close search results icon

Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία -Η καλή επιδημιολογική εικόνα και τα σενάρια

Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία -Η καλή επιδημιολογική εικόνα και τα σενάρια

Μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

Όπως έχει ανακοινωθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη, το αν θα πρέπει οι μαθητές να φορούν μάσκες ή να κάνουν self test θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάζει η χώρα εκείνο το διάστημα.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι «η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με καλή επιδημιολογική εικόνα», αναφέροντας ότι καταγράφεται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, και ιδιαίτερα την τελευταία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου και οι μετακινήσεις με τα πλοία δεν άλλαξαν την εικόνα.

«Την τελευταία εβδομάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και την τελευταία εβδομάδα μόλις 216». Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του ότι «την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε κάτω από τις 200 εισαγωγές».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Μιλώντας ειδικότερα για τις ημέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».

«Έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή "Κένταυρος", όπου έχει εμφανιστεί, δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία».

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το επίπεδο ανοσίας για τον κορωνοϊό στη χώρα είναι υψηλό, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων. Αναφέρθηκε, δε, στο «μοντέλο των ΗΠΑ» για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν τελείως ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα.

Εκτίμησε ότι και στη χώρα μας «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα -περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας- στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Δεν θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον», είπε καταληκτικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχολεία: Τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών

Την ίδια στιγμή, η στρατηγική της «συνύπαρξης με τον ιό» που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας ότι θα ακολουθηθεί στο άμεσο μέλλον, είναι αυτή που κερδίζει πόντους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε σε περίπτωση μιας νέας μεγάλης έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού».

Επομένως, δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει έκπληξη εάν οι μαθητές επιστρέψουν στις τάξεις με ένα νέο, πιο ήπιο πρωτόκολλο, προσαρμοσμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται οι προσεχείς ημέρες, καθώς όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη του μήνα περιμένουμε να καταρτιστεί το ειδικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα.

Μόλις η Επιτροπή συνεδριάσει θα γίνει γνωστή και η εισήγησή της για το πώς τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά, στις 12 του Σεπτέμβρη. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάσκες στις τάξεις και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ώρα απομακρύνονται από το τραπέζι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ίσως να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια τεστ πριν από την επιστροφή στις τάξεις ή αυτά να διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

πηγη iefimerida 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ