close search results icon

Πατριάρχης Σερβίας: ''Μετά από 55 χρόνια επουλώθηκε ένα σχίσμα''

Πατριάρχης Σερβίας: ''Μετά από 55 χρόνια επουλώθηκε ένα σχίσμα''

Λαμπρό συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου και του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Στο Συλλείτουργο συμφιλίωσης συλλειτούργησαν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας και της λεγόμενης "Μακεδονικής Εκκλησίας - Αρχιεπισκοπή Αχρίδος".

Να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό παρέστησαν εκατοντάδες πιστοί, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος συλλειτουργούν.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μετά από 55 χρόνια ένα βαθύ και οδυνηρό σχίσμα επουλώθηκε» και πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια μεγάλη μέρα και ένα θαύμα του Θεού».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Πορφύριος τόνισε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας περίμενε καθημερινά να επουλωθεί αυτή η οδυνηρή πληγή».

«Ας χαιρόμαστε και ας χαρούμε αδελφοί, γιατί σήμερα χαίρεται η πληρότητα της Εκκλησίας, χαίρεται ο ουρανός και η γη, χαίρονται όλοι οι Άγιοι και ο Άγιος Σάββας" - υπογράμμισε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος στην ομιλία του τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Θεό που έφτασε η ώρα αυτή και συλλειτουργήσαμε με τον αδελφό Πατριάρχη Πορφύριο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Σερβίας».

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος κάλεσε τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Σερβίας να υποβάλουν αίτημα για την "ΜΟΕ" για Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος αποδέχθηκε σε ευχαριστιακή κοινωνία τον ίδιο, την ιεραρχία και τον πιστό λαό των Σκοπίων.

«Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, πασχίζοντας να διαφυλάξει την ενότητα του Πνεύματος μέσω των δεσμών της ειρήνης, θα συνεχίσει στον δρόμο που οδηγεί και υπηρετεί για την ειρήνη και την αμοιβαία ανάπτυξη, στον δρόμο που θα δικαιώνει τις αδελφικές αποφάσεις για ενότητα με όλους, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματός μας για οριστική διευθέτηση του αυτοκέφαλου καθεστώτος της Αγίας μας Εκκλησίας» - ανέφερε κλείνοντας ο κ. Στέφανος.

romfea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ