπραΐλη, τα προβλήματα στην εκτροφή αυτόχθονων βοοειδών αφορούν:

Σχεδόν μηδενικές πωλήσεις τα τελευταία δυο χρόνια λόγω του κορωνοϊού, δεδομένου ότι τα ζώα μας έχουν πολύ μικρές αποδόσεις, ενώ τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα και απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό, το οποίο συνήθως βρίσκεται μακριά από τον τόπο παραγωγής τους.

Το γεγονός ότι κορωνο-ενίσχυση ή de minimis έχουν ήδη λάβει πολλά προϊόντα, μερικά μάλιστα βάσει αιτημάτων που κατατέθηκαν μετά από το δικό μας.

Το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα), το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ειδικά για εμάς που συντηρούμε μονάδες σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές.

Σχεδόν μηδενική για τους εκτροφείς αυτόχθονων βοοειδών λήψη αποζημιώσεων από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ βάσει της πρόσφατης διαδικασίας (2% επί του τζίρου του 2021) για την αντιμετώπιση των εξωφρενικών ανατιμήσεων στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα καύσιμα.

Απώλειες από σαρκοφάγα ζώα, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το 10% του ζωικού κεφαλαίου σε ετήσια βάση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ λόγω μη εξεύρεσης επαρκών ευρημάτων, καθώς οι θηρευτές δεν αφήνουν υπολείμματα.

Κατάφορες αδικίες όσον αφορά στην κατανομή των ενισχύσεων και επιδοτήσεων (τεράστιο εύρος τιμών της μοναδιαίας αξίας δικαιωμάτων, κατανομή βοσκοτόπων βάσει Τεχνικής Λύσης λόγω μη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, άστοχες συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.ά.), οι οποίες αντί να μειωθούν αυξάνονται.

Την μάστιγα των ελληνοποιήσεων.

* Παϊσιάδης Σταύρος από το argotypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ