close search results icon

Ολυμπιακός: Το κλειδί στην καρδιά της άμυνάς του μετά Μανωλά

Ποιος έχει το κλειδί;

Ολυμπιακός: Το κλειδί στην καρδιά της άμυνάς του μετά Μανωλά

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για την κατάσταση στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού μετά την αποχώρηση του Μανωλά.

Ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός πάρει τώρα κεντρικό αμυντικό από τη λίστα των ελεύθερων, με το παράθυρο ανοικτό έως την Παρασκευή, η ομάδα θα βαδίσει κατά βάση με το υπάρχουν υλικό έως την διακοπή του πρωταθλήματος, από τις 14 Νοεμβρίου έως τα Χριστούγεννα, λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ένας παίκτης που είναι εκτός αγώνων τέσσερις, πέντε, έξι μήνες, και δεν έχει κάνει καν προετοιμασία, αφού δεν είχε ομάδα ως ελεύθερος, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα, δηλαδή όλο τον Οκτώβριο, για να ετοιμαστεί. Περισσότερο τον ξένο στόπερ ο Ολυμπιακός θα τον πάρει για να παίξει από την 1η Γενάρη, υπό τύπου ευκαιρίας, «αφού μπορώ να τον πάρω τώρα ως ελεύθερο, ας το κάνω, γιατί δεν ξέρω τι θα μπορέσω να πάρω στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο».

Άρα, ό,τι και να γίνει στο μεταγραφικό κομμάτι, στο οποίο ο Ολυμπιακός όλο το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο (!) αποδείχθηκε υπερδραστήριος, ο Μίτσελ στα 12 παιχνίδια που έχει να δώσει η ομάδα από την άλλη Κυριακή έως τις 13 Νοεμβρίου, δηλαδή σε διάστημα 45 ημερών, θα πάει με Σισέ, Μπα, Παπασταθόπουλο και Ρέτσο, με εναλλακτική επιλογή τον Εμβιλά.

Εάν θα τα καταφέρει ο Ολυμπιακός; Ουδείς το ξέρει. Αλλά γιατί να μην τα καταφέρει, αν βελτιωθεί ασφαλώς η εικόνα όλης της ομάδας, και σε επίπεδο άρα αμυντικής λειτουργίας. Ο Μανωλάς, που έφυγε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύ καλός στόπερ, αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά. Δεν ξεχώρισε καν σε επίπεδο χρησιμοποίησης του. Τι εννοώ: μέσα στο 2022, από τότε που υπέγραψε δηλαδή στον Ολυμπιακό, ο ίδιος έπαιξε σε 20 παιχνίδια. Σε άλλα 20 έπαιξε ο Σωκράτης, επίσης σε 20 ο Μπα και σε 23 ο Σισέ. Επί της ουσίας και οι τέσσερις μοιράστηκαν τον χρόνο συμμετοχής.

Κατά την γνώμη μου, και ο Σισέ με τον Μπα μπορούν να σταθούν ως δίδυμο, με τον Σωκράτη και τον Ρέτσο ετοιμοπόλεμους. Άλλωστε, ο Κορμπεράν με αυτούς έπαιζε βασικούς: κι όχι μόνο στο 0-3 από την Φράιμπουργκ, που το θυμόμαστε ως πιο πρόσφατο, αλλά και στα δύο ματς με τον Απόλλωνα και στη ρεβάνς με την Σλόβαν. Όπως κι ο Μαρτίνς είχε παίξει με αυτούς σε αρκετά παιχνίδια πέρυσι, όπως π.χ. στο `-0 με τη φενέρ, όταν έγινε αλλαγή ο Σωκράτης λόγω τραυματισμού.

papastathopoylos556.jpg

Πάντοτε κατά την άποψη μου, όμως, καθοριστικός μπορεί να αποδειχθεί ο Σωκράτης. Αν είναι μακριά από τους τραυματισμούς (γιατί φέτος δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν βγάζοντας δύο θλάσεις) και σε καλή κατάσταση, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει πρόβλημα με δίπλα στον Παπασταθόπουλο τον Σισέ ή τον Μπα (ή και τον Ρέτσο, αν ετοιμαστεί καλύτερα). Με μία σωστή διαχείριση του Σωκράτη (π.χ. σε κάποια ματς μπορεί να παίζουν δύο εκ των άλλων τριών στόπερ), δεν βλέπω το λόγο να μην πάει καλά αυτό το σχήμα.

Να σας θυμίσω ότι στο πρώτο μισό της περασμένης σεζόν, στο οποίο ο Ολυμπιακός ουσιαστικά εξασφάλισε το πρωτάθλημα (φτάνοντας στις γιορτές με +10) και προκρίθηκε στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, τα έκανε αυτά με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τον Σωκράτη με τον Σισέ. Αυτοί είχαν παίξει και στις νίκες με Άντβερπ 2-1 και Φενέρμπαχτσε 3-0 και 1-0, αλλά και στην πρόκριση με την Σλόβαν (3-0 και 2-2)…Αυτοί είχαν παίξει και στο 0-0 με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, αλλά και στο 3-2 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων πρωταθλήματος…Κι η ομάδα είχε πάει μια χαρά, επαναλαμβάνω στο πρώτο μισό της σεζόν. Στη συνέχεια μου φαίνεται ότι με την παρουσία στο β΄μισό της σεζόν και του Μανωλά, κάπου μπερδεύτηκε το πράγμα, έπαιζαν κι οι τέσσερις στόπερ και χάθηκε η καλύτερη συνοχή που υπήρχε στο α΄ μισό της σεζόν.

Το κλειδί, όμως, επαναλαμβάνω το έχει ο Σωκράτης. Αν αυτός είναι σε καλή κατάσταση, όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Άσχετο: ο Βρσάλικο αμφισβητείται ευθέως πλέον στον Ολυμπιακό. Αλλά δεν σημαίνει κιόλας ότι φεύγει τώρα. Είναι διάφοροι παράμετροι που παίζουν ρόλο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ