close search results icon

Ρεβεγιόν - Πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο

Ρεβεγιόν - Πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο

Ο Πέτρος Συρίγος έχεις τις ωραιότερες ιδέες!

Πατατοσαλάτα με αρωματικό λαδολέμονο

Υλικά

1 κιλό baby πατάτες, βρασμένες και κομμένες

Κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κάθετες λεπτές φέτες

1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι

1 φινόκιο

1 πράσινη πιπεριά

2 κόκκινες ψητές πιπεριές κομμένες julienne

3 κουταλιές της σούπας ελιές σε ροδέλες

3 κουταλιές της σούπας κάππαρη

3 κουταλιές της σούπας αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες

1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Αλάτι, πιπέρι

Για το αρωματικό λαδολέμονο

Χυμός από 2 λεμόνια

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon

2 κουταλιές της σούπας δυόσμο

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο

300 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Για το λαδολέμονο: Βάζετε σε ένα μούλτι όλα τα αρωματικά πράσινα βότανα, εκτός από το σχοινόπρασο, και μία κουταλιά νερό. Πολτοποιείτε τα μισά από τα βότανα και προσθέτετε το μέλι, τη μουστάρδα, τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα του λεμονιού, στη συνέχεια ρίχνετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να δέσει το ντρέσινγκ.

Για τη σαλάτα: Βράζετε τις πατάτες, βάζετε σε κρύο νερό με αλάτι μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και από τη στιγμή που θα πάρει βράση μετράτε 25 λεπτά. Τις βγάζετε, αφήνετε να κρυώσουν και κόβετε στη μέση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τις πατάτες, την πράσινη πιπεριά τριμμένη στον τρίφτη, το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, το φρέσκο κρεμμύδι, την ψιλοκομμένη ρόκα, το φινόκιο σε λεπτές φέτες, τις ελιές, το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη, τις σταφίδες, το σχοινόπρασο και αλατοπιπερώνετε. Βάζετε μια ποσότητα από το ντρέσινγκ και ανακατεύετε ελαφρώς. Τη σερβίρετε με τα φρέσκα βότανα πασπαλισμένη από πάνω και λίγες σταφίδες.

Ρολάκια με ζαμπόν, γαλοπούλα, γραβιέρα και παρμεζάνα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας αποψυγμένα

1 αβγό

1 κουταλιά της σούπας νερό

200 γραμμ. καπνιστό ζαμπόν σε φέτες

200 γραμμ. καπνιστό στήθος γαλοπούλας σε φέτες

150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι

Διαδικασία

Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε το αβγό και το νερό σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι ή σύρμα. Ξεδιπλώνετε το φύλλο ζύμης σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Με τον πλάστη ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας σε ένα λεπτότερο ορθογώνιο σχήμα. Με τη μακρύτερη πλευρά στραμμένη προς το μέρος σας, στρώνετε μία στρώση από το μίγμα της παρμεζάνας με τη γραβιέρα, μετά απλώνετε το ζαμπόν, ξαναβάζετε μία στρώση από το μίγμα των τυριών και μετά τη γαλοπούλα. Τέλος, βάζετε ξανά μία στρώση από τα τυριά και αφήνετε κενό 2 εκατοστών από την άκρη.

Ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά, τυλίγετε σε ρολό και βάζετε τη ραφή από κάτω μέσα σε ένα επίπεδο ταψί, επάνω σε μια λαδόκολλα. Τυλίγετε τα άκρα από κάτω για να σφραγιστούν. Αλείφετε με το μίγμα του αβγού με το νερό. Πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι. Ψήνετε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το ρολό.

Βγάζετε τα ρολά από το ταψί και τα αφήνετε να κρυώσουν σε μια σχάρα για να μην πανιάσει το κάτω μέρος, για 20 λεπτά.

Γκιούλμπασι

Υλικά

1,5 κιλό αρνάκι γάλακτος, σπάλα και μπούτι χωρίς κόκαλα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

Ξερό θυμάρι και μία δάφνη

100 ml λευκό κρασί

210 γραμμ. τυρί κασέρι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια

2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

2 καυτερές πιπεριές χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες

4-5 σκ. σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

Μία πρέζα κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού κολίανδρο καβουρδισμένο και τριμμένο

60 γραμμ. βούτυρο γάλακτος

Αλάτι & μαύρο χοντροαλεσμένο πιπέρι

6 λαδόκολλες και 3 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Διαδικασία

Ζητάτε από τον χασάπη σας το αρνάκι να είναι γάλακτος, σπάλα και μπούτι χωρίς κόκαλα και κομμένα σε μερίδες. Κόβετε τα κρεμμύδια σε μισοφέγγαρο, το τυρί σε μεγάλους κύβους, τις πιπεριές Φλωρίνης σε μπαστουνάκια και το σκόρδο σε φέτες.

Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του αρνιού γάλακτος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο. Οταν το λάδι πάρει θερμοκρασία, σοτάρετε τα κομμάτια από το αρνάκι γάλακτος.

Οταν πάρουν χρώμα, τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε ένα λίτρο νερό, τη δάφνη και το ξερό τριμμένο θυμάρι. Οταν το νερό κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για περίπου 45 λεπτά. Σουρώνετε το κρέας και το αφήνετε να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το βούτυρο γάλακτος και όταν ζεσταθεί σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Οταν μαλακώσουν, βάζετε τα μπαχαρικά, τα σβήνετε με τον χυμό από ένα λεμόνι και αλατοπιπερώνετε.

Διαδικασία για το τύλιγμα στις λαδόκολλες: Θα κάνετε 3 πακέτα. Βρέχετε ελαφρώς τρεις από τις λαδόκολλες. Τις βάζετε στον πάγκο εργασίας και βάζετε λίγα από το σοταρισμένο μίγμα των κρεμμυδιών και της πιπεριάς στο κέντρο. Κατόπιν βάζετε από πάνω το 1/3 από το βρασμένο αρνάκι σας. Ξαναβάζετε και στα τρία το υπόλοιπο από το μίγμα των κρεμμυδιών και λίγη ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά στο καθένα. Τέλος, σκεπάζετε με το κασέρι από 70 γραμμ. στο καθένα.

Περιχύνετε με το βούτυρο που περίσσεψε στο τηγάνι σας και διπλώνετε σε πακέτο την πρώτη λαδόκολλα που είναι ελαφρώς μουσκεμένη. Αναδιπλώνετε ένα ένα τα πακέτα σε στεγνή λαδόκολλα και μετά τα βάζετε στο αλουμινόχαρτο. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με λίγο νερό στον πάτο του και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να σταθούν για 20 λεπτά πριν ανοίξετε τα πακέτα.

Τρουφάκια σοκολάτας

Υλικά

400 γραμμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη

160 γραμμ. κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας λικέρ

Κακάο

Τρούφα

Φιστίκια ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί. Κόβετε σε μικρά κομματάκια τη σοκολάτα. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε το μέλι, το λικέρ και ανακατεύετε. Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να παγώσει. Με ένα κουτάλι παίρνετε λίγη ποσότητα από το μπολ και πλάθετε σε μπαλάκια τα τρουφάκια. Τα καλύπτετε με κακάο, φιστίκια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ