close search results icon

Πτώχευσε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σρι Λάνκα

Πτώχευσε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα κήρυξε πτώχευση για πρώτη φορά στην ιστορία της καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την οικονομική κατάρρευση που έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα και πολιτική κρίση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής διεμήνυσαν στους πιστωτές της χώρας ότι δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τις πληρωμές μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας η οποία βρίσκεται πλέον σε προληπτική χρεοκοπία, όπως δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Nandalal Weerasinghe σε ενημερωτική συνάντηση την Πέμπτη.

Οι πληρωμές στα κουπόνια, που αρχικά έπρεπε να γίνουν στις 18 Απριλίου, αξίας $78 εκατ. συνολικά σε χρεόγραφα ωρίμανσης το 2023 και το 2028, είχαν μια περίοδο χάριτος 30 ημερών που έληξε την Τετάρτη.

Η Σρι Λάνκα έχει βυθιστεί σε κρίση εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού - με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας να εκτιμά περιατέρω άνοδο στο 40% τους επόμενους μήνες - της τεράστιας υποχώρησης του εγχώριου νομίσματος και της οικονομικής κρίσης που έχει αφήσει τη χώρα χωρίς τα διαθέσιμα αποθεματικά σε σκληρό νόμισμα για να καλύψει τις ανάγκες της σε εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων.

Η οργή των πολιτών έχει οδηγήσει σε βίαιες διαδηλώσεις, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ήδη από τον προηγούμενο μήνα ότι θα σταματήσει τις πληρωμές στο ξένο χρέος των $12,6 δισ. για να εξοικονομήσει ρευστότητα για τα αναγκαία αγαθά.

Αυτή είναι η πρώτη χρεοκοπία της χώρας από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1948. Τα ομόλογα της είναι μεταξύ αυτών με τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως φέτος και διαπραγματεύονται με μεγάλες απώλειες, με τους κατόχους να ετοιμάζονται για ζημιές που θα προσεγγίζουν τα 60 cents στο δολάριο.

Η Σρι Λάνκα είναι σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο διάσωσης και χρειάζεται να διαπραγματευτεί μια αναδιάρθρωση του χρέους της με τους πιστωτές της. Η χώρα έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται μεταξύ $3 δισ. και $4 δισ. αυτό το έτος για να βγει από την κρίση.

zougla

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ