close search results icon

«Ωρολογιακή βόμβα» η υγειονομική περίθαλψη στη Δυτική Ευρώπη

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ενέργειες για την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στον χώρο της υγείας στη γηραιά ήπειρο, θα πρέπει να ενταθούν επειγόντως.

Για δεκαετίες, τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Δυτικής Ευρώπης διαφημίζονται ως από τα καλύτερα στον κόσμο. Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται πως πλέον διαφοροποιούνται, δημιουργώντας μια εν δυνάμει εκρηκτική κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που γερνούν, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, η αύξηση των μακροχρόνιων ασθενειών, καθώς η «εξάντληση» μετά την έξαρση της νόσου Covid-19 φαίνεται να συντελούν περισσότερο στο να επιδεινωθεί η κατάσταση δραματικά, παρά να βελτιωθεί. Φέτος, μάλιστα, οι επιδημίες γρίπης σε πολλές χώρες –εκτός από τον κορονοϊό– έχουν αποκαλύψει με ηχηρό τρόπο τις αδυναμίες των εθνικών συστημάτων.

«Όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το εργατικό τους δυναμικό υγείας και φροντίδας», ανέφερε ο ευρωπαϊκός τομέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε φετινή έκθεση, προειδοποιώντας για δυνητικά τρομερές συνέπειες εάν δεν υπάρξει επείγουσα κυβερνητική δράση.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των γιατρών είναι λιγότεροι σήμερα σε σύγκριση με το 2012. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 600.000 με χρόνιες ασθένειες, δεν έχουν τακτικό γιατρό και το 30% του πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στη Γερμανία, 35.000 θέσεις στον τομέα της περίθαλψης ήταν κενές πέρυσι, 40% περισσότερες από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Μάλιστα, φετινή έκθεση ανέφερε ότι έως το 2035 τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων εργασίας στον τομέα της υγείας θα μπορούσαν να μείνουν κενές.

Αντιμετωπίζοντας τον πρωτοφανή υπερπληθυσμό των νοσοκομείων λόγω «σοβαρής έλλειψης νοσηλευτών», ακόμη και η Φινλανδία θα χρειαστεί 200.000 νέους εργαζόμενους μέχρι το 2030.

Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον Μάιο ότι περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι περίμεναν για χειρουργική επέμβαση και 5.000 γιατροί και παιδίατροι πρώτης γραμμής στη Μαδρίτη απεργούν εδώ και σχεδόν ένα μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολυετή υποχρηματοδότηση και υπερκόπωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ενέργειες για την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στον χώρο της υγείας στη γηραιά ήπειρο, θα πρέπει να ενταθούν επειγόντως. Στο ένα τρίτο των χωρών της Δυτ. Ευρώπης, τουλάχιστον το 40% των γιατρών ήταν ηλικίας 55 ετών και άνω, ανέφερε επίσης η έκθεση του Οργανισμού.

Ακόμα και εάν οι νεαροί γιατροί παραμείνουν στα εθνικά συστήματα υγείας –παρά το άγχος, τις πολλές ώρες και συχνά τις χαμηλές αμοιβές–, η απροθυμία τους να εργαστούν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή υποβαθμισμένες πόλεις δημιουργεί «ιατρικές ερήμους» που αποδεικνύονταν σχεδόν αδύνατο να «γεμίσουν».

Όλες αυτά αντιπροσωπεύουν «μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα στον χώρο της υγείας, μεγάλους χρόνους αναμονής, πολλούς θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν και ενδεχομένως ακόμη και σε κατάρρευση του συστήματος υγείας», προειδοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

► Το νοσηλευτικό προσωπικό της Βρετανίας θα απεργήσει την Πέμπτη για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικάτου.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ