close search results icon

Μεγάλη απάτη στον Βόλο με χρηματιστηριακή «πυραμίδα» και σύμβουλο από την Βουλγαρία

Μεγάλη απάτη στον Βόλο με χρηματιστηριακή «πυραμίδα» και σύμβουλο από την Βουλγαρία

Μπροστά σε μια πρωτοφανή έξαρση απάτης με δήθεν επενδύσεις σε προϊόντα υψηλής απόδοσης, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο βρίσκεται η Εισαγγελία του Βόλου, ενώ σε όλη τη χώρα εκατοντάδες επενδυτές έχουν χάσει μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, χωρίς ως τώρα να έχει εξαρθρωθεί κάποιο από τα κυκλώματα από τις Αρχές, παρά το γεγονός ότι έχουν σχηματισθεί πολλές σχετικές δικογραφίες.

Δύο Βολιώτες εμπιστεύθηκαν Βούλγαρο σύμβουλο επενδύσεων… και του έδωσαν όλες τις οικονομίες τους για να επενδύσουν σε εταιρείες στις ΗΠΑ και στην Σαουδική Αραβία. Περιμένοντας τις αποδόσεις που δεν ηρθαν ποτέ, κατέληξαν στην Αστυνομία.

Ο Βούλγαρος συστήθηκε ως ο εκπρόσωπος Μονοπρόσωπης ΙΚΕ επενδύσεων με έδρα την Αττική, αλλά δεν είχε άδεια εκτέλεσης χρηματοοικονομικών συναλλαγών και συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράζει και να διαχειρίζεται μετοχές για λογαριασμό άλλων ατόμων. Κατάφερε όμως να αρπάξει από τον έναν 29.502 ευρώ και από τον άλλο 29.500.

Τα δύο θύματα έδιναν το υστέρημά τους ευελπιστώντας σε πολλαπλάσια κέρδη, έχοντας πειστεί γι αυτά από τον Βούλγαρο. Ο σύμβουλος τους καλούσε , εκτός των άλλων, να επενδύσουν στην πραγματική μετοχή κινεζικής εταιρείας διαδικτύου «ALIBABA» . Όταν θύμα απαίτησε πιεστικά την επιστροφή των χρημάτων του, αντιλαμβανόμενος την απάτη, έπεσε από τα σύννεφα της … Wall street.

Oι υποθέσεις «πυραμίδων απάτης» έχουν ξεφυτρώσει σαν… μανιτάρια εξαιτίας του εύκολου εντοπισμού θυμάτων ανάμεσα στους απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τρόπους επένδυσης των οικονομιών τους, με τις απώλειες να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η “εταιρεία” που εκπροσωπούσε ο Βούλγαρος είχε καταφέρει να εξαπατήσει και περίπου άλλα 120 άτομα στην περιοχή της Αττικής.

Πως τους πήρανε τα χρήματα

Για την απάτη κατατέθηκαν στον Βόλο δύο μηνύσεις από έναν 54χρονο και έναν 40χρονο.

Σύμφωνα με τον 54χρονο, στις 21 Οκτωβρίου 2019 ο κατηγορούμενος τον έπεισε τηλεφωνικά να καταβάλει ποσό 502 ευρώ σε λογαριασμό broker dealer – χρηματιστή διαπραγματευτή), για να επενδύσει σε μετοχές μεγάλων εταιριών σε χρηματιστήρια του εξωτερικού. Με τα 502 ευρώ όπως του είπε αγοράστηκαν 40 μετοχές αμερικανικής εταιρίας φυσικού αερίου, προς 12,5 €/μετοχή.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας ο 54χρονος κατέβαλε επιπλέον 13.000 ευρώ στον λογαριασμό της ίδιας εταιρίας για αγορά 1.000 μετοχών, προς 12,97 ευρώ η κάθε μετοχή.

Επίσης κατέθεσε επιπλέον 13.000 ευρώ για την αγορά 1.100 μετοχών άλλης εταιρίας, προς 13 € η μετοχή και ακόμη 3.000 ευρώ ακόμη για αγορά 1.000 μετοχών πετρελαϊκής εταιρίας με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά κατέθεσε 29.502 ευρώ για μετοχές από τις οποίες δεν εσόδευσε ποτέ.

Και στη δεύτερη υπόθεση που αφορά στον 40χρονο ελεύθερο επαγγελματία, ο απατεώνας έπεισε τηλεφωνικά το «θύμα» του να επενδύσει σε μετοχές εταιριών του εξωτερικού. Έτσι ο 40χρονος στις 31 Μαΐου 2019 κατέθεσε 1.000 ευρώ στον λογαριασμό της δεύτερης εταιρίας χρηματιστών – διαπραγματευτών για αγορά 58 μετοχών ξένης εταιρίας προς 17,34 ευρώ η μία.

Στις 12 Ιουνίου 2019 κατέθεσε επιπλέον 2.000 ευρώ για 115 μετοχές άλλης εταιρίας προς 19 ευρώ η καθεμιά, ενώ την ίδια ημέρα κατέβαλε ακόμη 3.000 ευρώ για 336 μετοχές άλλης εταιρίας προς 10 ευρώ η μετοχή.

Οι συναλλαγές δίχως αντίκρισμα συνεχίζονταν με τον 40χρονο να καταθέτει ακόμη 1.300 ευρώ για αγορά 1. 000 μετοχών αξίας 13 ευρώ η καθεμία, άλλα 7.500 ευρώ για 500 μετοχές της αμερικανικής εταιρίας αερίου προς 14 ευρώ η μετοχή και τέλος επιπλέον 15000 ευρώ υποτίθεται για αγορά 800 μετοχών γνωστής εταιρίας της Κίνας , μέσω της οποίας γίνονται ηλεκτρονικές αγορές από καταστήματα της Ασίας προς 13 ευρώ και 88 μετοχές της ίδιας εταιρίας προς 6 ευρώ η μία.

Ο απατεώνας κρίθηκε χθες ένοχος για απάτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και καταδικάστηκε ερήμην από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε συνολική ποινή φυλάκισης 45 μηνών, χωρίς αναστολή, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

gegonota

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ