close search results icon

Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 4ο Athens Roundtable

Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 4ο Athens Roundtable

Tο Αthens Roundtable on AI & the Rule of Law, που διοργάνωσαν για 4η συνεχή χρονιά το Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο Δικαίου για τις Νέες Τεχνολογίες (ELONtech) και το The Future Society, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Patrick J. McGovern, ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τις εργασίες του στις Βρυξέλλες.

Το Athens Roundtable φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου 2022, από την Αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή, καθώς επίσης τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με περισσότερους από 50 διεθνείς κορυφαίους εκπροσώπους της πολιτικής, της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των θεσμικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν ως ομιλητές, τέθηκαν και αναλύθηκαν οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη. Ζητήματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών και η αξιόπιστη και υπεύθυνη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες , βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, το 4ο Athens Roundtable, εστίασε στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στην ΕΕ καθώς επίσης και στην συγκριτική παρουσίαση των κανονιστικών πρωτοβουλιών διεθνών οργανισμών, την επίδραση της ΤΝ και τους κινδύνους για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κυβερνοασφάλεια, την προαγωγή της καινοτομίας και των διεθνών-διατλαντικών συνεργασιών.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Αντιπρόεδρός του ΕΚ, Εύα Καϊλή, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Μαρς Ρότενμπεργκ, η Σύμβουλος Πολιτικής για την Κοινωνία και την Επιστήμη του Αμερικανού Προέδρου, Αλόντρα Νέλσον, ο Υφυπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Άλεξ Μπορνυάκοφ και ο Υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Μεταξύ των συνδιοργανωτών ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η UNESCO, ο ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Athens Roundtable on AI & The Rule of Law είναι μια πρωτοβουλία που η Αντιπρόεδρος του ΕΚ Eύα Καϊλή ήδη από το 2019 στηρίζει θεσμικά, καθότι αποτελεί μια προσπάθεια να καταστεί διεθνώς αναγνωρισμένη η ιστορική συνέχεια και εξέλιξη των αξιών της Δημοκρατίας με αφετηρία την Αθήνα, γενέθλιος τόπος της σύλληψης του πολιτεύματος που όρισε την αξία του πολίτη, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, της συμμετοχής και της συμφωνίας.


Γραφείο Εύας ΚΑΪΛΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ