Από την μάχη των χαρακωμάτων στη αντιπαράθεση των προγραμμάτων | PellaNews

Από την μάχη των χαρακωμάτων στη αντιπαράθεση των προγραμμάτων

Mε διαφορετικό σκηνικό ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας των εθνικών εκλογών σε σχέση με εκείνον των ευρωεκλογών που κυριάρχησε η πόλωση και το τοξικό κλίμα. Πλέον η μάχη που δείχνει να εξελίσσεται είναι προγραμματική με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αναδεικνύουν τις θέσεις τους για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν την επομένη της 7ης Ιουλίου. 

Στο επίκεντρο είναι η μεσαία τάξη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της υπερφορολόγησης την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, μία πολιτική που τους οδήγησε στις να στηρίξουν στις ευρωεκλογές τη ΝΔ. Άλλωστε η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι σε αυτή την κατηγορία αποτέλεσε την μεγαλύτερη εστία κριτικής από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις 26 Μαΐου. 

Τσίπρας: Τι παραλάβαμε και τι παραδώσαμε

Το επικοινωνιακό επιτελείο στο Μαξίμου επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα αν και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά των 9,5 μονάδων. Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, ανακοίνωσε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση και όσα πέτυχε στο διάστημα που είχε τα ηνία της χώρας. Παρουσία όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος θέλησε να βάλει «φρένο» στην εσωστρέφεια και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών. Με σημαία την έξοδο από τα μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει τον δύσκολο δρόμο που διένυσε η κυβέρνηση του αλλά και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε.

Έριξε τις ευθύνες … στο μνημόνιο

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψε η αυτοκριτική για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, ρίχνοντας τις ευθύνες στο μνημόνιο και στον στόχο να βγει η χώρα από τα προγράμματα που επέβαλαν οι θεσμοί. «Πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε έπρεπε όμως να βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο». Υποστήριξε πως καταλαβαίνει, την κόπωση, το θυμό και τη δυσαρέσκειά των πολιτών αλλά τους κάλεσε να αναλογιστούν  αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα.

Οι 12 προεκλογικές δεσμεύσεις

500.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας

Oύτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021

Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία

Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πράσινη ανάπτυξη

32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030

Διπλασιασμός 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015

Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο

Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

ΝΔ: Απερχόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας

Στην Πειραιώς από την πρώτη στιγμή σημειώνουν πως η απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά στον ελληνικό λαό που με την ψήφο του στις 26 Μαΐου τον ανάγκασε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Παράλληλα εκτιμούν πως η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη, τονίζοντας πως η κοινωνία τους έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη. «Ο κ. Τσίπρας και 4-5 υπουργοί του επιχείρησαν σήμερα, σε πανελλήνια μετάδοση, να πείσουν τους Έλληνες ότι εδώ και 4,5 χρόνια ζούσαν σε μια άλλη χώρα. Δυστυχώς για τους ίδιους, οι Έλληνες ήταν εδώ αυτά τα χρόνια και στις 26 Μαΐου επέβαλαν με την ψήφο τους τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είναι πια και επισήμως ένας απερχόμενος πρωθυπουργός. Όσα νέα ψέματα κι αν πει κι όσα σχέδια κι αν υποσχεθεί, δεν πείθει πια κανέναν» ήταν η απάντηση της ΝΔ στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Θετική ατζέντα και ενότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να προτάσσει από την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς παράταξης στηριζόμενος στο τρίπτυχο φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις, ενίσχυση απασχόλησης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε κάθε του τοποθέτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό κάνει λόγο για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θα βάλει την χώρα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη η ΝΔ έχει καταθέσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος της.

Οι βασικές δεσμεύσεις της ΝΔ

  Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% εντός διετίας  

 Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια

 Αναστολή του φόρου υπεραξίας  

 Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.

  Μείωση φόρου στο 24% από 40% που είναι σήμερα στις επιχειρήσεις 

 Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν 

 Φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη της οικογένειας - Επιπλέον αφορολόγητο 1,000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών  σταθμών. 

 Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού 

 Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15%, από 20% που είναι σήμερα 

Μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας 

Μείωση κατά 50% του ειδικού τέλους της ΕΡΤ 

Φωτό: Ευρωκίνηση