close search results icon

Πετράλωνα: Ερωτήματα για τις καταγγελίες των παιδιών

Τα συμπεράσματα της ψυχολόγου που αμφισβητεί την κακοποίηση, στους ψυχολόγους η ευθύνη να αποφανθούν για τα αδέρφια. 

Αδιανόητα είναι όσα έρχονται τις τελευταίες ημέρες στο φως σχετικά με την υπόθεση βιασμού στα Πετράλωνα, καθώς τα δύο αδέλφια καταγγέλλουν ότι ζούσαν για χρόνια την απόλυτη φρίκη στα χέρια του πατέρα τους.

Η κόλαση για το κορίτσι ξεκίνησε το 2008 σε ηλικία μόλις 8 ετών, ενώ για τον αδελφό της, που υπήρξε το δεύτερο θύμα, όταν έκλεισε τα 7 του χρόνια.

Στην υπόθεση των Πετραλώνων, ωστόσο, δημιουργούνται μία σειρά από ερωτηματικά, όπως αναφέρει στην εκπομπή Live News του MEGA, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

«Πρώτον, όταν ο ανήλικος είχε απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία δεν προχωρούσε σε σαφείς αναφορές για τα πρόσωπα που τον βίαζαν και όπως μνημονεύεται χαρακτηριστικά φαίνεται να προχωρούσε σε τυφλές αναγνωρίσεις από διαδικτυακούς φίλους του πατέρα του στα social media, χωρίς κάποιο κριτήριο ουσιαστικό», εξήγησε ο δημοσιογράφος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «από τις τότε ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν προέκυψαν στοιχεία της κακοποίησης και δεν υπήρχαν αναφορές κακοποίησης για τα άλλα παιδιά από την αρχή».

Μάλιστα, η πλευρά των κατηγορουμένων συγγενών των παιδιών υποστηρίζει ότι «διαθέτει οπτικό υλικό από τις άριστες σχέσεις του ανήλικου με τον πατέρα του και άλλους συγγενείς, κατά τις κρίσιμες χρονικές περιόδους που φέρεται να βιαζόταν».

Στους ψυχολόγους η ευθύνη να αποφανθούν για τα αδέρφια

Τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει το Live News προβληματίζουν. Παιδοψυχολόγοι και γιατροί εξετάζουν το 17χρονο σήμερα αγόρι και επιχειρούν να δώσουν απάντηση για τη βασιμότητα της καταγγελίας του.

Από το Νοέμβριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2020, ο 17χρονος εξετάστηκε από 8 ειδικούς, που διαπίστωσαν πως η νοημοσύνη του ήταν φυσιολογική. Όλοι τους διέκριναν άγχος, έντονο θυμό και αδυναμία συγκέντρωσης.

Οι περιγραφές που έκανε ήταν κατά διαστήματα γεμάτες οργή τόσο για τον πατέρα, όσο και για την μητέρα του.

«Η μητέρα μου δημιουργούσε ένα κλίμα περιφρόνησης και απόρριψης προς το πρόσωπό μου», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του.

Από το 2017, όταν το παιδί κατήγγειλε την κόλαση που ζούσε, εξετάστηκε από γιατρούς. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ιατροδικαστής που είδε το παιδί το 2018, ένα χρόνο μετά την καταγγελία και τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την τελευταία φορά που κατήγγειλε ότι είχε κακοποιηθεί, δεν διαπίστωσε αλλοιώσεις και κακώσεις.

Ο ιατροδικαστής υποστηρίζει ότι λόγω παρέλευσης ετών, δεν μπορεί να εξακριβωθεί βιασμός.

Πάντως, οι ανακριτικές Αρχές εκτίμησαν ότι το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και η ικανότητα ενός νεαρού ατόμου να αναπλάθει τυχόν βλάβες, ενισχύει την κρίση ότι συνέβησαν οι βιασμοί.

Το βάρος στους ψυχολόγους

Το βάρος πέφτει στους τέσσερις παιδοψυχολόγους, που κλήθηκαν διαδοχικά να διαπιστώσουν αν ο ανήλικος έχει όντως υποστεί βιασμούς.

Οι τρεις από αυτούς συμφώνησαν ότι το παιδί βίωσε εξαιρετικές ψυχοτραυματικές εμπειρίες, που κατέστρεψαν τη ζωή του. Η μία που διαφώνησε επικαλέστηκε λόγους που την έκαναν να αμφιβάλει για το αν όντως κακοποιήθηκε σεξουαλικά.

Οι τρεις συνάδελφοί της άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο βιασμού.

«Τόσο στην αφήγηση του ίδιου όσο και της μικρής κόρης, διαφαίνονται ισχυρές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης, καθεμιά τους εξεταζόμενη με βάση το ηλικιακό κριτήριο, την περίοδο κακοποίησης, αλλά και την στιγμή της αποκάλυψης, χωρίς να μπορεί να εξαχθεί βέβαιο συμπέρασμα για την ακρίβεια όλων όσων περιγράφηκαν, ελλείψει μάλιστα αυτοπτών μαρτύρων και ιατροδικαστικών ευρημάτων».

Ο 17χρονος υποστηρίζει ότι από την ηλικία των 7 ετών κακοποιήθηκε από συνολικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο θείος του, ενώ η μητέρα του, όπως είπε, συγκάλυπτε και δεν βοηθούσε ποτέ.

Τα συμπεράσματα της ψυχολόγου που αμφισβητεί την κακοποίηση

Η ψυχολόγος εξέτασε τα παιδιά τον Απρίλιο του 2021 και εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες επί των καταγγελλόμενων γεγονότων:

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της:

– Ένα σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί διστάζει να μιλήσει για τη κακοποίησή του. Εκείνος όμως αποκάλυψε με ευκολία την κακοποίηση και μιλάει κατ’ επανάληψη για το συμβάν χωρίς κανένα δισταγμό.

– Η αφήγηση έχει έντονη υπερβολή και οι ισχυρισμοί του φαντάζουν παράλογοι και αβάσιμοι.

– Δεν εμφάνισε φόβο, κατάθλιψη, απελπισία.

– Υπήρχαν αρκετές αποκλίσεις με τους ισχυρισμούς του σε προηγούμενο ψυχολόγο.

Για το κορίτσι, σημείωσε τα εξής:

– Δεν ανέφερε παιδότοπο.

– Ανέφερε γυμνά αγόρια και κορίτσια, που χόρευαν και της έκλειναν τα μάτια.

– Ανέφερε τρεις τρεις άνδρες και μία γυναίκα που την πείραζαν στο σώμα της.

– Υποστήριξε ότι ο πατέρας την πείραζε μέσα από το μαγιό.

Αποδεικνύεται η χαλαρή στάση, που δεν συνάδει με βιασμό.

– Δεν έβρισκε χρόνο να τα πει στην μητέρα της.

– Τα είπε μια φορά που η μητέρα την πήγαινε σε φιλικό σπίτι.

– Δεν εμφάνισε θυμό, φόβο, ενοχή, ντροπή, στοιχεία κατάθλιψης και απελπισίας.

Η ψυχολόγος επισημαίνει για τα δύο παιδιά ότι ίσως δηλώνεται κακοποίηση, για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών ή για να εκδικηθούν έναν ενήλικα.

Ο δικηγόρος του πατέρα των παιδιών στο Live News

ΟΝεκτάριος Ψύλλος, δικηγόρος του πατέρα των παιδιών από τα Πετράλωνα, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι «ο πατέρας από την πρώτη στιγμή διατυμπανίζει ότι είναι αθώος και δεν έχει ανάμιξη σε τίποτα από όλα αυτά»

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα παιδιά είναι καθοδηγούμενα από τον συγγραφέα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ψύλλος δήλωσε: «Υπήρξε ένας άνθρωπος, ο συγγραφέας, εισήλθε στη ζωή του αγοριού, συνήψε μία σχέση, ο οποίος είχε την ευχέρεια να πλησιάσει το παιδί εκείνο το διάστημα. Ο συγγραφέας δασκάλεψε το αγόρι να πει ότι βιάστηκε από τον πατέρα του».

πηγή: tanea.gr, MEGA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ