close search results icon

Λέκκας για Τουρκία: Ποια ρήγματα θα δώσουν σεισμό με τεράστιες συνέπειες, εάν ενεργοποιηθούν

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε αν και κατά πόσο η σεισμική δραστηριότητα θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

Στα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία εάν ενεργοποιηθούν, μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό με τεράστιες συνέπειες, στρέφει την προσοχή της η διεθνής επιστημονική κοινότητα, μετά από τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός στο Ντούζτσε βρίσκεται υπό επιτήρηση, ενώ προσθέτει πως είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε αν και κατά πόσο η σεισμική δραστηριότητα θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

Η δήλωση του Ευθύμη Λέκκα για τον σεισμό στην Τουρκία.

«Είκοσι τρία χρόνια μετά τους μεγάλους σεισμούς της Νικομήδειας και του Ντούζτσε το 1999, ενεργοποιείται εκ νέου το ρήγμα της Ανατολίας, με σεισμό της τάξης των 6.1 Ρίχτερ.

Η περιοχή διχοτομείται από μεγάλα τμήματα ρηγμάτων οριζόντιας ολίσθησης που συγκροτούν τη ρηξιγενή ζώνη της Ανατολίας με γενική διεύθυνση Α-Δ και που κατά περιόδους δίνουν σεισμούς μεγάλου μεγέθους.

Η προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στο επόμενο τμήμα που μπορεί να ενεργοποιηθεί και δη στα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των επιστημονικών ομάδων σε όλον τον κόσμο, μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό με τεράστιες συνέπειες, λόγω της υψηλής τρωτότητας των κατασκευών.

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε αν και κατά πόσο η σεισμική δραστηριότητα θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, γεγονός το οποίο εξαρτάται πρώτιστα από το είδος και τα χαρακτηριστικά των επόμενων μεγάλων σεισμών στην Τουρκία».

Δείτε φωτογραφίες από την αποστολή του κ. Λέκκα στον σεισμό του 1999 στην Τουρκία.

πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ