close search results icon

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Επί των ημερών σας έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών;

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Επί των ημερών σας έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών;

Ξεκίνησε η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις επτά αλλαγές που φέρνει στην ΕΥΠ και στο καθεστώς άρσης απορρήτου των επικοινωνιών το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του:

«Πάμε σε ένα ζήτημα που νόμια πως γνωρίζατε, αναφέρομαι στους ποινικούς κώδικες. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Δεν το είπα εγώ, αλλά ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, που βγαίνει και σας κατηγορεί. Σας κατηγορεί ότι κάνατε την ενεργητική δωροδοία από κακούργημα, πλημέλημμα. Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Όλα αυτά, τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος κώδικας, είχα σοβαρές αντιρρήσεις. Το βράδυ των Ευρωεκλοφγφών, βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές και διαλύεται η Βουλή. Και μετά την κρατάτε ανοιχτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με τη μορφή κατεπείγοντος τοιν Ποινικό Κώδικα των 1.000 σελίδων. Ποιον εξυπηρετήσατε;»

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικο, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε, να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως γνώριζα οτι παρακολουθείται ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπε πως δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να θολώσει τα νερά».

«Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Καποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται πως τον παρακολουθούμε».

«Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;»

«Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους». Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους. Αν έκανα μήνση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε. Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα. Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικός υπαίτιος».

«Αναγνωρίζουμε πως η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος».

«Έχουμε θεμελιώδη διαφορά κύριε Τσίπρα. Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική υπηρεσία. Είμαστε χώρα με εθνικούς κινδύνους και απαιτούμε από την ΕΥΠ να αναλαβει δράσει στα καθορισμένα πλαίσια δράσης της. Η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί εργαλεία νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη».

«Επί ημερών σας κύριε Τσίπρα έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα».

Δείτε live:

Ο πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του, έκανε λόγο για μια «γενναία θεσμική απάντηση» ενώ παράλληλα απηύθυνε μια σειρά ερωτημάτων για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ και της αφαίρεσης του δεύτερου εισαγγελέα όσον αφορά την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρωτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Εϊχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας. «Ζητούμενο είναι νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει την ΕΥΠ δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο και με τεκμηριωμένες διαδικασίες»

Όπως σημείωσε «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Έκτοτε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Εξήγησε, δε, ότι «ορίζουμε το πεδίο εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται όλοι, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελέσει και μια ακόμα παραδοχή. Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίσει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο ουδέτερο σημείο. Γειτονεύει με κινδύνους και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως μεταναστευτικό. Η ενεργή εθνική ασφάλειας πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα».

Οι επτά τομές του νομοσχεδίου

O πρωθυπουργός παρουσίασε τις 7 τομές που καθιστούν την χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με διατάξεις όπως η καθολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών.

1) Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ; Ο διοικητής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ θα μπορούν να είναι διοικητές της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά κ. Τσίπρα; Ούτε δημοσιογράφοι. Παράλληλά συστήνεται ακαδημία πληροφορίών και αντικατασκοπίας. Και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ

2) Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

3) Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική και όχι άλλες δημόσιες αρχές. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την ανάγκη άρσης και θα εγκρίνεται από δύο εισαγγελείς. Όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα η έγκριση θα απαιτεί την έγκριση του τρίτου πολιτειακού άρχοντα δηλαδή του Προέδρου Βουλής

4) Η ενημέρωση μετά την παρέλευση τριετίας και μετά από έγκριση τριμελούς επιτροπής. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα διαστήματα που πρέπει να περάσουν για να υπάρξει ενημέρωση. Λάβαμε υπόψη μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρέσουμε από αυτή την τριμελή επιτροπή τον διοικητή της ΕΥΠ. Το δεχτήκαμε και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το αρχικό αίτημα αρσης απορρήτου.

5) Δημιουργία πρωτοκόλλου ώστε να ορίζεται ρητά πότε καταστρέφονται τα αρχεία. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων δεν μπορεί να γίνεται ανεύθυνα και επιπόλαια

6) Απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτη. Η χρήση θα συνιστά πλέον κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη. Μόνο το κράτος θα έχει την δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών και μόνο μετά από έγκριση ανώτατου δικαστηρίου. Είμαστε το πρώτο κράτος που θεσμοθετεί αυστηρό πλαίσιο για κακόβουλα λογισμικά.

7) Μονάδα κυβερνοασφάλειας

protothema

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ