close search results icon

Πράσινο Κίνημα: Δίπλα στο λαό της Τουρκίας και της Συρίας

Πράσινο Κίνημα: Δίπλα στο λαό της Τουρκίας και της Συρίας

Το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του καταστροφικού σεισμού και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλη η διεθνής κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των δοκιμαζομένων λαών και η βοήθεια να είναι ταχεία.

Ο καταστροφικός αυτός σεισμός, και οι ανησυχητικές προβλέψεις των σεισμολόγων για επιμονή σε βάθος ετών του φαινομένου, έρχονται να υπενθυμίσουν με τον πιο άσχημο τρόπο ότι θα είναι εγκληματικό να λειτουργήσει το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που δημιουργείται από την γειτονική χώρα σε συνεργασία με τη Ρωσία. Το Πράσινο Κίνημα είναι το μοναδικό κόμμα που τόσο με δελτία τύπου και ανακοινώσεις όσο και στη Συνέντευξη Τύπου του κόμματος στη ΔΕΘ έχει επισημάνει τον κίνδυνο από την λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου.

Η κατασκευή του πρώτου από τους σχεδιαζόμενους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες προγραμματίζεται να αποπερατωθεί εντός του 2023, ώστε να συμπέσει και με την επέτειο των εκατό ετών από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το Πράσινο Κίνημα είχε τοποθετηθεί μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν λέγοντας πως ήταν μία χαμένη ευκαιρία από ελληνικής πλευράς να θέσει το θέμα του Ακούγιου.

Το Πράσινο Κίνημα έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και ενώνει τη φωνή του παγκοσμίως με αυτούς που λένε ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά.

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, κ. Κώστας Καλογράνης ανέφερε σχετικά: “Εκ μέρους των φίλων, των μελών και των στελεχών του Πράσινου Κινήματος θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα το πράξουμε.

Πρέπει όμως να αναδείξουμε μέσα από αυτόν τον καταστροφικό σεισμό πως ο κίνδυνος ενός νέου πυρηνικού δυστυχήματος σε μία χώρα σεισμογενή είναι εξαιρετικά πιθανός. Θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε να μην τεθεί σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, που είναι βόρεια της Κύπρου και σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις όπως γνωρίζουμε είναι μη αντιστρέψιμες και είναι πιθανόν να πλήξουν και την χώρα μας.

Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ