close search results icon

Μητσοτάκης: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα»

Στο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας απάντησε για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηλιτεύοντας τον δεσποτικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ενώπιον των ομολόγων του στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα, επάνω στα οποία δομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι η «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβαινε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, κατά τη διάρκεια της απονομής βραβείων φωτογραφίας της εφημερίδας Yeni Safak.

«Πραγματοποιήσαμε την άσκηση EFES 2022 χθες στη Σμύρνη. Σε αυτή την άσκηση συμμετείχαν 37 χώρες και η Ελλάδα έστειλε μήνυμα σε περισσότερες από τις μισές ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν. Σχεδόν όλες δεν άκουσαν, συμμετείχαν στην άσκηση μαζί μας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. Ευτυχώς, αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση», δήλωσε εμφατικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος, κυμαίνονταν και οι επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας του Χουλούσι Ακάρ.

«Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, σύμφωνα με τις συνθήκες. Δεν πρέπει να τα επισκέπτονται αξιωματούχοι», σημείωσε, αφήνοντας υπονοούμενα για την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Κύμη.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τόνισε:

«Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στη Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες.

Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε «ναι» σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι».

Ψυχραιμία και ισχυρές συμμαχίες συνιστά η Αθήνα
Από τη μια πλευρά λοιπόν η Αθήνα επιχειρεί να αποφύγει την παγίδα της τεχνητής έντασης που καταφανώς απεργάζεται ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς, ωστόσο, να αφήνει έστω και περιθώριο υποψίας διστακτικότητας για την απάντηση που θα δώσει αν χρειασθεί στο πεδίο.

Μάλιστα, η κυβέρνηση μένει πιστή στο τρίπτυχο «ψυχραιμία – διεθνοποίηση – ισχυρές συμμαχίες», ενώ ο πρωθυπουργός σε κάθε τόνο καταδικάζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις συνεχείς προκλήσεις της κατά της Ελλάδας, προτρέποντας την Άγκυρα να απέχει από τη χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά είναι αδιαμφισβήτητη.