Οι "ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στον αγροτικό συνεταιρισμό Γαλατάδων | PellaNews

Οι "ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στον αγροτικό συνεταιρισμό Γαλατάδων

Οι εκπρόσωποι του περιφερειακού Συνδυασμού «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»,  Τεκτερίδης Γαβριήλ Περιφερειακός Σύμβουλος και Ανεστάκης Γιάννης υποψήφιος και πρώτος επιλαχών Σύμβουλος, υλοποιώντας τη δέσμευση του Συνδυασμού και του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Χρήστου Παπαστεργίου, είχαν προγραμματισμένη σύσκεψη για άλλη μια φορά με το Δ.Σ. του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ.

Συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα τα οποία απασχολούν και προβληματίζουν τον αγροτικό κόσμο και ιδίως αυτή την εποχή τους ροδακινοπαραγωγούς οι οποίοι βιώνουν την ένταση της συγκομιδής και τη συσσώρευση πολλών προβλημάτων.

 Το συνολικό κόστος παραγωγής (φάρμακα, λιπάσματα, κλάδεμα, αραίωμα, ενέργεια,  πότισμα, εργατικά, αποσβέσεις εξοπλισμού κ.α.) είναι υπερβολικό και δυσβάσταχτο και δε διαφαίνονται προοπτικές μείωσης του. Αυτό έχει σαν συνέπεια την κατάπνιξη της κερδοφορίας.  

Πολιτικές προώθησης του ροδάκινου δεν υπάρχουν και οι τιμές διάθεσης εδώ και μια δεκαετία παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Έτσι καλύπτεται μετά βίας το κόστος παραγωγής και αυτό όχι πάντοτε. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει και ο χρόνο πληρωμής των παραγωγών.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με την καταστροφή του 50% τουλάχιστον της παραγωγής από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, τη μη έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, τη μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων και συνολικά για τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οργάνωση και στήριξη του Συνεταιρισμού και των Συνεταιρισμών γενικά από την Πολιτεία και την Περιφέρεια, μέσα από Ευρωπαϊκά κυρίως επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα κατά προτεραιότητα. Είναι οφθαλμοφανές ότι τελικά οι αγρότες έχουν μείνει όχι μόνο μόνοι και απροστάτευτοι αλλά και χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση σε θέματα που τους αφορούν.

Η προώθηση με σχέδιο και μέσα από εκθέσεις στο εξωτερικό των ιδιαίτερα ποιοτικών προϊόντων της γης της Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρέωση της διοίκησης της Περιφέρειας. Η ψήφιση κινήτρων για την ένταξη των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Η ουσιαστική εκπαίδευση και οργάνωση των παραγωγών αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε να περάσει η ελληνική γεωργία στην επόμενη εποχή, αυτή των νέων τεχνολογιών, του εξορθολογισμού, της αξιοποίησης του μάρκετινγκ, της μείωσης του κόστους, της εξοικονόμησης γεωργικών εισροών, υδάτινων πόρων και ενέργειας, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, των συμπράξεων και τελικά της αύξησης της οικονομικής απόδοσης για τους παραγωγούς.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρειαζόμαστε σχέδιο, που δυστυχώς δεν έχει η διοίκηση της Περιφέρειας και συνακόλουθα δεν υπάρχουν αποτελεσματικές πράξεις. Εκ μέρους της παράταξής μας «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» υπήρξε η δέσμευση των εκπροσώπων για πλήρη στήριξη των δράσεων του Συνεταιρισμού σε όλα και όσα επίπεδα τους ζητηθεί.