Μηταράκης: Μειωμένες κατά 92% οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 | PellaNews

Μηταράκης: Μειωμένες κατά 92% οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά το δεύτερο τρίμηνο του 2020

«Οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν κατά 51% και στο δεύτερο τρίμηνο κατά 92%» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 17.000 άτομα» ενώ δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι υπάρχουσες δομές, να αποσυμφορηθούν τα νησιά χωρίς να υπάρξει συμφόρηση στην υπόλοιπη Ελλάδα».Παράλληλα τόνισε πως «έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στα σύνορα και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ασύλου».

Την ίδια στιγμή αποκάλυψε πως «η Ελλάδα έχει στείλει αίτημα στην Τουρκία προκειμένου να δεχτεί τις πρώτες επιστροφές, ενώ εκτίμησε ότι «μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξουν και οι πρώτες πτήσεις προς χώρες προέλευσης».Ακόμη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο στην μεταναστευτική πολιτική».

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως «όσοι παίρνουν άσυλο φεύγουν από τις δομές και αποφασίζουν αν μένουν και εργάζονται στη χώρα μας η φεύγουν από την Ελλάδα».

Για τους μετανάστες στην Πλατεία Βικτωρίας, ανέφερε πως «αλληλέγγυοι τους συμβουλεύουν να παραμένουν στο σημείο».

Σε ότι αφορά της ΜΗ κυβερνητικές οργανώσεις, σημείωσε πως «έχει ενεργοποιηθεί το σχετικό μητρώο ενώ είπε πως έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της πιστοποίησης».

πηγή: meaculpa.gr